Var kom sneakersna ifrån? Historien om de mest populära sportskor

Gummirevolution

Enda i sneakers - deras mest karakteristiska element - är gjord av gummi. Den första idén att använda detta material för att göra skor kom vänta Webster 1832. Hans idé visade sig vara en träff, varför han snabbt patenterade den. Den moderna lösningen användes i sportskor, som ivrigt användes av cyklister och brukade spela cricket. Tanken på att göra riktiga sportskor med gummisulor började på Joseph Wiliam Foster's head. Grundaren av en liten engelsk fabrik, öppnad 1890, såg möjligheten av gummi. Hans karisma har gjort små företag igenkännliga och Reebok varumärket är känt idag över hela världen.

Födelsen av en stjärna

Skorna Foster producerade inte påminner om kända sportmodeller. Genombrottsdagen i historien om sneakers är 1908. I USA beslutade Marquis M. Converse att skapa ett par sportskor för basketspelare. Han utformade fotledslånga, lätta stövlar med en tjock gummisula. Karakteristisk, vit zelówka och den mörka toppen av materialet, plus stjärnan på fotleden - så såg de första All Stars sneakersna ut. Märkets symbol har överlevt till denna dag. Om vi ​​tittar på skorna kan vi på några sekunder känna igen om någon har en original, ikonisk konversation.

Vägen till toppen

gymnastikskor ledde till popularitet av popularitet Charles "Chuck" H. Taylor - basketstjärna. Det var han som visade världens vita sålar på basketplanet. Han gick med på att annonsera Conversy efter att ha gjort några korrigeringar till de ursprungliga skorna. Nästa gick allt väldigt snabbt. Vänner och vänner, och framför allt, Chucks fans ville ha sina favoritskor på fötterna. Sportens värld har satt en ny trend, följt av gatan snabbt. Sneakers översvämmade städer i USA.

Sneakers i hemlandet

Armén uppskattade komforten och mångsidigheten hos sneakersna. Skor blev en obligatorisk utrustning för soldater i 40-talet och 50-talet av förra seklet. Det visade sig att det enhetliga slitagefodret med en gummisula även i civila. Sneakers favorit armé stövlar? Det var en perfekt och nödvändig rekommendation för Converse-märket.

Rock'n'roll - sneakers i händerna på subkulturer

Under 1950- och 1960-talet fanns skor på ungdomar från hela världen fascinerad av nya trender i musik. Sneakers blev en symbol för en kulturell revolution och ett viktigt inslag i blomkraftsrörelsen. Sedan dess har skor med en vit gummisula helt godkänts av musikaliska stjärnor. Under de följande årtiondena grundade medlemmarna av de största band och solister dem för sina konserter, möten med fans eller shopping. I Conversach på 90-talet, bland annat, Kurt Cobain och Axl Rose. För närvarande kan vi se dem som tonåringens idol - Justin Bieber.

Sneakers i Polen

Sportskor producerades i Polen på 1930-talet av Stomil. Sneakersna var de mest populära skorna för vandring - därmed deras namn: "Tramp" är en vandrare eller en rover.

Historien om sneakers är oerhört fascinerande. Tanken om hur man effektivt använder gummisulor gick runt om i världen och kom till USA från Europa. Sportskor från basketplanen gick snabbt in i arméens obligatoriska utrustning och blev snart favoritens modell av stjärnorna. Idag känner den karakteristiska stjärnan på fotleden hela världen, och Convers är ett av de mest eftersökta skor.