Liktornar, blåsor, skavsår? Vi har ett sätt för dem!


Styva, illasittande skor kan effektivt göra livet svårt. Smärtsamma skrubbsår blir värre för varje steg, och du undrar om det kan förebyggas? Du är på rätt plats! I vår guide hittar du beprövade sätt att få skavskor.

Varför skaver mina skor?

Skavsår på fötterna orsakas i många fall av för stela och felaktigt monterade skor. Först och främst, när du väljer skor, se till att de är tillräckligt flexibla. De ska böjas när de trampas på tårna utan större problem.

En annan orsak till skavning av skor är dålig passform. Både för stora och för små skor kan effektivt göra livet svårt, anstränga dina fötter och orsaka smärtsamma blåsor. Kom ihåg att storleken på dina skor kan ändras med åldern. Insistera därför inte på att bära samma storlek hela livet, och se regelbundet till att den fortfarande passar.

Vissa fotdeformiteter, som halluxer, kan också bidra till att skorna skaver. Tryck från skor som är för smala kan orsaka smärtsamma skrubbsår.

Lyckligtvis vet vi hur vi fixar detta! Ta reda på om våra beprövade sätt att hantera detta problem en gång för alla.

# 1 Matcha storleken på dina skor

När du köper skor, välj en modell som sitter rätt. Med andra ord ska hälen inte glida innanför skon och tårna ska inte skava mot framsidan av skon.

Skor som är för tighta kan göra att dina tår och hälar får för lite utrymme. Som ett resultat kan du förvänta dig smärtsamma skrubbsår och till och med problem med dina naglar. Likaså för skor som är för lösa, glider foten fram och tillbaka för varje steg, vilket skapar ytterligare friktion och blåsor.

För att förhindra att detta händer, snöra på dig skorna väl för att förhindra att hälen glider. En beprövad lösning är också att bära en tjockare strumpa. Om du fortfarande känner att dina fötter har för mycket utrymme, överväg att byta ut dina skor mot mindre.

# 2 Bär inte skor som inte är utslitna

De nya skorna som precis tagits ur kartongen ser så fenomenala ut att du nästan direkt vill visa dem för resten av världen? Ögonblick! Det är en bra idé att ta fram ett par nya skor innan du ger dig ut på en långpromenad.

Bär dem korta sträckor eller bär dem runt om i huset när du utför dina dagliga uppgifter. På så sätt separerar du dem snabbt för en perfekt passform.

# 3 Byt ut fodret

Om du har skav på fötterna kan det bero på att innersulan är för tjock. I denna situation räcker det att ersätta den med en tunnare insats. Tack vare detta kommer du att ge dina fötter mer utrymme och förhindra blåsor.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att köpa en dedikerad ortopedisk innersula, som fungerar bra vid plattfot eller liktornar.

# 4 Undvik spetsiga tår

De spetsiga tårna ser fantastiska ut, speciellt med högklackade skor. Se dock till att fingrarna inte krossas. Annars kan du, förutom skav, uppleva hallux och till och med nervskador.

För att förhindra att detta händer behöver du inte ge upp att bära skor med spetsiga tår. Bär dem på semester och välj skor med runda tår varje dag.

# 5 Håll dina fötter torra

Om du har problem med skav, kanske problemet ligger i överdriven svettning av fötterna. För att få bort fukt, byt strumpor regelbundet och innan du tar på dem, strö fötterna med speciellt talk eller spraya med en speciell spray.

Fukt från svett är inte den enda boven i blåsor och blåsor. Regniga förhållanden är lika problematiska. Då blir din hud mer benägen för friktion och blåsor. När du går på promenad i vattenpölar, se till att dina skor inte blir blöta.

# 6 Skapa ett skyddande lager

Vissa områden på foten är benägna att få blåsor, särskilt när man hanterar nya skor. Innan du tätar nötningen efter att den har bildats, agera förebyggande.

Ett plåster limmat på en potentiell blisterplats kommer att skapa ett extra lager av skydd och hjälpa till att förhindra blåsbildning. Du kan ha nytta av att bära tjockare strumpor också.

# 7 Byt ut dina skor

Att byta skor är en relativt dyr men extremt viktig vana som är värd att genomföra. Även om dina favoritskor fortfarande är i gott skick, fundera på om sulan är utsliten.

Annars kan du uppleva olika värk och smärtor i fötter, vrister, knä- eller höftleder, vilket kan resultera i smärtsamma skrubbsår.

Vad ska man göra när en blåsa dyker upp?

När en blåsa dyker upp är det värt att avbryta promenaden. Att fortsätta röra på sig trots svår smärta kan leda till okontrollerad blåsruptur och till och med infektion. Om skavsår orsakas av rullade strumpor, ta av din sko så snart som möjligt, sätt plåstret över blåsan och dra åt strumpor ordentligt.

Bättre att förebygga än att bota

Att gå är utan tvekan en av de enklaste och mest tillgängliga träningsformerna ... så länge du inte har att göra med ömma fötter, som får dig att rysa och blåsa för varje steg du tar. 

Ersätt dock inte att promenera med att sitta i soffan framför TV:n. Allt du behöver göra är att följa våra råd så kommer du att kunna njuta av alla fyra årstiders charm utan problem. 

Om ingen av de ovan nämnda metoderna har hjälpt dig att bekämpa skav, och smärtan fortfarande är ihållande och stör din normala funktion, vilket påverkar din livskvalitet, var noga med att konsultera en läkare. Kanske är problemet mer komplicerat och professionell hjälp behövs.