Den perfekta skostorleken finns inte...


Tror du att den perfekta skostorleken inte finns? Du har grovt fel! Vi vet vad du ska leta efter när du köper skor så att du kan njuta av maximal användningskomfort. I vår guide hittar du tips som hjälper dig att välja rätt storlek på skor både i en stationär och webbutik.

Vilken skostorlek ska jag välja?

Bland de hundratals tillgängliga par skorna fångade den här din blick och är praktiskt taget din. Välj bara rätt storlek så är det klart! Äntligen kommer du att kunna visa upp ditt nya förvärv för hela världen.

Precis... Vid det här laget blir saken lite mer komplicerad. Vilken skostorlek ska jag välja? Bättre att ta en mindre, i hopp om att de kommer att divergera, eller tvärtom - välj en lite större och fyll det återstående utrymmet med en tjock strumpa?

Heja upp om du ställs inför ett liknande dilemma! Vi vet vad du ska vara uppmärksam på när du köper skor så att du kan njuta av maximal komfort utan att behöva kombinera. Med våra tips kan du enkelt välja den perfekta skostorleken, oavsett om du handlar i en stationär butik eller online. Låt oss börja!

Hur hittar jag rätt skostorlek?

Att köpa skor är ett sant nöje. Förutom funktionalitet och snyggt utseende är dock rätt passform oerhört viktig. Det är detta som kommer att förhindra att ett givet par skor landar längst ner i garderoben, och du kommer inte få smärtsamma blåsor och blåsor. Vet du inte hur du ska hantera det? Vi har ett sätt!

Först och främst, kom ihåg att formen på fötterna ständigt förändras. Därför, varje gång du bestämmer dig för att köpa en ny sko, se till att du väljer rätt storlek. Det är väldigt enkelt i en fysisk butik. Allt du behöver göra är att lägga det önskade paret skor över dina fötter och vara uppmärksam på flera aspekter.   

Först, undvik att köpa skor under den första halvan av dagen. Kom ihåg att blodcirkulationen kan göra att dina fötter svullnar. Som ett resultat kan ångan som kommer att verka otroligt bekväm på morgonen bidra till bildandet av blåsor på kvällarna. Gå därför om möjligt och shoppa på eftermiddagen.

För det andra, var uppmärksam på strumpor. När du ska shoppa, ha på dig ett par strumpor som passar dina vardagskläder bäst. Gå inte för en tjock yllemodell eller ett dimmtunt nylonplagg om du brukar ha klassiska bomullsstrumpor.

För det tredje, mät båda skorna. Många köper skor efter att ha mätt bara en av dem. Men om du vill vara säker på att båda kommer att passa perfekt, försök inte spara tid på att prova. Ofta är skillnaden mellan fötternas mått omärklig för blotta ögat, men den kan kännas under användning. Prova båda skorna och anpassa storleken till den större foten.

Hastighet är ingen bra rådgivare

Kom ihåg att brådska inte är en bra rådgivare. När du tycker att paret skor har rätt storlek, se till att gå runt i butiken i dem. Tryck försiktigt tummen i tån på skon för att se till att dina fötter har tillräckligt med utrymme. Vicka med fingrarna också, se till att du ger dem tillräckligt med utrymme när du går.

Gå i dina skor och svara på följande frågor:

  1. Har fingrarna tillräckligt med utrymme?
  2. Sticker hälarna ur skorna?
  3. Upplever du obehag när du går?
  4. Passar skorna dig på bredden? 

Om du känner att skorna är riktigt bekväma kan du framgångsrikt genomföra köpet och njuta av ditt nya köp. Om du upplever något obehag, kompromissa inte utan fortsätt leta. Att köpa dåligt sittande skor är aldrig en bra idé.

Hur väljer man skor online?

Att köpa skor online verkar lite svårare uppgift. Inget kan vara mer fel! Allt du behöver är ett papper, något att skriva på, en linjal så kommer du att lyckas välja den perfekta storleken.

Undrar du hur du mäter din skostorlek? Det är lätt! Sätt bara foten på pappret. Detta görs bäst på eftermiddagen, med tanke på att dina fötter kan svullna under dagen. Rita sedan fotens kontur på ett papper. Skapa två vinkelräta linjer som förbinder de två längsta punkterna på dina fötter och mät avståndet mellan dem med en linjal. 

Upprepa samma sak med den andra foten. När resultaten är olika ska du under inga omständigheter ta medelvärdet av de två resultaten. Ta den större som den rätta och hitta den i storlekstabellen som finns upplagd i webbutiken. Ser du hur lätt det är?

Kom ihåg att storleken inte spelar någon roll

Fötter förändras med åldern. De blir ofta längre eller bredare. Varje gång du köper en ny sko, tänk på det och välj inte en storlek bara av vana.

Kom också ihåg att storlekarna på enskilda märken kan variera avsevärt. Under inga omständigheter ska du köpa skor i blindo. Ibland, för en tillverkare, kan storlek 38 motsvara storlek 37 från ett annat märke. Som ett resultat kan du utsättas för smärtsamma liktornar eller i onödan ådra dig kostnader för att byta skor.

Därför är det avgörande att mäta dina skor innan du köper, när du har möjlighet. Om du däremot handlar online, se till att läsa storlekstabellen och jämföra den med dina fötters mått.