Vad ska man göra för att förhindra att skorna skaver fötterna? Kolla in våra sätt


Skavskor är ett ganska vanligt problem, speciellt med ett nytt par. Vi tror att nästan alla har upplevt den obehagliga och smärtsamma känslan av skavda klackar. Finns det några magiska lösningar på detta problem? Naturligtvis, även om de inte har mycket med magi att göra! Bara några effektiva tips på vad man kan göra för att förhindra att skorna skaver och de vanligaste orsakerna till besvär.

Varför skaver mina skor?

Det finns åtminstone flera orsaker till uppkomsten av smärtsamma skrubbsår på fötterna. Det vanligaste är förstås att skorna är nya, så de har ännu inte hunnit anpassa sig till formen på dina fötter. Detta är dock inte den enda anledningen. Varför skaver mina skor?

  • Skorna är fel valda. Det är värt att notera att fötterna kan gnugga både för små och för stora skor. Vanligtvis skyller vi på för tighta skor för irriterande skavsår på hälarna, anklarna eller tårna. Det stämmer förstås, men skor som är för lösa och saknar stabilt fotstöd är också ett problem. Detta kan resultera i skav, men också en allvarligare skada. För tighta skor bidrar i sin tur, förutom skavsår och smärtsamma blåsor, till ökad fotsvettning, deformering eller skador på nagelplattan. Underskatta inte problemet och välj alltid din skostorlek noggrant, för det visar sig att en repad häl, även om den är smärtsam, är ett av de mindre problemen. 

  • Material av dålig kvalitet. Problemet med skavda klackar uppstår oftast när det gäller skor tillverkade av material av sämre kvalitet, till exempel ekologiskt läder. Det avgörande i det här fallet är ett mycket lägre pris, så du har råd med flera par istället för ett av äkta läder. Å andra sidan är skor gjorda av naturligt läder mycket dyrare, men de kännetecknas av större luftighet och plasticitet, tack vare vilken foten inte svettas, och skon själv anpassar sig till sin form snabbare. Denna fråga bör särskilt uppmärksammas av personer med känsliga fötter, benägna att få blåsor, skrubbsår och gnagande smärta.

Skavsår på fötterna, även om de börjar ganska oskyldigt, kan resultera i allvarliga problem, och i extrema fall - en inflammerad infektion som kräver ingripande av en läkare. Underskatta inte problemet och agera innan den oansenliga rodnaden i din häl slutar med smärtsamma, sprängande blåsor och blödande sår.

Vad ska man göra för att förhindra att skorna skaver?

Skav på hälarna är ett obehagligt och ofta smärtsamt problem. Upptäck några beprövade sätt att gnugga dina skor och bära dem med glädje!

  • Försök att försiktigt sträcka ut skorna. En lätt fuktig, tjock strumpa kommer att fungera bra. En promenad på flera minuter bör ta itu med problemet med för tighta skor. Om det behövs kan du upprepa aktiviteten i flera dagar. Se även vår artikel, där vi föreslår andra lösningar för att hjälpa till att bryta ner för små skor. 

  • Borsta dina skor med en fet kräm. Kosmetiken kommer att mjuka upp materialet, så att det inte irriterar huden på fötterna. Dessutom ger krämen ett glid, vilket gör att foten kan arbeta mer fritt inne i skon. Denna metod är också bra för sandaler. 

  • Talk eller babypuder. Produkten kommer effektivt att minimera överdriven fotsvettning, vilket är en vanlig orsak till efterföljande skrubbsår eller skav. Talk kommer att absorbera fukt, vilket minskar risken för skador på epidermis. 

  • Gelinsatser. Det är bäst att lägga dem i dina skor direkt efter att du köpt dem för att förhindra att problem uppstår. Gel-inläggssulor, som finns i skobutiker, är en utmärkt metod för slipande skor, eftersom de minimerar att foten glider inuti skon och skyddar hälen och mellanfoten. De kommer också att fungera när det gäller sandaler, höga klackar och modeller med kilklack. 

  • Hälflikar för skor. Du kan köpa dem i skoaffärer, och korrekt klistring av produkten inuti skorna garanterar ett effektivt skydd mot skavsår.

  • Ta hjälp av en skomakare. Ett bra sätt är att lämna tillbaka ett besvärande par skor till en skomakare som med hjälp av professionella verktyg tar bort orsaken till hudslitaget.

Korrekt förberedelse av nya skor är avgörande, så det är värt att ta hand om det här problemet innan du tar på dig för första gången. Men om du redan har upplevt rodnad eller skavsår som gör det omöjligt att gå bekvämt, kommer ordentlig fotvård att behövas för att minska den tjatande smärtan. Ett varmt bad ger lättnad till dina fötter, vilket kommer att lindra besvär. Du bör också komma ihåg att skydda huden från ytterligare förvärring av problemet - använd skyddsplåster för detta ändamål, byt skor till en annan modell och lämna såret så ofta som möjligt utan förband, vilket kommer att påskynda läkningen.