Att ha skor på sig i huset - ja eller nej? För- och nackdelar med denna lösning


Undrar du om det är oförskämt att be gästerna att ta av sig skorna när de kommer in i ditt hem? Eller kanske du bär vardagsskor själv, är i fyra väggar och du är osäker på om den här lösningen är rätt? Vi har samlat för- och nackdelar som kommer att skingra dina tvivel. Att jobba!

En gäst i huset (...), hur är det med skor?

I USA är det normen att ha skor runt huset. Många människor oroar sig inte för att bära tofflor eller tofflor dedikerade till att spendera tid inomhus.

Å andra sidan, i andra kulturer (t.ex. i Japan), anses en sådan lösning vara absolut oacceptabel, och att inte ta av sig skorna när du besöker familj eller vänner är ett tydligt tecken på respektlöshet.

När det gäller Polen finns det ingen gemensam, allmänt accepterad standard. Dock enligt reglerna savoir-vivre, bör gästen följa värdens önskemål.

Vilka är fördelarna med att ha skor runt huset?

Att bära skor i ditt eget hem verkar vara en mindre problematisk fråga. Äntligen, "Tomeks frihet i sitt hus"! Undrar du vad är fördelarna med att ha skor hemma?

En av dem är att spara tid. När du vet att du kommer att ha en hektisk dag fylld till bredden med olika uppgifter, vill du inte slösa bort en enda minut. Av denna anledning verkar denna lösning rimlig, speciellt när man inte springer efter hunden i leran och tvättar golven regelbundet.

Andra sidan av myntet

Det är dock värt att komma ihåg att precis som varje pinne har två ändar, har det sina nackdelar att bära skor runt huset, förutom de uppenbara fördelarna. En av dem är bakterierna på dem. Vissa tror att var och en av oss under dagen rör vid mycket smutsigare saker (t.ex. pengar) och behandlar denna fråga mildt. 

Saker och ting blir komplicerade när ett litet barn bor i huset. Nyfikenhet på världen och att upptäcka den genom att krypa och stoppa allt i munnen kan förknippas med allvarliga hälsoproblem när hushållsmedlemmar inte tar av sig skorna efter att ha passerat lägenhetens tröskel.

Förutom lera, smuts och bakterier är ytan på skor också farlig för vissa allergener. Det blir mycket klokare att hålla dem på avstånd!

Bättre golvskick

Dessutom kan det drastiskt påverka parkett- och laminatgolvet att ha på sig vardagsskor runt om i huset. Även om spetsiga klackar verkar vara det mest problematiska i detta avseende, kan repor på golvet också uppstå från små småstenar som fastnar i sulan på vilken annan sko som helst. För att förhindra detta är det bättre att byta skor till tofflor eller lämna fötterna bara när du går in i huset. 

Utöver de skador som kan uppstå på golvet, var beredd på att dammsuga och tvätta golven oftare. Om inte dessa hushållssysslor är bland dina favoriter, kommer du säkerligen inte att vara nöjd med detta faktum. För att rädda dig själv för nerverna, motivera de andra hushållsmedlemmarna att ta av sig skorna omedelbart efter att ha passerat lägenhetens tröskel.

Få experternas åsikter

Det finns många åsikter om legitimiteten av att bära skor runt huset, men det är dags att fokusera på vad experter tycker om det. Australiska forskare tog denna fråga under lupp och utfärdade en enhällig dom - att bära skor runt huset är definitivt en dålig idé!

Det kan finnas smittämnen på skosulorna som orsakar obehagliga och svårbehandlade infektioner. Forskare varnar också för gifter från asfalt, liksom kemikalier och djuravföring som finns i förorenade gräsmattor. Forskarnas uppmärksamhet uppmärksammades också på förekomsten av E. Coli-bakterier, tungmetaller, bekämpningsmedel och bensinrester. Otrevligt, eller hur?

Bekväma tofflor och tofflor

Om du prioriterar din fysiska och mentala hälsa, sluta helt enkelt ha skor runt huset. Tro oss, inte ens ett bra fotsteg på dörrmattan hjälper dig att bli av med all smuts som du till slut kommer att ta in i lägenheten på sulan.

Lyckligtvis hittar du i vår webbutik ett brett utbud av tofflor för hela familjen. Välj mellan päls slip-on slip-on damtofflor och bekväma herrtofflor. Ta också hand om mjuka tofflor för barn med karaktärerna i deras favorittecknade serier.

Tack vare detta kommer du att känna dig mysig, absorbera stötarna som orsakas av att gå på hårda ytor och helt enkelt koppla av i avskildhet i ditt hem. Undrar du vad du ska titta efter när du köper tofflor? Du hittar all den viktigaste informationen om detta ämne i vår guide.

Fotstöd

Det är dock värt att komma ihåg att äldre människors fötter utan tvekan behöver ytterligare stöd för att förhindra olyckor och skador. Lika viktiga är hälsoproblem som kräver att man bär speciellt profilerade innersulor, vars placering i tofflor ofta gränsar till ett mirakel. 

Även om vissa tror att fötterna är gjorda för att gå barfota, är det värt att komma ihåg att detta gäller naturliga ytor som gräs, jord eller sand. Golvet i huset är hårt och att flytta runt utan skor kan orsaka en mängd olika åkommor.   

I vissa fall kanske det inte räcker med tofflor. Av denna anledning är det värt att skaffa separata skor för att gå runt i huset, skräddarsydda efter användarens behov.