Vinn kampen mot hälsmärta


En av de vanligaste fotbesvären är hälsmärta, som effektivt motverkar all aktivitet. Istället för att spendera din fritid i stillhet är det bättre att ta upp handsken och kämpa för din komfort. I den här artikeln får du lära dig vad som orsakar hälsmärta och hur du effektivt kan förhindra det. Att jobba!

När hälen gör ont...

Känner du outhärdlig smärta i hälområdet på morgonen? Känner du efter en längre tids inaktivitet att besvären ökar markant så fort din kroppsvikt landar på hälen? Det är en vanlig åkomma som effektivt motverkar all aktivitet.

Vissa människor, för att undvika att belasta den ömma delen av kroppen, börjar halta och till och med utveckla en felaktig gångstil som blir en vana för dem. Som tur är behöver det inte vara så! Det finns beprövade metoder tack vare vilka du kommer att kunna njuta fullt ut av livets komfort igen.

Känn din motståndare

För att du ska vinna kampen mot denna ojämlika motståndare är det värt att bekanta dig med orsakerna till hälsmärta i första hand. I de flesta fall är boven förtjockning och skada på plantar fascia. Det är ett vävnadsband som ligger längs fotsulan som förbinder calcaneus med de andra benen i foten och fungerar som en stötdämpare. 

Andra orsaker till hälsmärta inkluderar:

- fasciit

- inflammation eller bristning av akillessenan

- överviktig

- calcaneal sporre

- hälskada (blåmärken eller fraktur)

Om sådan smärta kvarstår i flera veckor, var noga med att konsultera din läkare eller boka tid hos en fotterapeut - en specialist som hanterar fotproblem. Medan du väntar på din tid, använd våra beprövade metoder som ger dig önskad lättnad på ett ögonblick.

Lindra din hälsmärta och njut av ditt liv igen

Ett av de mest effektiva sätten att hjälpa dig lindra tjatande smärta är regelbunden sträckning och förstärkning av underbenen. Fokusera på både vadmusklerna och plantar fascia genom att sträcka ut dem med händerna eller en tennisboll. 

Du kan använda den för smärtlindring ispåsar på en öm häl. Sådan terapi hjälper dig snabbt att hantera problemet med ömma och alltför känsliga hälar. Kom dock ihåg att inte applicera is direkt på kroppen, utan att applicera en kompress. Efter cirka 20 minuter kommer du att känna en klar lättnad. I extrema fall, ta också smärtstillande medicin tillgänglig utan recept, vilket dessutom kommer att lindra eventuell inflammation.

Det är också ett bra alternativ användning av speciella, styva skärsom kommer att ta hand om korrekt dämpning av dina fötter och effektivt motverka frustrerande åkommor. Det finns också innersulor med gelsmärta på marknaden som effektivt lindrar hälsmärta. 

Glöm inte att hälsmärta kan orsakas av att du lägger för mycket vikt på dina fötter. Kombinera regelbunden träning med en balanserad kost för att gå ner i vikt och hålla din vikt på en hälsosam nivå. Dina fötter kommer att tacka dig!

Se också till att dina fötter, särskilt klackar, är försedda med tillräckligt resten. Undvik långa promenader och att stå still i timmar. Om du planerar att gå en promenad, se till att ha på dig lämpliga skor.

Vilka skor ska man ha när man gör ont i hälen?

Kom ihåg att hälsmärta inte behöver innebära att ge upp alla planer och behöva stanna hemma. Genom att bära korrekt passande skor kommer du inte bara att förhindra tjatande smärta, utan också undvika att problemet eskalerar. 

Undvik helt platta skor. Helst bör du bära skor med låg till måttlig klack som ger stöd åt dina fötter och ger tillräcklig dämpning i hälområdet. 

För att minska hälbelastningen, välj anatomiskt formade skor som minskar överpronationen och fördelar din vikt jämnt över foten, vilket minskar hälbelastningen och smärtan.

Ta också hand om ytterligare stötdämpning, och när du gör sport, välj skor som är designade för en specifik aktivitet. Detta kommer att förhindra upprepade tryck på dina fötter när du springer eller hoppar, vilket kan leda till outhärdlig smärta.

Välj flexibla, till och med fjädrande skor där promenader inte kommer att kännas som tortyr, utan kommer att bli ett verkligt nöje. Undvik tunga skor, som ytterligare kan förvärra symtomen. Välj istället lätta modeller som ger dig ovärderligt stöd och komfort hela dagen.

Låt inte hälsmärta hålla dig tillbaka

Hälsmärtor, även om de är milda i början, kan eskalera med tiden om de inte behandlas och göra livet mycket svårare. Låt inte denna åkomma hindra dig från att vidta åtgärder och se till att du bär rätt skor. Kom dock ihåg att även de rätta skomodellerna slits ut med tiden, och dämpning och stöd blir svagare och svagare. Glöm därför inte att byta ut dina skor regelbundet så fort du märker tydliga tecken på slitage på sulan.