Var kom sneakers ifrån? Historien om de mest populära sportskorna


Sneakers är utan tvekan en av de mest populära och mest slitna skorna. De kopplar samman generationer och yrken - de bärs av rockstjärnor, skådespelare, journalister, bloggare samt grundskolebarn. Mode för de karakteristiska vita sulorna har pågått i världen kontinuerligt i flera dussin år. Var kom sneakers ifrån och vad gjorde dem så kända?

Gummirevolutionen

Sulan på sneakers - deras mest karakteristiska element - är gjord av gummi. Vänta Webster kom först på idén att använda detta material för att göra skor 1832. Hans idé visade sig vara ett bull's eye, så han patenterade snabbt den. En modern lösning användes i sportskor som ivrigt bärdes av cyklister och brukade spela cricket. Idén att göra riktiga sportskor med gummisulor träffade Joseph William Foster. Grundaren av en liten engelsk tillverkning, öppnad 1890, såg potentialen i gummi. Hans karisma gjorde småföretag igenkännliga och varumärket Reebok är känt över hela världen än idag.

En stjärna är född

Skorna som producerades av Foster liknade ännu inte kända sportmodeller. Ett genombrottsdatum i sneakers historia är år 1908. I USA bestämde sig Marquis M. Converse för att skapa ett par sportskor för basketspelare. Han designade lätta skor som nådde över fotleden med en tjock gummisula. Karakteristiskt, vita sulor och en mörk ovansida av materialet, plus en stjärna på fotleden - så här såg de första All Stars -sneakersna ut. Märkesymbolen har överlevt till denna dag. Om vi ​​tittar på skorna kan vi på några sekunder känna igen om någon har de ursprungliga, ikoniska konversationerna på fötterna.

Vägen till toppen

Sneakers ledde till höjderna av popularitet Charles "Chuck" H. Taylor - basketstjärna. Det var han som visade världen de vita sulorna på banan på basketplanen. Han gick med på att annonsera Conversa efter att ha gjort några korrigeringar av de ursprungliga skorna. Sedan hände allt väldigt snabbt. Kollegor och vänner, och mest av allt Chucks fans, ville ha sina favoritskor på fötterna. Sportens värld satte en ny trend, som gatan snabbt följde. Sneakers översvämmade amerikanska städer.

Sneakers i fosterlandets tjänst

Armén uppskattade komforten och mångsidigheten hos sneakers. Stövlar blev en obligatorisk utrustning för soldater på 40- och 50 -talen av förra seklet. Det visade sig att uniformerna bär skor med gummisulor också i vanliga kläder. Sneakers favorit armé stövlar? Det var en utmärkt och nödvändig rekommendation för Converse -märket.

Rock'n'roll - sneakers i händerna på subkulturer

På 1950- och 1960 -talen fann skorna vägen till fötterna på unga människor från hela världen, fascinerade av nya trender inom musik. Sneakers har blivit en symbol för den kulturella revolutionen och ett viktigt inslag i blomkraftsrörelsen. Sedan dess har skor med en vit gummisula accepterats helt av musikstjärnor. Under de följande decennierna grundade medlemmar av de största banden och solisterna dem för sina konserter, möten med fans eller shopping. Kurt Cobain och Axl Rose brukade gå till Converses på 90 -talet. För närvarande kan vi se deras tonårsidol - Justin Bieber i dem.

Sneakers i Polen

Sportskor producerades i Polen på 1930 -talet av företaget Stomil. Sneakers var de mest valda skorna för vandring - därav deras namn: "Tramp" betyder en vandrare eller en rover.

Sneakers historia är oerhört fascinerande. Tanken på hur man effektivt använder gummisulor spridda runt om i världen och från Europa gick till USA. Sportskor från basketplanen blev snabbt obligatorisk utrustning för armén och blev snart stjärnornas favoritmodell. Idag är den karakteristiska stjärnan på fotleden känd över hela världen, och Converse är en av de mest slitna skorna.