Hur väljer man de bästa balettskorna i 4 enkla steg?


Balettskor kommer i en mängd olika stilar och färger och är gjorda av en mängd olika material. Ett så brett utbud kan vara överväldigande för en spirande ballerina. För att skingra dina tvivel har vi förberett den här guiden, där du kommer att lära dig vilka balettskor som fungerar bäst.

Med en ballerinas nåd

Ballerinans rörelser är extremt lätta, subtila och graciösa. Allt tack vare rätt utseende, ömtåliga kläder och rätt passande skor. Om du vill röra dig så graciöst och luftigt är det värt att vara uppmärksam på de skor du bär på balettlektioner och föreställningar.

Men du undrar hur man väljer de bästa balettskorna och vilka aspekter man ska följa? Du har kommit till rätt ställe! I vår guide kommer du att lära dig allt du behöver för att köpa de perfekta balettlägenheterna och njuta av graciösa rörelser medan du dansar. Låt oss börja!

Steg 1. Välj ett material

Den viktigaste utmaningen varje blivande ballerina står inför när de letar efter de perfekta skorna är att välja materialet som de är gjorda av. Du hittar vanligtvis läder- eller canvasbalettlägenheter. Både läder och tyg balettskor har mycket att erbjuda. Men om du inte riktigt vet vad du kan förvänta dig av dem kan det vara en utmaning att fatta rätt beslut. För att göra ditt val så enkelt som möjligt har vi sammanfattat för- och nackdelarna med båda materialen.

Balettskor i läder

Läder är en fast favorit när det kommer till maximal styrka och oöverträffad hållbarhet. Dessutom anpassar sig lädermaterialet till foten mycket lättare, vilket gör att det ser snyggare ut. Läder är också en garanti för större stöd, varför det rekommenderas för barn och nybörjare dansare. 

Å andra sidan är sådana balettlägenheter mycket dyrare än sina motsvarigheter i canvas. Dessutom tar de mycket längre tid att torka efter tvätt eller intensiv svettning. Av dessa skäl väljer många ballerinor att köpa tygbalettlägenheter. 

Balettlägenheter i tyg

Canvasbalettlägenheter är ett tjurfäktning för människor som bryr sig om att hålla dem rena utan problem. Det är bara att tvätta dem för hand eller slänga dem i tvättmaskinen så är du klar! Det bästa av allt är att detta material torkar mycket snabbare än klassiskt läder. Anmärkningsvärt är också priset, som är betydligt lägre jämfört med läderbalettlägenheter. En ytterligare fördel med sådana skor är lätthet. Dessutom är de tunnare än läderskor, tack vare vilka de bättre exponerar fötternas graciösa rörelser under dansen. Denna lösning kommer också att fungera bland människor som av moraliska skäl undviker att köpa produkter gjorda av djurskinn.

Steg 2. Var uppmärksam på sulan

Förutom materialet från vilket balettskor är gjorda, är deras sulas specificitet lika viktig. I grund och botten har du ett val mellan en solid sula och en delad sula. Undrar du hur man kan skilja dem åt? Det är lätt!

Helsulan är inget annat än ett mockamaterial placerat på botten av balettskon, vars funktion är att ge stöd åt fotvalvet. Denna typ av skor väljs vanligtvis av nybörjare ballerinor som bara lär sig att använda sina fötter korrekt medan de dansar. Den fulla sulan gör att du kan bygga styrka och muskler. Även om det inte ger dig mycket flexibilitet, kommer det att ge mer motstånd under fotvalvet. 

I sin tur rekommenderas balettskor med delad sula för mer avancerade personer. I det här fallet är mockamaterialet som ligger på skons botten uppdelat i två delar. En av dem ligger på fotens vrist och den andra på hälen. På så sätt erhålls en extremt estetisk fotlinje som alla ballerinor strävar efter. Avsaknaden av stoppning under fotvalvet gör att skon avsevärt får flexibilitet, vilket framhäver dina rörelser, och även gör det lättare att behålla rätt teknik.

Steg 3. Ta hand om passformen

Kom ihåg att passformen är viktig om du inte vill att grimasen i ansiktet som orsakas av outhärdlig fotsmärta ska avleda uppmärksamheten från dina snygga rörelser. För att undvika detta är allt du behöver göra att välja rätt skostorlek. Tänk på att korrekt passande skor ska vara bekväma, men inte för lösa eller för åtsittande. De ska passa praktiskt taget som en strumpa. 

När du provar balettskor, se till att du har strumpbyxorna eller sockorna på dig som du ska dansa i. Innan lektionerna är det värt att ha dem på sig några gånger hemma så att dina fötter kan vänja sig vid dem. Detta kommer att förhindra obehag. Fästa, enkla eller korsade elastiska band eller band ger dig en extra passform.

Steg 4. Välj en färg

Även om färgen på balettlägenheter verkar vara en helt subjektiv fråga, om du har svårt att göra bara ett val behöver du säkert några tips. Om du planerar att utföra i en konventionell form, välj traditionella färger. Som regel rekommenderas rosa för kvinnor och svart för män. På så sätt får du ett professionellt slutresultat. Men om du bara dansar för skojs skull, oroa dig inte alls för konvent. Välj den färg på skorna som du gillar mest.

Ser du hur lätt det är?

Som du kan se är det inte en särskilt komplicerad uppgift att köpa balettskor. Innan du slutför transaktionen, se dock till att skorna du väljer följer de regler som gäller i dansstudion. Var också uppmärksam på om du är nybörjare eller avancerad dansare. Visst kommer läderbalettskor med hel sula att klara provet bland människor som precis har börjat sitt äventyr med dans. Om du redan på ett säkert sätt kan upprätthålla korrekt teknik, kommer säkert mer flexibla skor med delad sula att bli en hit.