Skor som ett kännetecken för subkulturer


Skokollektionerna för många människor inkluderar Doc Martens, Converse sneakers, stövlar och Adidas. Även om dessa skor numera inte är reserverade enbart för särskilda subkulturer, var de tidigare definitivt deras signum. Om du är intresserad av historien om dessa skor har du kommit till rätt ställe. Låt oss börja!

Attribut hos olika subkulturer

Även om numera individuella skor inte längre är reserverade enbart för specifika subkulturer, var de tidigare deras signum. Idag förvånar inte åsynen av Doc Martens, konvertiter, stridsstövlar eller Adidas på gatan någon och är inte nödvändigtvis förknippad med mer eller mindre rebelliska grupper. 

I den här artikeln presenterar vi historien om utvalda typer av skor, med fokus på att använda dem för att uttrycka din egen identitet. Om du är intresserad av sådana ämnen önskar vi dig trevlig läsning!

Höga stövlar för rebeller

Höga, tunga stövlar av läder stal snabbt många rebellers hjärtan runt om i världen och blev en symbol för individualitet. Stövlar dominerade gatorna på 70- och 80-talen, då de främst bars av metalheads, punkare och skinheads. De sistnämnda matchade dem med vita skosnören, som de flätade samman och skapade formen av en karakteristisk stege.

I gruppen skinheads bars ofta jeans med raka eller avsmalnande ben, pikétröjor och "Harrington"-jackor avslutade med svarta och röda rutor. Punks, å andra sidan, kombinerade dessa skor med färgglada rutiga byxor, T-shirts med spännande tryck och skinnjackor dekorerade med nitar och jets. Metalheads, å andra sidan, kunde kännas igen på svarta stövlar och svart, monokromatisk styling, på vilka långt hår föll slarvigt.

Idag pryder bovverstövlar gatorna, oavsett subkulturtillhörighet. Både kvinnor och män älskar dessa skor och bär dem med en mängd olika stilar. Klassiska, svarta bovver-stövlar passar bra till jeans och cargobyxor. De kan framgångsrikt bäras med klänningar, till exempel genom att välja en liten svart klänning och svarta, genomskinliga strumpbyxor. För närvarande finns även bovver boots i olika färger och mönster. Ingen blir förvånad över flerfärgade bovver-stövlar med blommor som perfekt kompletterar tidlösa byxbyxor och luftiga klänningar. Beige skor i denna stil har stulit hjärtan hos många modeinfluencers som kombinerar dem med vita eller krämfärgade stiliseringar, vilket skapar spektakulära kombinationer i stilen stilig chic med en delikat klo.

Dok Martens i tunnelbanan

Utseendemässigt liknar Martens-stövlar bovver-stövlar som till en början skapades i hälsofrämjande syfte. Skaparen av dessa stövlar - Klaus Martens - efter att ha brutit benet, bestämde sig för att de vanliga militärkängorna som han var tvungna att bära vid den tiden på grund av det pågående andra världskriget helt enkelt inte var särskilt bekväma. För att återhämta sig snabbare beslutade en läkare från den tyska armén att skapa mjuka läderskor, vars sula var fodrad med ... ett fragment av ett däck.

Även om den här lösningen från början inte gav honom någon särskild berömmelse, tilltalade den med tiden brevbärare, poliser och andra anställda som tillbringade långa timmar på fötterna. Representanter älskade också denna trend underjordisk – mods som parade ihop dem med flashiga, provocerande och avantgardistiska outfits och militära huvkappor. Doc Doc Docs gillade också grungefans. De bar dessa skor i kombination med enkla jeans och rutiga skjortor.

Rock'n'roll i Converse

Grungeers hade också ofta klassiska sneakers, som Converse. Intressant nog designades dessa skor med basket och fotboll i åtanke. Den mest populära modellen - Chuck Taylor All Star - kommer från amatörbasketspelaren Charles Taylor, som populariserade dessa sneakers medan han spelade i ett lag sponsrat av märket.

Inledningsvis fanns konverteringar endast tillgängliga i en svart, monokrom utgåva. Med tiden dök dock upp vita och färgade versioner av dessa skor. Även om, som vi nämnde tidigare, var dessa skor avsedda för sport, men populära musikband som Sex Pistols, Ramones och Nirvana främjade dem bland subkulturer.

Populariteten för konverteringar minskar fortfarande inte. Idag, förutom canvasmodeller, finns det även de som är gjorda av läder, som allt oftare finns på gatorna i kombination med jeans av olika snitt, samt bomullsklänningar som slutar strax under mitten av vaden. Tack vare valet av beige sneakers på plattformen kan du optiskt förlänga dina ben, vilket säkert kommer att glädja fans av kortare klänningar.  

Sneakers för älskare av streetstyle

I den amerikanska kulturen för älskare av New York street style spelade Adidas en stor roll. Ursprungligen var dessa skor populära bland volleyboll- och basketspelare, vilket snabbt inspirerade hiphopfans. Representanter för denna subkultur kombinerade sina favorit Adidas-modeller med lösa byxor och överdimensioneradT-shirts, som ofta kompletterar sådana kombinationer med en hatt med ett karakteristiskt, rakt eller krökt visir.

Just nu har Superstar-skor blivit en av de hetaste trenderna som finns på gatan nästan överallt. De är älskade av representanter för båda könen som bär dessa skor inte bara för sport, utan också kombinerar dem med kläder i stil business casual. För mer stylinginspiration för Adidas och andra sneakers, besök Denna artikel.