Skav från skor? Vi har ett sätt!


De nya skorna du har tagit på dig så länge passar perfekt till din noga utvalda outfit till din väns efterlängtade bröllop, men lämnade ett smärtsamt märke av skavsår på hälarna? Se upp! Du behöver inte investera i ett annat par för ett annat tillfälle. Det finns många effektiva sätt att förhindra skav i framtiden.

Varför skaver mina skor?

Vanligtvis börjar problemet med skrubbsår ganska oansenligt. Hälen blir lätt röd och du upplever lätt obehag när du går. Med varje efterföljande steg börjar rodnaden att förvandlas till ett sår, som inte bara ser ful ut, utan också orsakar smärta som gör det svårt att röra sig längre.

Undrar du varför dina skor skaver? Detta problem drabbar både kvinnor och män som bär illasittande skor. Det gäller inte bara skor som är för små, utan även de som är för stora. 

En annan orsak till skavning kan vara överdriven svettning av fötterna eller fel längd på strumpor, som glider av under dagen, vilket skapar ytterligare möjligheter för smärtsamma blåsor.  

Intressant nog kan skrubbsår i vissa fall orsakas av posturala defekter och andra ortopediska problem. I en sådan situation är det värt att konsultera detta problem med en specialist som kommer att implementera lämpliga behandlingsmetoder.

Oavsett vad som orsakade detta problem finns det en lösning på det. Läs vidare för att se hur.

Bättre att förebygga än att bota

Enligt principen är det bättre att förebygga än att bota, det är värt att skydda sig mot skavsår i förväg. Du kan göra det när du köper skor. Allt du behöver göra är att välja skor av högkvalitativa material, till exempel läder. Undrar du vad mer du kan göra åt blåsor? Kolla in vår lista över de mest effektiva sätten!

Välj först rätt storlek på skor

Var noga med att ägna särskild uppmärksamhet åt valet av storlek. Både åtsittande och lösa skor kan orsaka sår i hälområdet. 

För det andra, använd inte nya skor för långa promenader

Om du har att göra med ett nytt tillskott, använd det inte direkt för långa promenader. Kom ihåg att nya skor vanligtvis är stela och tar tid att anpassa sig till fotens form. Försök att gå runt dina skor hemma och se till att du är bekväm så fort du ger dig ut på vägen.

För det tredje, ge ett lager av skydd till dina hälar

När du vill vara extra säker på att dina nya skor inte skaver hälarna, se till att ta hand om det skyddande lagret. Du kan till exempel investera i gel- eller silikonklackar. Det är en relativt billig produkt som avsevärt kommer att minimera risken för blåsor och skavsår. Om du inte kan köpa en hälräknare kan du ha tjocka strumpor för att förhindra friktion.

Särskilda anti-skavprodukter finns också på apotek och apotek. För detta ändamål är deodoranter dedikerade till personer med problemet med överdriven fotsvettning också perfekta. En lika effektiv metod är användningen av barns talk. Dessa typer av produkter kommer att absorbera fukt, vilket minskar risken för blåsor.

Under inga omständigheter bör du ha skor på våta fötter. Detta är ett vanligt problem, särskilt på sommaren, när många bestämmer sig för att ta på sig flipflops eller flipflops direkt efter att de lämnat vattnet. Innan du tar på dig skorna, torka fötterna noggrant med en handduk, ta även hänsyn till utrymmet mellan tårna.

Hur man effektivt stretchar skor?

I de flesta fall är lösningen på problemet med att skava skor att sträcka dem. Att separera skorna kommer att göra skorna mer flexibla och, som ett resultat, anpassa sig till dina fötter, vilket ger dem den komfort de förtjänar.

Om du har att göra med mocka- eller läderskor kan du använda värme, vilket kommer att påverka skornas plasticitet. För detta behöver du en hårtork och ett par tjocka strumpor. Ta på dig strumpor först och kör sedan torktumlaren på en relativt varm luft, håll den på säkert avstånd från skon. När materialet värms upp kommer det att bli mer flexibelt och mer effektivt anpassa sig till dina fötters särdrag. Gå sedan i skorna tills de är helt svala. Upprepa denna process tills du är så bekväm som möjligt.

Vad ska man göra när skorna blir skavda?

Med tanke på att den förvarnade alltid är försäkrad, när du går en lång promenad i nya skor, se till att ha plåster, desinfektionsmedel och om möjligt ett extra par bekväma skor. 

Om du känner att dina skor skaver under promenaden, se till att stanna, ta av dem och bedöma situationen. I vissa fall kommer det att vara nödvändigt att desinficera såret. Om du behöver fortsätta röra dig, sätt på ett plåster för att undvika att de smärtsamma skrubbsåren förvärras. Glöm dock inte att ta av den när du kommer hem. På så sätt kommer din hud att kunna andas fritt och såret läker mycket snabbare.

Vi är säkra på att våra råd kommer att hjälpa dig att hantera problemet med slipande skor och från och med nu kommer varje promenad att vara ett rent nöje för dig.