Vi väljer de perfekta skorna för pilgrimsfärden


Planerar du en pilgrimsfärd och undrar vilka skor som gör att du kan ta dig långa sträckor smärtfritt? Du har kommit till rätt ställe! I den här guiden har vi samlat alla de mest värdefulla tipsen för skor för pilgrimsfärden. Lär känna våra rekommendationer och ge dig ut!

Vilka skor ska man ha på sig på en pilgrimsfärd?

Att tillryggalägga långa sträckor i flera eller till och med flera dagar är en riktig utmaning även för de mest erfarna pilgrimerna. Lyckligtvis, med de rätta skorna, kommer denna uppgift inte att vara så svår som den från början kan verka.

Det verkar som om dina favoritpromenadskor kommer att klara provet även under pilgrimsfärden. Men i det här fallet är hårdare sulor och djupa, slitstarka slitbanor, karaktäristiska för till exempel trailskor, avgörande. Viktigt är att sådana skor är mycket lättare än vanliga vandringsskor, och sulan ger tillräckligt med skydd mot ojämna ytor som du sannolikt kommer att stöta på på rutten.  

Du kan också överväga höga stövlar som skyddar dig från fotledsskador. Oavsett vilka skor du väljer, se till att ovandelen är luftig och låter luften cirkulera utan problem. Ett nät fungerar utmärkt i detta avseende.

Se till att den sitter ordentligt

Rätt passform av skor är nyckeln till framgång både under korta promenader och flerdagarsvandringar. Om du ska på pilgrimsfärd har du säkerligen många kilometer att avlägga. För att undvika att känslan av obehag förvandlas till outhärdlig smärta, var noga med att välja rätt storlek på skor.

Om du känner att tårna rör vid framsidan av skon, men ändå hoppas kunna sprida ut dem snabbt, se till att välja en större storlek. Annars kommer dina fingrar att utsättas för skrubbsår och blåmärken.

En av de minst vettiga sakerna en pilgrim kan göra är att ta på sig nya vandringsskor. Se till att bryta in dina trailskor innan du påbörjar din pilgrimsfärd, men var noga med att inte slita ut dämpningen. Allt du behöver göra är att bära dem i minst en vecka innan du ger dig ut på vägen.

Glöm inte rätt strumpor

Förutom att välja bekväma skor, se till att vara uppmärksam på strumpor, som din komfort till stor del kommer att bero på. Det finns nästan lika många teorier om detta som det finns pilgrimer. Undrar du om det är en bra lösning att bära två par strumpor? 

Teoretiskt sett kan dubbelklädda strumpor förhindra friktion mellan skon och fötterna och därför eliminera problemet med blåsor. Men ur praktisk synvinkel kan det extra värmelagret som hålls i skon bidra till ansamling av svett och därmed friktion och smärtsamma blåsor.

För att förhindra detta behöver du bara vara uppmärksam på valet av material som sockorna är gjorda av. Det är viktigt att de absorberar fukt och dränerar den utanför. Se till att byta strumpor halvvägs genom din dagliga vandring, låt dina fötter torka helt i frisk luft. Ta lite tid att sätta på dem för att undvika veck som kan orsaka blåsor.

Kännetecknen för den perfekta pilgrimsskon

Nu när du vet vad du ska leta efter när du köper skor för din pilgrimsfärd, har vi förberett en liten sammanfattning för att göra ditt val så enkelt som möjligt, för att säkerställa den bästa upplevelsen.

#1 Skor som matchar vädret

Se till att kolla väderprognosen innan du ger dig ut. Om värme förutses kommer sandaler med största sannolikhet att bli en hit. Men hoppa inte över att bära strumpor, annars kan du få smärtsamma blåsor.

#2 Ankelstöd

Om du bryr dig om fotledsstöd, välj skor som slutar precis bakom dem. På så sätt kommer du enkelt att kunna korsa olika terräng utan att oroa dig för skador.

#3 Snörningssystem

En lika viktig aspekt är snörningssystemet som har designats i skorna. När du ska på pilgrimsfärd, se till att säkerställa maximal passform. Förutom rätt storlek hjälper rätt snören dig med detta.

#4 Fotskydd

Skydda dina fötter och skaffa skor med gummiförstärkningar runt tårna och hälarna som håller dina fötter säkra i händelse av oavsiktlig spark i en sten. Lämpliga yttersulor ger dig extra skydd. Leta efter gummi som garanterar perfekt vidhäftning till marken och maximal stabilitet.

Förhindra att dina fötter svettas för mycket under din pilgrimsfärd

Överdrivet svettiga fötter är den perfekta utgångspunkten för friktion, varifrån det är en rak väg till smärtsamma blåsor. För att förhindra detta, välj skor gjorda av material som andas. För att stoppa friktionen behöver du ett speciellt fotpulver. Redan innan du tar på dig strumpor, strö området mellan tårna och resten av foten med puder. Strö sedan lite talk inuti skon. På så sätt slipper du problemet med att samla fukt. Kom ihåg att upprepa denna process varje gång du byter strumpor.