Vi väljer de perfekta skorna för vandring i bergen


Skor för vandring i fjällen måste uppfylla flera viktiga krav. För det första bör de vara stabila och ge fötterna tillräckligt stöd. För det andra måste de vara mycket bekväma så att du bekvämt kan gå uppför backarna. Förutom funktionalitet ska de bara se bra ut. Vi tipsar dig om vad du ska leta efter när du ska välja vinterskor för vandring i fjällen.

Håll dig till några regler och få toppar

Den som precis har börjat sitt äventyr med fjällvandring kan bli förvånad över det enorma utbudet av fångstmän. Du vet säkert att promenader i bergen kräver rejäla skor. Men om du undrar exakt vad du bör vara uppmärksam på när du åker på vinterutflykter har du kommit till rätt ställe.

Om du inte vill att något ska hindra dig från att nå topparna, se till att du skaffar rätt par skor för vinteraktiviteter under svårare förhållanden. Vi ger råd om vilka aspekter som är viktigast.

Först funktionalitet

Först och främst måste vinterkängor vara funktionella. De bör ge tillräckligt stöd för foten för att undvika stukningar och frakturer. Var uppmärksam på höjden på fångarnas ovandel. Ju högre skorna slutar, desto bättre stöd för fotleden. Dessutom förhindrar det att snö kommer in i skon. Kom ihåg att dina skor bör nå åtminstone benändan för fullt skydd.

Skons sula är lika viktig. Den måste vara tillräckligt stabil för att förhindra halka när man går i fjällen. Djupa flikar ger extra grepp oavsett terrängens ojämnhet, och lämpligt material kommer att förhindra att vatten kommer in i skon. 

På vintern är det väldigt viktigt att hålla fötterna varma. Varmt, isolerat foder av naturmaterial, som ull, håller dig varm även vid extremt låga temperaturer och - viktigare - förhindrar obehagliga lukter. En extra navel skyddar dina fötter från kylan. 

Bergsnöskor ska också vara vattentäta. Tack vare detta slipper du att bli blöt om fötterna och därmed - förkylningar. Var också uppmärksam på den extra förstärkningen av sömmarna mot fukt.

För det andra, bekvämlighet

Under inga omständigheter ska du köpa skor som är för små för att vandra i fjällen. De kommer inte bara att orsaka blåsor och liktornar, utan de kommer också att hindra dig från att ta på dig ett extra par strumpor vid låga temperaturer. I sin tur utgör för stora vandringskängor en halkrisk, vilket definitivt inte behövs vid ogynnsamt vinterväder. Justera vinterkängorna så att du enkelt kan glida pekfingret runt hälen. 

Var också uppmärksam på hur du tar på dig skorna. Det finns slip-on, snörning och kardborrefästen. Även om den första är mycket snabbare att ta på, passar den andra ankeln bättre, vilket utan tvekan är en betydande fördel jämfört med slip-on skor. Se också till att dina vandringsskor är ordentligt snörade så att ingen snö kan sippra in. Om du letar efter den gyllene medelvägen, gå till skor med kardborreband. Du kan enkelt anpassa spännet efter fotens bredd och att sätta på dem kommer inte att vara särskilt tidskrävande.

Kom ihåg att vandringskängor i allmänhet är tyngre än klassiska skor. För tunga, massiva vandringskängor kommer att göra promenaden till en riktig utmaning för dig.

Innan du vandrar i bergen, se till att ditt nya fångstpar är bekvämt och inte skaver. Bär dem i ungefär en timme runt huset innan du bestämmer dig för att visa dem för världen. Tack vare detta kommer resan i bergen säkert att bli framgångsrik och tillfredsställande.

För det tredje, stil

Även om dina vandringsskor ska vara rejäla, slitstarka och korrekt designade, är deras utseende inte obetydligt. Du vill verkligen se bra ut när du går i de snöiga bergen eller går till backen.

Var uppmärksam på färgen och materialet på fjällsnöskorna. Vad sägs om glittrande vita snökängor med en specialprofilerad slitbana för att förhindra fall? Eller du kanske föredrar det märkesvarma stövlar med päls? Vill du följa trender även i fjällen kommer du säkert att gilla dem beige vandringskängor för kvinnor med knytband

Du kan se själv, valet av skor för att gå på snö är praktiskt taget oändligt. Du kommer säkert att hitta något som speglar din unika stil och karaktär.

Vad mer bör du tänka på när du går en vinterpromenad i fjällen?

Nu när du vet vilka vandringsskor du ska välja, kom ihåg att förbereda dem för vägen innan du använder dem för första gången. Använd speciella impregneringar avsedda för materialet som dina vandringskängor är gjorda av. Tack vare den regelbundna impregneringen av fjällsnöskor kommer stövlarna att tjäna dig i många år, och du kommer att njuta av ett stilrent utseende och torra fötter oavsett förhållanden. 

Kom dock ihåg att inga vandringsskor kan garantera att du inte halkar i isig terräng. För extrema expeditioner, skaffa stegjärn eller halkskydd. Som ett resultat kommer du att få ännu bättre grepp och ta hand om din säkerhet. 

Vi är säkra på att genom att följa våra råd kommer du att hålla dina fötter varma, torra och stabila, och att även de snöigaste bergen inte kommer att vara ett oöverstigligt hinder för dig.