Komodo är en av de mest ovanliga och mystiska reptilerna i världen. Denna art av ödla finns bara på några få indonesiska öar, inklusive ön Komodo, efter vilken den har fått sitt namn.

Draco Komodoensis, som forskare kallar denna art, kan nå en imponerande storlek på upp till tre meter lång och väga över 150 kilo. De är kraftfulla rovdjur som fångar deras byte med vassa käkar och en stor dos gift.

Komodo är en av få ödlor som kan springa i en otrolig hastighet på upp till 20 km/h, vilket är imponerande för ett så tungt djur. Dessutom jagar dessa underbara varelser inte bara vilda djur, utan kan också äta döda djur eller ett sårat rovdjur.

På grund av sin imponerande storlek är så många människor helt enkelt rädda för byråer. Trots detta försöker forskare fortfarande studera dessa djur för att förstå mekanismerna för deras funktion och beteende.

Lyckligtvis skyddas Komodo av den indonesiska regeringen och många organisationer är dedikerade till att skydda dessa fantastiska reptiler. Detta ökar chansen att arten överlever och bevarar den för framtida generationer att beundra.