Vill du ha vackra, friska fötter? Undvik dessa skor!


Fötter är en oerhört viktig del av kroppen. Det är de som vägleder dig genom livet och får dig att förverkliga dina planer och drömmar för varje steg. Men med tiden kan dina fötter se sämre och sämre ut på grund av dåligt passande skor, och ännu värre - de kan börja vägra att lyda dig. Vill du undvika det? Kontrollera vilka modeller som är bättre att undvika och vad du ska ersätta dem med.

Fothälsa är en prioritet!

26 ben. 33 dammar. Över 100 muskler, senor och ligament. Fötter är (bokstavligen och bildligt talat) grunden för din kropp! Deras goda skick är avgörande för att leva precis som du vill - oavsett om du uppskattar extrem bergsklättring eller lugna promenader längs havet. 

Det är fötterna som ger stöd och balans vid rörelse, ansvarar för din hållning och påverkar ditt välbefinnande. När allt kommer omkring är friska fötter grunden för en frisk kropp! Vi vet alla att ett friskt sinne finns i en frisk kropp!

Hälsoproblem? Nej tack!

Rygg- och knävärk, balansstörningar, problem med rätt kroppshållning, plattfot, eller kanske bunions? Vi är definitivt på det!

Det är dock inte alla som vet att fotproblem kan generera ihållande hälsoproblem som i förlängningen kommer att göra ditt liv surt och få dig att tappa lusten att lämna huset.

Lyckligtvis är det relativt enkelt att förhindra utvecklingen av allvarliga sjukdomar. Allt du behöver göra är att utgå från grunderna, det vill säga att byta skor du bär varje dag. Det finns modeller som är bättre att undvika när du bryr dig om fötternas oklanderliga skick. 

Undrar du vilka skor du ska undvika? Du har kommit till rätt ställe! I den här artikeln kommer du att lära dig allt om det. Låt oss börja!

Högklackat? Endast från jul!

Om du tillhör gruppen kvinnor som stolt går i skyhöga klackar varje dag är det dags att avsluta det. Höga klackar är en av de farligaste skorna för dina fötter!

Den onaturliga höjden i form av en stift sätter extra press på din rygg, ben och även höfter. Som ett resultat av detta sträcks och förkortas akillessenan smärtsamt och du börjar känna obehaglig smärta.

Dessutom är din fots vrist också avsevärt utsatt! Regelbundet bärande av höga pumpar gör att "kuddarna" på vristen blir tunnare, vilket ger märkbart mindre dämpning när man går. Resultatet av detta kan inte bara vara torr hud på fötterna, utan också fula förhårdnader och liktornar.

För att förhindra detta, använd högklackat endast på helgdagar och välj platta skor varje dag. Vill du fortfarande se elegant och feminin ut? Se till att checka ut Denna artikeldär vi har samlat de mest bekväma och fenomenala platta skorna.

Byt ut flip-flops mot fashionabla sandaler

En annan problematisk modell av skor är flip-flops, som, även om de kan se galna ut, inte ger något stöd till dina fötter. Som ett resultat kan du utveckla smärtsam inflammation i plantar fascia eller akillessenan. Allt beror på att dina fötter greppar om skon för att hålla skon på plats. 

Det är dock inte allt du behöver förbereda dig för genom att bära flipflops regelbundet. Bristen på tillräcklig dämpning i kombination med att hälen slår mot marken gör att din fot tar det mesta av trycket. Detta kan resultera i outhärdlig hälsmärta.

Bär flipflops med måtta och byt gärna ut dem mot moderiktiga sandaler. Även om dessa skor inte är så snabba att ta på, är de extra sekunderna som spenderas på att fästa dem definitivt ett spel värt ljuset! Du kommer att se att dina fötter kommer att tacka dig. Ta reda på mer om damsandaler i Denna artikel.

Runda nosar istället för spetsiga

Spetsiga tår i skor är en riktig mardröm för fötterna! Krossade fingrar kan inte röra sig fritt, vilket får dem att krympa. Som ett resultat kan du märka att dina fingrar börjar krypa ihop sig.

I denna situation har du att göra med den sk hammarfinger. Denna deformitet kan bidra till bildandet av liktornar och blåsor, samt orsaka en inåtväxande tånagel. Om du inte går till en specialist kan du med tiden förvänta dig ledluxation och till och med degenerativa förändringar.  

Skor med spetsiga tår kan också bidra till bildandet av bunions. Letar du efter snygga skor som fungerar med detta tillstånd? Se till att titta här.

En fot för livet

Kom ihåg att bara en fot kommer att följa med dig resten av ditt liv. Se därför till att ta hand om dem! Bli av med slitna skor som kan orsaka smärtsamma skador. Det är bäst att bära flera olika par omväxlande för att begränsa överdriven användning av enskilda muskel- eller ledgrupper. 

Kom ihåg att allt är till för människor. Det är dock värt att hålla måttet och inte blint följa de senaste trenderna. Att offra dina fötter för ett till synes bra utseende är trots allt inte värt den hälsorisk du i slutändan tar.

Vi är säkra på att våra tips hjälper dig att ta hand om dina fötters fina skick. Lycka till!