Vi väljer de första skorna till bebisen


Har din lilla äntligen börjat ta sina första steg? Grattis! Visst är du sprängfylld av stolthet och kan inte vänta med att äntligen köpa söta babyskor som kommer att komplettera alla dessa vackra stiliseringar. Uppmärksamhet! Det är en mycket ansvarsfull uppgift. Ta dig tid och ta inte förhastade beslut. I vår guide hittar du värdefulla tips som hjälper dig att göra rätt val.

Första stegen = första skorna?

När ditt barn börjar ta sina första vingliga steg måste du känna en enorm stolthet och spänning. Tvärtemot vad det ser ut behöver du inte genast gå till närmaste skoaffär för att köpa söta skor. De skulle skapa en onödig barriär mellan ditt barns fötter och marken. Som ett resultat skulle det bli ännu svårare att upprätthålla balans och att upptäcka världen skulle kunna störas effektivt. 

När du lär dig gå är det oerhört viktigt att känna marken under fötterna. Bara fötter gör att ditt barn lätt kan utforska miljön. Förmågan att känna marken som han går under kommer inte bara att hjälpa honom att upprätthålla balans och koordination, utan också utveckla sina sinnen. Att förlita sig på skor kan hindra utvecklingen av fot- och fotledsmuskler.

Men om du inte vill utsätta ditt barn för kyla eller den obehagliga känslan av en grov yta, välj mjuka och lätta strumpor med halkfria inlägg. På så sätt kommer ditt barn att förbli fritt och hans fötter får extra skydd.

Så när ska du köpa dina första skor?

Varje barn är unikt och utvecklas på ett individuellt sätt. Även om ögonblicket när han börjar ta sina första steg faller mellan 8 och 18 månaders ålder, är det värt att avstå från att köpa skor tills ditt barn får tillräckligt med självförtroende för att gå praktiskt taget utan hjälp av en vuxen.

Det är då hon kommer att behöva stöd i form av sina första skor, och du kommer äntligen att kunna välja mellan en hel massa modeller med charmiga dekorationer.

Vi köper våra första skor

Nu när du vet att det är dags att köpa ditt första par skor är det dags att börja jobba. Vi har sammanställt några tips som hjälper dig att göra rätt val.

Barnskor finns i olika färger och utföranden. Men innan du väljer den modell som kommer att stjäla ditt hjärta mest, fokusera på viktigare - än visuella - aspekter. 

Passa

Det viktigaste när man köper de första skorna till ett barn är rätt passform. Du vet säkert hur outhärdliga tighta skor kan vara och du föredrar förmodligen att ditt barn aldrig ska behöva uppleva detta obehag. 

Kanske kommer vi att överraska dig, men när det gäller spädbarn är de nervändar som är ansvariga för att ta emot stimuli från omgivningen ännu inte fullt utvecklade. Som ett resultat kanske ditt barn inte känner att skorna du väljer är obekväma. Och även om han gör det kan det vara ett mirakel att låta dig veta. För att undvika problem, se till att du känner till bredden och längden på ditt barns fötter. 

Material och finish

Barnskor ska vara gjorda av mjuka, flexibla och andningsbara material, till exempel naturläder. Alla sömmar, kanter och ytbehandlingar ska vara så mjuka som möjligt. På så sätt kommer ingenting att gnugga ditt barns fötter. 

Ovandelen ska vara tillräckligt bred för att fingrarna ska kunna röra sig fritt. Se också till att den inte är för hög. Skor som slutar ovanför fotleden verkar förhindra oavsiktliga skador, men tyvärr hindrar de en korrekt utveckling av muskelstyrka. Se också till att skorna är så lätta som möjligt. 

Sulor och innersulor

Sulor i babyskor ska vara flexibla och halkfria. Tack vare detta kommer ditt barn att kunna utforska världen omkring honom mycket säkrare. Se upp för stela sulor som gör det svårt att lära sig gå.

Leta efter skor med andningsbara inlägg gjorda av naturliga, mjuka material. Som ett resultat kommer fodret att anpassa sig till formen på ditt barns fot, och han kommer att känna maximal komfort.

Lås

Lika viktigt är det rätta valet av fästelement i skor. Undrar du mellan kardborreband och snören? Oavsett vad du väljer, se till att spännet ger tillräckligt med stöd för barns fötter och att hälen inte glider ut när du går.

Om ditt barn är ovilliga att samarbeta när de gör sig redo att lämna huset, ta på sig skor med kardborreband. Nackdelen med denna lösning är det faktum att ditt barn enkelt kan lossa dem på egen hand när du släpper dem ur synhåll för en stund. Att ta på sig skor med skosnören är lite mer tidskrävande, men att lösa dem är inte så lätt. Se dock till att du pressar knutarna hårt för att förhindra snubbling och smärtsamma fall.

Är begagnade babyskor en bra idé?

Under inga omständigheter bör du bestämma dig för att köpa begagnade barnskor. Kom ihåg att varje persons fötter är unika, vilket är särskilt viktigt när det gäller att bara utveckla bebisar. Begagnade barnskor är anpassade till egenskaperna hos ett annat barns fötter, så de ger inte tillräckligt stöd till ditt barns fötter.

Lyckligtvis hittar du i vår webbutik ett brett urval av modeller designade speciellt för barns fötter. Vi njuter av din shopping!