Vi väljer skor för seniorer. Kontrollera vad du ska vara uppmärksam på


Oavsett om du är en mindre eller mer aktiv senior så är rätt utvalda skor grunden för din säkerhet. Att bära fel skor gör det dessutom obekvämt att röra sig, vilket är anledningen till att många äldre avstår från promenader som är gynnsamma för deras välbefinnande. Kolla hur man förebygger det och hur man väljer skor för en äldre person.

Aktiv i alla åldrar

Regelbunden promenader hjälper till att upprätthålla vitalitet och förbättra balansen. Dessutom har forskare bevisat att regelbundna promenader till stor del kan förebygga allvarliga sjukdomar som seniorer ofta kämpar med - diabetes, högt blodtryck och bensvaghet.

Men att ha på sig fel skor gör det obekvämt att gå. Som ett resultat av detta ger många äldre upp att gå och bestämmer sig för att spendera sin tid mer passivt. Detta är ett stort misstag! När allt kommer omkring ger mer eller mindre kraftfull marsch många fördelar.

Om du inte vill att obekväma skor ska stoppa dig från den här formen av aktivitet, var noga med att kolla vilka funktioner du ska leta efter när du väljer skor för seniorer.

Vad ska man titta efter när man köper seniorskor?

Det finns flera aspekter som du bör vara särskilt uppmärksam på när du köper skor till en äldre person. Vi har samlat dem alla på ett ställe för att göra ditt val så enkelt som möjligt. 

Tjock sula för maximalt stöd

Vävnad förloras i fötterna med åldern. Som ett resultat kan det orsaka starkare tryck av hälen mot marken och resultera i även smärtsamma besvär, t ex hälsporre. 

För att förhindra utvecklingen av obehagliga sjukdomar, välj skor med en tjock (men inte styv) sula. Tack vare detta kommer dina fötter att få maximalt stöd när du rör dig, och du kommer att känna dig bekväm även på längre promenader. 

Se också till att sulan på skorna är gjord av halkfria material, som gummi, vilket gör att du kan undvika att tappa balansen och de obehagliga konsekvenserna i samband med det.

Kom dock ihåg att sulan kan slitas ut med tiden. Glöm därför inte att byta ut dina skor mot nya så fort du märker att gummit har slitits av. 

Dämpning för säkerhet

En annan viktig faktor som är värd att leta efter i skor för seniorer är dämpning. Stabiliserande skor anpassar sig lätt till dina fötters rörelser när du går och skyddar även dina anklar från skador.   

Om du bryr dig om ytterligare stöd kan du sätta speciella innersulor avsedda för seniorer i dina skor. Det finns även silikonsulor med dubbar på marknaden som minskar trötthet vid promenader.

Perfekt passform för bekväm användning

Det är lika viktigt att skor för seniorer sitter perfekt. Det är denna faktor som mest påverkar användarkomforten.

Vi har ägnat en separat artikel till ämnet skopassning, som du hittar här. Kom ihåg att inte prova skor på morgonen. På grund av svullnad av fötter och anklar under dagen är det bäst att göra det sent på eftermiddagen eller kvällen. 

Se också till att testa de nya skorna med allt du planerar att bära med dem - till exempel ortopediska innersulor. 

Lätt att ta på och av för självständighet

Seniorer som har problem med att böja sig bör vara särskilt uppmärksamma på hur lätt det är att ta på och av skorna. För att stödja ditt eget oberoende, samt för att garantera säkerheten, är det bättre att undvika skor med snören.

Statistiken är tydlig – ett upprastat skosnöre är en av de vanligaste orsakerna till fall! För att förhindra detta, sätt på skor med kardborreband. Tack vare detta kan du enkelt justera bredden inom foten och säkerställa maximal komfort.

Akta dig för dessa modeller!

För sin egen säkerhet bör äldre människor avstå från att bära vissa modeller av skor. Undrar du vad du ska undvika? vi föreslår!

Höga klackar kan bidra till instabilitet i anklarna och som ett resultat öka risken för att snubbla. På grund av bristen på tillräcklig kontakt med marken kommer de inte att kunna ge dig en tillräcklig säkerhetsnivå.

Undvik förutom höga klackar att bära flipflops och skor med öppen tå, vilket också påverkar din balans negativt. En outvecklad häl kan också orsaka stabilitetsproblem. 

Se också upp för skor som är för tighta, vars användning kan orsaka många smärtsamma åkommor, såsom liktornar, liktornar eller förhårdnader. Dåligt passande skor, oavsett om de är för små eller för stora, gör det svårt att hålla balansen.

Underskatta inte vikten av ett par bra skor för seniorer!

Som du kan se är vikten av ett par bra skor för en senior enorm. Rätt utvalda skor är trots allt en nyckelfaktor för att garantera din säkerhet. Vissa säger till och med att rätt passform i detta område är det första steget för att minska risken att falla.

Lyckligtvis vet du redan vad som är värt att uppmärksamma när du väljer skor. Om du undrar var du kan hitta de bästa modellerna till ett bra pris, se till att kolla in vår webbutik.