Hur tar man bort mögel från skorna?

Var kommer mögel på skor från?

Bildandet av mögel gynnas av fuktiga förhållanden där skorna används eller förvaras. Den mögel-orsakande faktorn är långvarig lagring av våt skor, som efter att ha vått inte torkats noggrant, men också håller skor på fuktiga platser, t.ex. i källaren. Bildningen av mögel sker på grund av spridningen av saprofytiska svampar. Deras mycel utvecklas på skorna och täcker det med en "fårskinnrock", ett skadligt mögelfenomen.

Hur man kan bli av med mögel från skorna?

Om förebyggande har misslyckats och mögel har bildats på skorna finns det sätt att bli av med det. Ett beprövat sätt att ta bort mögel är den ekologiska metoden med vinäger med vatten . I förväg är det en bra idé att rengöra formen med en torr, hård skoborste. Detta bör göras försiktigt så att formen inte tränger in djupare. Återstoden avlägsnas bäst med en fuktig trasa. Korrekt rengöring består i att tvätta dina skor med en vinäger-vattenlösning blandad i förhållandet 1: 1. Det rekommenderas att torka skorna med en pappershandduk eller en torr trasa. Sådana rengjorda skor bör lämnas torka i ett väl ventilerat rum, helst på hösten och vintern nära kylaren (men inte på den eller under den, så att skorna inte deformeras). En annan metod är användningen av terpentinolja och glycerin. Spraya först oljan på skonytan, gnug sedan glycerinet in i läderens övre del.

Ovanstående metoder fungerar emellertid inte i mocka eller materialskor. Här bör du använda sprit eller annat högt procenttal alkohol eller ammoniakvatten (en lösning av ammoniak med vatten). Det finns dock ingen garanti för att rengöringsform med sådant krävande material lyckas. Kom ihåg att vara försiktig och upprepa inte denna behandling många gånger, eftersom alkohol med hög procentandel kan torka ut huden, vilket leder till att skodon förstörs.

Om mögel, trots de bästa ansträngningarna, inte försvunnit eller dykt upp igen och skorna luktar smaklös, kan du försöka använda ett starkare medel eller ge skorna till skomakaren. Det är dock bäst att undvika korrekt skötsel och underhåll av skor för att undvika detta obehagliga fenomen. Den sista, men oftast valda lösningen är köp av nytt skor. Så om dina gamla stövlar har mögel och du inte vill bekämpa beläggningen, kanske du gillar de svarta platta stövlarna med spännen Y225 eller Marquiz Warm svart pälsväskor . För män rekommenderar vi Jodhpur- stövlar , t.ex. Moskała bruna läderskor eller läderskor med Nikopol 702-dragkedja .

Hur undviks mögel på skor?

 • Rengör skor efter varje användning, helst med en borste och rent vatten.
 • Tvätta också insidan av skon och tvätta inläggssulorna.
 • Våta skor ska torkas långsamt, helst vid rumstemperatur, i ett ventilerat rum eller utomhus. Torka inte skor på kylaren eller med en hårtork, eftersom det kan orsaka sprickor eller deformation av skorna.
 • För skodonvård, använd lämpligt designade produkter. Kornläder behöver olja. Mocka och nubuck kan inte behandlas med pasta och krämer för kornläder. När skorna är tillverkade av vattentäta material krävs korrekt impregnering och vaxning av skor.
 • Metallelement i skor, till exempel snöror och ögonskör, ska inte smörjas så att de inte rostar.
 • Det rekommenderas att undvika att tvätta skor i tvättmaskinen.

Hur lagrar du dina skor så att de inte formar?

Rätt förvaring av skor är inte utan betydelse för att förebygga mögelfenomen på skor. Håll alltid skorna rena och torra i skåp. Det är bäst att ta hand om skoformen med hjälp av brädor eller andra fyllmedel som kartong eller tidningar. Tillverkare erbjuder olika lagringsmetoder för att skydda skodon mot damm, deformationer och samtidigt inte röra interiören. Beroende på tillgängligt utrymme kan skor förvaras i skåp, arrangörer, garderober. På marknaden finns det olika alternativ för att förvara skor inomhus: på hyllor, räls, stegar, rack. Dessutom kan du skydda skorna medan du behåller ordningen genom att använda en av lösningarna nedan:

 • Trälådor - de är en idealisk plats för förvaring av skor, de ger en relativt lång hållbarhet jämfört med kartonger. De erbjuder tillräckligt med utrymme, skyddar mot ljus och säkerställer tillräcklig luftcirkulation. De rekommenderas av producenter av skor av högsta kvalitet.
 • Skoaskar - billigt sätt, lättillgänglig form, i butikerna hittar du både kartong, plast och material.
 • Påsar - vi sparar utrymme men garanterar inte adekvat avskiljning från andra skor i garderoben. Det finns även doftväskor på marknaden.
 • Hängare - en bra lösning för stövlar och höga skor genom att fästa överdelar med klämmor. Det är bäst att säkra, t.ex. med kartong under klämman, så att det inte lämnar intryck på läderskor.
 • Arrangörer för dörren eller garderobsväggen - en billig lösning. Tillverkad av tyg, arrangörer med påsydda fickor hjälper till att hålla din garderob organiserad.

Om du följer ovanstående tips, kommer du att ta hand om och lagra dina skor, då mögel kommer sannolikt inte attackera dem. Om detta inträffar, bör dock våra tips om att ta bort mögel från skor vara användbara. Annars kommer tiden att komma till ett nytt köp - någon modell kommer definitivt att hålla ögonen på ButyModne.pl!