Vi väljer bekväma skor för en äldre person


Med åldern förändras behoven och kraven för olika aspekter av livet. Detta gäller bland annat de skor som bärs. Förändringar i fotens hållning och struktur kräver ofta inköp av rätt anpassade skor. Lyckligtvis är denna uppgift lättare än du kanske tror. Lär dig några värdefulla tips som hjälper dig att välja bekväma skor för en äldre person.

Säkerhet är nyckeln

Balans och koordination blir sämre med åldern. Därför är fall en av de vanligaste orsakerna till skador hos seniorer. Många av dem är mycket farliga. De kan vara förknippade med allvarliga höft- eller huvudskador och kräver sjukhusvistelse. För att minimera denna risk är det viktigt att säkerställa de äldres säkerhet. 

Ett av de effektiva sätten är att köpa rätt skor. Ge upp höga klackar, flipflops och skor med hala sulor. Skor med skosnören kan vara lika farliga. Vi tipsar om vad mer som är värt att uppmärksamma när du köper bekväma skor för seniorer.

Rätt monterad storlek

Sköna skor för en äldre person ska framför allt vara rätt dimensionerade storleksmässigt. För stora skor kan bidra till att foten glider i skon. Som ett resultat kan senioren förlora balansen och falla. 

Undvik också åtsittande skor som kan orsaka ömma fötter, smärtsamma blåsor och liktornar. Kom ihåg att rätt skostorlek är nyckeln till framgång om du värdesätter dina fötters komfort, bekvämlighet och hälsa.

Glöm inte heller att med åldern kan foten ändra storlek och form. Av denna anledning, även om du är övertygad om att du bär en viss skostorlek, är det värt att prova skorna innan du köper dem.

Välj rätt sula och skofoder

Att välja rätt skosula kan vara en utmaning. Välj skor med sulor av halkfria material. Till exempel kommer gummi eller caoutchouc att vara perfekt.

En bra lösning blir att köpa speciella halkskydd som sticker under skosulan. Se dock till att kuddarna är vattentäta. På så sätt kommer de inte att lossna från skon, inte ens på regniga dagar.

En ytterligare fördel kan vara närvaron av en slitbana, som ger dig bättre grepp mot marken och förhindrar halka.

Sulan är dock inte allt! Lika viktigt är fodret inuti skon. Om du lider av reumatiska problem, välj varm, naturlig päls. Undvik syntetiska material som kan uppmuntra bakterietillväxt och orsaka fotsvamp. 

Kom också ihåg att ju tjockare innersula desto bättre dämpning. En välpassad innersula kommer att absorbera stöten som orsakas av att foten slår mot marken och sprider den ordentligt. Som ett resultat kommer effekten av påverkan på dina höfter och rygg att minska märkbart. För att korrekt anpassa innersulan efter individuella behov är det bäst att konsultera en ortoped eller en fotterapeut.

Matcha hälen och tån på skon

Att bära höga klackar kan inte bara deformera dina fötter, utan också ha en negativ inverkan på din balans. Av denna anledning, ge upp höga klackar och ersätt dem med låga klackar. Undvik också helt platta skor som kan visa sig vara obekväma. 

För äldre är en låg och bred klack bäst. Tack vare det skonsamma lyftet av hälen kommer dina fötter och ben att avlastas, och du kommer att känna ojämförlig komfort. Allt du behöver göra när du provar skor är att se till att kroppens vikt överförs jämnt till hela foten, och inte bara till hälen eller tårna.

Bortsett från hälen, var särskilt uppmärksam på tån på skon. Undvik spetsiga skor som blir tightare runt tårna. Detta kan också orsaka obehag och deformation av foten.

Välj komfort

Många äldre föredrar skor som är snabba och lätta att ta på och av. Detta borde inte komma som någon överraskning för någon. Ryggproblem som följer med människor i sina bästa år kan vara mycket besvärande.

Ge upp skor med snörning och välj skor med kardborreband. Du kommer inte bara att kunna sätta på dem utan problem utan du kan även enkelt anpassa dem efter fotens bredd. Detta gäller särskilt för äldre personer vars fötter ofta tenderar att svälla.

Hem för seniorer

Undvik att gå runt i huset endast iklädd strumpor. Avsaknaden av en halkfri sula i kombination med hala köksplattor kan uppmuntra till fall och skador. För att förhindra att detta händer är det värt att skaffa bekväma tofflor för att gå runt i huset. 

Undvik modeller som inte ger hälstöd. Välj mjuka tofflor gjorda av naturmaterial. Om du vid provstadiet känner att det är svårt för dig att ta på det valda paret tofflor, välj bättre en annan modell.

Som du kan se är det extremt viktigt att välja rätt par skor i alla åldrar. Seniorer upplever många åkommor, såsom bunions, förhårdnader och liktornar. Smärtan och obehaget av dessa tillstånd kan lätt lindras genom att välja rätt skor. Bekväma skor för en äldre person hjälper också till att upprätthålla balansen, vilket minskar risken för fall.