Hur väljer man vandringsskor? Vi svarar på de vanligaste frågorna


Att vandra i bergen är ett sant nöje. Majestätiska kullar, hisnande vyer och umgänge med fascinerande natur ... Tillståndet av glädje kan snabbt passera när du har på dig obekväma skor. För att kunna tillryggalägga kilometer med ett leende på läpparna är det värt att ta hand om vandringsskor av god kvalitet. Vi har förberett svar på de vanligaste frågorna om vandringskängor för att hjälpa dig välja.

Varför är det värt att köpa vandringsskor?

Många undrar varför det är värt att investera i vandringsskor innan man vandrar på en bergsstig. Det finns flera extremt viktiga skäl!

För det första är slitbanan, alltså den nedre delen av sulan, vars uppgift är att hålla dig upprätt, i klassiska sneakers och sneakers lätt. Det gör att den blir helt värdelös när du går en promenad i ojämn terräng.

För det andra ger vanliga sneakers inte dina fötter tillräcklig styvhet och stöd. Om du planerar en fjällvandring, se till att välja dedikerade vandringsskor. Styva sulor och specialdesignade ovandelar skyddar dig från skador. 

För det tredje är klassiska sneakers inte gjorda för svåra väderförhållanden. Lera eller pölar skrämmer dig inte i vattentäta vandringsskor.

Hur väljer man vandringsskor?

Nu när du vet varför det är värt att investera i vandringskängor av bra kvalitet är det värt att fundera på vilka aspekter du bör vara uppmärksam på när du köper dem.

Var uppmärksam på de avstånd du kommer att tillryggalägga och terrängens egenskaper. Var noga med att ta hänsyn till den möjliga vikt som du kommer att bära, till exempel på ryggen. Tänk också på om du behöver några speciella egenskaper från dina vandringsskor, som vattentätning.

Ett av de vanligaste misstagen du gör är att köpa vandringsskor som rekommenderats till dig av en vän. Kom ihåg att allas fötter är unika i längd, bredd och form. Även om du kan styras av andras åsikter, bör du inte förlita dig enbart på den. Bli vägledd av din egen komfort. När allt kommer omkring beror det på honom hur mycket nöje du kommer att få av att gå längs bergsleden.

Vad kännetecknar en bra trekkingsko?

En bra vandringssko bör ha tå- och hälförstärkningar. På så sätt kommer det att skydda fram- och baksidan av din fot från stenar och rötter.

Utan dessa skydd ökar risken för skador och förlust av förtroende vid vandring i ojämn, extrem terräng. 

Enda är en annan grundläggande faktor som gör att du kan skilja bra skor från sämre modeller. Se till att den har en slitbana i flera riktningar som ger dig stabilitet, utmärkt grepp och balans. Dessutom blir det en skyddsbarriär när man tar sig över svåra vägar.

Bra vandringsskor ska det vara gjorda av hållbara material. Kom dock ihåg att många tillverkare väljer att använda billiga material som inte släpper igenom luft. Ta därför på dig skor med ett membran av god kvalitet.

Stövlar för fjällen - lätta eller tunga, höga eller låga?

När man köper skor till fjällen undrar många om man ska välja en lättare eller tyngre modell. Du har förmodligen redan en tyngd i ryggsäcken som kommer att följa med dig under din vandring i bergen. Lägg inte till det ännu mer genom att välja tunga skor. Lätta skor gör det enkelt för dig att lyfta fötterna och undvika snigelns fart. Se dock till att deras konstruktion är tillräckligt stark och styv.

En annan faktor att tänka på är höjden på överdelen. Generellt gäller att ju kortare design, desto mindre skydd för anklarna. Längden på ovandelen påverkar inte bara din säkerhet, utan skapar också en skyddande barriär mellan dina fötter och snö eller regn.

Hur mycket slack ska det vara i trekkingskor?

Undrar du vilken storlek på vandringsskor du ska välja och hur mycket slack som är värt att ha i bergsskor? Vandringsskor ska sitta ordentligt och inte orsaka tryck. Se till att tårna har tillräckligt med utrymme. Hältäthet är inte välkommet! Det kan orsaka friktion och smärta på långa vandringar.

Tänk på att vandringsskor ger dig en lite annorlunda passform än klassiska vardagsvandringsskor. Av denna anledning kan du känna att de är lite styvare än vanliga skor. Uppmärksamhet! Till en början kan du behöva lite tid för att helt vänja dig vid ditt nya förvärv.

Tack vare den balanserade styvheten i sulan och anklarna kan du vara säker på att dina fötter kommer att garanteras det nödvändiga stödet på ojämn terräng, även om du vill tillryggalägga långa sträckor med en tung ryggsäck.

Hur mäter man vandringsskor ordentligt?

När du provar vandringskängor, se till att bära samma typ av strumpor som du planerar att bära på leden. Lita inte bara på en sko när du gör ditt val. Ta dig tid att prova båda och se till att det är vad du letar efter. 

Innan du klipper av taggarna och slänger kvittot, testa dina vandringskängor under dagen. När allt kommer omkring, när dagen går, tenderar fötterna att svälla. Du vill verkligen känna dig så bekväm som möjligt, speciellt när de ökar sin storlek lite.