Hur tar man bort salt från mockaskor?


Under vintersäsongen är vägsalt avgörande för att säkerställa säkerheten, inte bara för fotgängare utan även för förare. Men dina skor kommer säkert att drabbas av dess negativa effekter. Den fula vita avlagringen som du kan se på dem har en negativ effekt på materialet som de är gjorda av. Hur tar man effektivt och säkert bort salt från mockaskor? Här är några tips.

Mockaskor är särskilt känsliga för effekterna av salt, som lätt tränger in mellan fibrerna i materialet, vilket orsakar dess missfärgning och gradvis försämring. Vi är nästan säkra på att saltets destruktiva effekt ofta har påverkat utseendet på dina skor. Dessutom hade det verkligen en inverkan på din plånbok, eftersom fula vita fläckar orsakade irreparabel skada. Så vad ska man göra för att mockaskor ska se ut som nya under och efter vintersäsongen? Lär dig effektiva metoder för att ta bort salt från mockaskor.

Hur man tar bort salt från mockaskor

1. Förebyggande åtgärder är det viktigaste

Skor gjorda av mocka bör impregneras ordentligt direkt efter köpet. Upprepa denna procedur regelbundet, särskilt under vintersäsongen, när skor är särskilt utsatta för salt och fukt.

Det är också viktigt att välja rätt impregneringsmedel. Det ska inte bara vara korrekt anpassat till typen av material, utan också till dess färg. Om du vill vara säker på att impregneringen inte kommer att missfärga eller ändra färg på mocka, testa den på den knappt synliga ytan av skon innan användning, eller välj ett färglöst preparat.

En annan viktig faktor är snabb respons på eventuella föroreningar. Försök att rengöra dina skor så snart som möjligt, eftersom eventuell överbliven smuts kan tränga in i tygstrukturen och lämna missfärgningar eller fläckar som blir svårare och svårare att få bort med tiden.

2. Korrekt skötsel

Om det trots alla ansträngningar uppstår saltfläckar på skorna, rengör dem ordentligt.

  • Till att börja med, torka försiktigt av dina skor med en lätt fuktig trasa för att bli av med överflödig lera och sand.

  • Låt skorna torka helt. Kom ihåg att under torkning ska skorna inte utsättas för direkt solljus och inte placeras nära en intensiv värmekälla, vilket kan resultera i deformation och ful formförändring. Det är bäst att kemtvätta mocka för att inte skada borststrukturen.

  • När skorna är torra, använd en speciell gummiborste som är utformad för att ta bort de klumpar och klibbiga fläckar som uppstår på mocka. Gnugga försiktigt borsten tills saltflingorna försvinner från skons yta.

  • Använd slutligen ett rengöringsgummi i mocka, som inte bara tar bort eventuella smutsrester som finns kvar på ytan, utan också återställer ditt naturliga utseende till dina skor.

3. Hemlagade sätt att ta bort salt från mockaskor

Om du inte vill lägga pengar på preparat och produkter som finns i butik kan du använda substitut som finns hemma för små, saltfläckar.

  • Brödets skorpa - torra skor gnugga försiktigt insidan av huden. Tack vare dess absorberande egenskaper kommer den att absorbera saltavlagringar och lämnar skorna redo för nästa användning.

  • Suddgummi - det kan vara en mycket billigare ersättning för professionella gummiband i mocka som finns i skoaffärer.

Tvätta skor i tvättmaskinen - är det en bra idé?

Ofta är den första idén att snabbt bli av med smuts från skor att tvätta dem i tvättmaskinen. Detta är dock definitivt en dålig idé, speciellt med mocka. Detta material tolererar inte riklig kontakt med vatten, särskilt när det är helt nedsänkt. Att tvätta mockaskor i en tvättmaskin kommer säkert att resultera i deras oåterkalleliga deformation eller skador på materialet, vilket inte bara kommer att bli av med saltet, utan också ett av paren från din samling.