Njut av bekväma skor tack vare en rätt passande ovandel


Ovandelen, även om den bara verkar vara en visuell aspekt, har en enorm inverkan på den totala komforten med att använda skorna. Dess höjd och omkrets är särskilt viktiga för personer med höga valv och tätare vader. Om du beställer skor online, utöver de uppenbara aspekterna, såsom längden på innersulan, överväg också egenskaperna hos ovandelen. Vi ger dig råd om hur du justerar den för att njuta av bekväma skor.

Vad exakt är den övre och vad är den till för?

Den mystiskt klingande ovandelen är inget annat än den del av skon som håller din fot delvis eller helt täckt.

Ovandeln består med andra ord av alla delar av skon som är ovanför sulan, och täcker dina tår, baksidan av hälen samt toppen och sidorna av foten. När det gäller stövlar täcker den övre också ankeln, och i stövlar - vaden och till och med en del av låret.

Skornas ovandel har till uppgift att ge din fot en stabil anslutning till sulan, både när du går och står. En ovandel av god kvalitet kan anpassa sig till fotens form tillräckligt för att ge dig verklig komfort under användning.

Vilka är överdelens funktioner?

För att fullt ut kunna uppfylla denna uppgift består skornas ovandel av flera delar som utför viktiga funktioner. Möt de viktigaste av dem.

Materialet som täcker sidorna och baksidan av foten gör att du kan behålla rätt form på skon. I hälområdet används ofta ytterligare förstärkning som ger ett ovärderligt stöd för foten och garanterar en längre livslängd på skorna.

Det finns ett element på ovansidan av foten som stödjer foten och gör att du kan gå självsäkert. För att göra denna del av ovandelen använder många tillverkare permeabla material som säkerställer tillräckligt luftflöde i foten.

I vissa skor hittar du även en plös som - tillsammans med snören - gör att du kan anpassa skon efter din fots storlek. Skons ovandel kan också bestå av en tåhätta för att skydda tårna.

Vem bör vara uppmärksam på omkretsen och höjden på den övre?

Eftersom du redan vet vad en överdel är och vilka funktioner den utför, är det värt att diskutera fall där dess omkrets och höjd är extremt viktiga. I professionella skobutiker online kommer denna information säkert att göras tillgänglig på produktsidan.

Om du kämpar med hög höjning, var uppmärksam på höjden på ovandelen. På så sätt kan du vara säker på att de beställda skorna inte kommer att krossa den övre delen av din fot, och du kommer bekvämt att nå din destination.

För kvinnor med stramare vader omkretsen av den övre kommer att visa sig vara en värdefull nyhet, tack vare vilken de kommer att undvika att beställa för snäva stövlar. När det gäller dessa skor kan du stöta på flera dimensioner av den övre omkretsen. Dessa är:

  • fotledens omkrets
  • vadens övre omkrets
  • ovandelens omkrets i skons övre del 

Se till att alla dimensioner passar dig och njut av de bekväma skorna du förtjänar.

Hur mäter man höjden och omkretsen på en överdel?

Du behöver bara en skräddarcentimeter för att mäta överdelens mått. Vi ger råd om hur man kontrollerar överdelens höjd och omkrets.

Bara för att vara säker på det övre höjd kommer att passa dig, kontrollera längden från början av fotsulan till önskad plats.

Dock för att kontrollera om den givna informationen är lämplig för dig omkretsen av den övre, mät omkretsen på benet runt fotleden och, för längre skor, vaden. Om du vill att dina stövlar inte ska klämma överbenet, lägg till en centimeter eller två för att ge dig själv extra utrymme.

Om du vill vara extra säker på att måtten på ovandelen blir rätt för dig behöver du ett par av dina bekväma favoritskor. Utan att sätta dem på benen, mät längden från början av hälen till slutet av överdelen och omkretsen på den bredaste punkten. 

Genom att följa dessa tips kan du vara säker på att dina skor kommer att se bra ut och du kommer att känna dig bekväm i dem.

Vad är ovandelen gjord av och hur fästs den på skon?

I grund och botten används en mängd olika material för att göra ovandelen. Naturligt och ekologiskt läder är populärast, medan varmare dagar väljer många textil och syntetmaterial samt olika typer av mocka, som nubuck eller velour.

Oavsett vilket material ovandelen är gjord av är den ansluten till sulan med hjälp av sömmar eller lim. Var och en av dessa lösningar har sina för- och nackdelar, som vi kort har diskuterat.

Sydda skor kommer säkert att tjäna dig i många år, men deras pris kan vara mycket högre än när det gäller limmade skor. Det är värt att komma ihåg att på grund av den högre hållbarheten hos dessa skor kommer dessa kostnader att betala sig snabbt. 

Påklistrade skor är ett billigare alternativ, som tyvärr kan sönderfalla med tiden. Deras negativa påverkan på den naturliga miljön är också viktig.

Oavsett om du väljer sydda eller limmade skor måste du komma ihåg vikten av ovandelen, inte bara av visuella skäl, utan också på grund av dess enorma inverkan på komforten med att använda skorna.