Medverkande: sällskapsdansskor. Kolla vad du bör vara uppmärksam på


Du har anmält dig till sällskapsdanslektioner och du är bra på det, men att välja rätt par skor är lite överväldigande för dig? Undrar du om att dansa i dina bekväma favoritskor som du bär varje dag är en bra lösning? Låt oss skingra dina tvivel om dansskor och berätta vad du ska leta efter.

Varför är det värt att investera i dansskor?

Du har precis börjat ditt äventyr med sällskapsdans och du undrar varför du investerar i sällskapsskor överhuvudtaget, när dina favoritsneakers som du bär varje dag är så bekväma? Det är lätt! 

En gummisula i kombination med ett träparkettgolv kan vara ett allvarligt hinder för spektakulära rörelser. En sådan sula är trots allt designad för högt grepp och fungerar främst inom sport. 

Sneakers eller sneakers kommer inte bara att hämma dina rörelser, utan de kan också vara mycket farliga för dina anklar, knän och höfter, till exempel när du utför rotationer. Dessutom är skor för vardagsbruk märkbart tyngre än sina motsvarigheter avsedda för dansare. 

Om du bryr dig om smidiga, obegränsade steg, se till att investera i skor designade speciellt för dans. Om din budget för närvarande inte tillåter det kan du tillfälligt byta ut dem mot skor med lädersula.

Vilka är dansskorna?

Det finns flera faktorer som gör att dansskor skiljer sig från vardagsskor. Var noga med att kontrollera vad du ska vara uppmärksam på.

#1 Sulmaterial

Den huvudsakliga aspekten som skiljer dansskor från andra skor är sulan, tack vare vilken dansaren eller dansaren kan utföra rörelser med lämplig grace. I allmänhet, för dansskor, är sulor gjorda av läder eller mocka de mest populära. 

Den första av dessa gäller för på argentinsk tango, medan den andra klarar provet under sällskapsdans. Mockan i sulområdet kommer inte bara att ge dig rätt rutschkana, utan låter dig också säkert underhålla figuren du har gjort.

#2 Klackhöjd

Även om du är bra på att gå i skyhöga klackar, kan dans i sådana skor vara en ganska stor utmaning för dig. Kom ihåg att det är en enorm skillnad mellan hälhöjden som du rör dig i varje dag och den du dansar i. Trots allt tas många steg bakåt. 

För att förhindra fall och smärtsamma skador, börja med lågklackade skor. Med tiden, när du får självförtroende och framsteg i dina studier, kan du bestämma dig för att uppgradera dina skor till högre. 

Vissa dansskor har en justerbar hälhöjd. Denna lösning är perfekt för nybörjare som inte vill spendera en förmögenhet och föredrar att undvika besvikelse. 

#3 Perfekt passform

Förutom materialet som sulan är gjord av och höjden på hälen är dansskornas perfekta passform lika viktig. Många dansare tror att denna faktor är ännu viktigare än när det gäller skor som bärs varje dag. 

Skor som är för små kan hindra dina fötter från att röra sig fritt. Å andra sidan, vid för stora skor blir det lättare för dig att tappa balansen, snubbla och få en smärtsam skada. 

Leta efter skor där tårna kan röra sig fritt medan foten stannar på plats. Det sägs att vid sällskapsdans är skon en slags förlängning av benen!

Rätt passform gör att du kan röra dig graciöst på dansgolvet och fokusera på musiken och din partner, inte på obehaget i dina fötter.

Vad mer ska du leta efter när du köper sällskapsdansskor?

Bland skorna för sällskapsdans kan du hitta både slutna och öppna tår. Den första av dem kommer att skydda dina fingrar från skrubbsår och sår. Å andra sidan kommer öppna skor att hjälpa dig att framhäva individuella danssteg tydligare. 

När du väljer skor för sällskapsdans, var uppmärksam på vilket material de är gjorda av. Om du bryr dig om maximal passform till dina fötter, satsa på mocka. Å andra sidan, om du också letar efter tillräcklig andningsförmåga, kommer naturliga läderskor att bli en hit. 

Lika viktigt är utseendet på dansskorna. Om du har en viss budget som du kan lägga på den, välj en neutral modell som enkelt anpassar sig till olika stilar. Men om du har råd med fler par, välj dina favoritfärger och -motiv.

Ett par bra skor är viktigt!

Ett par bra skor är en grundläggande egenskap hos varje dansare som gör att du kan bygga självförtroende med varje steg. Om du vill känna dig så bekväm som möjligt på dansgolvet, se till att följa våra råd, som vi har diskuterat i den här guiden. Vi är säkra på att de presenterade tipsen hjälper dig att fatta rätt beslut! 

PS Glöm inte att ta hand om dina sällskapsdansskor ordentligt. Tack vare detta kommer du att vara säker på att dina skor kommer att tjäna dig i många år och att du kommer att se fantastisk ut i dem varje gång.