Hur tar man bort mögel från skor?


När du förbereder dina skor för den nya säsongen kan du stöta på en obehaglig överraskning. Vit beläggning på skor, lätt märkbar särskilt på svarta skor, kan visa sig vara mögel. Ibland är färgen på blomningen grå, grönaktig eller brun. Du kommer säkert att känna igen det på den obehagliga smaklös smak som kännetecknar källare. Sådan mögel finns på både naturläder och plastskor. Hur ska man hantera det? Hur tar man bort mögel från skor?

Var kommer mögel på skor ifrån?

Mögelbildningen gynnas av fuktiga förhållanden där skor används eller lagras. Faktorn som orsakar mögel är långvarig lagring av fuktiga skor som inte har torkats ordentligt när de är våta, men också att hålla skor på fuktiga platser, t.ex. i en källare. Mögel bildas på grund av förökningen av saprofytiska svampar. Deras mycel utvecklas på skorna och täcker det med en "fårskinnsrock", vilket är ett skadligt fenomen av mögel.

Hur blir jag av med mögel på mina skor?

Om profylax har misslyckats och mögel har bildats på dina skor, finns det sätt att bli av med den. Ett bevisat sätt att ta bort mögel är att använda den miljövänliga metoden ättika med vatten. Innan dess, försök att rengöra formen med en torr, hård skoborste ensam. Detta bör göras försiktigt så att formen inte tränger in djupare. Återstoden avlägsnas bäst med en fuktig trasa. Rätt rengöring innebär att du tvättar dina skor med en 1: 1 lösning av ättika och vatten. Därefter rekommenderas att torka skorna med en pappershandduk eller en torr trasa. Skor som rengörs på detta sätt ska torkas i ett välventilerat rum, helst nära värmaren på hösten och vintern (men inte på den eller under den, så att skorna inte deformeras). En annan metod är att använda terpentinolja och glycerin. Spraya först ytan på skon med oljan och gnid sedan in glycerinet i läderöverdelen.

Ovanstående metoder fungerar dock inte för mocka eller materialskor. Här bör du använda sprit eller annat alkoholhaltigt eller ammoniakvatten med hög procent (en lösning av ammoniak med vatten). Det finns dock ingen garanti för att rengöring av mögel från ett så krävande material kommer att lyckas. Kom ihåg att fortsätta med försiktighet och upprepa inte denna procedur många gånger, eftersom alkohol med hög procent kan torka huden och följaktligen leda till förstörelse av skor.

Om formen trots dina bästa ansträngningar inte har försvunnit eller återkommit och skorna luktar smaklös kan du prova att använda ett starkare medel eller ge skorna till skomakaren. Det är dock bäst att undvika detta obehagliga fenomen, du bör sköta och underhålla dina skor ordentligt. Den sista, men oftast valda lösningen är köp av nya skor. Så om du är gammal byxor mögligt och du vill inte bekämpa razzian, kanske du kommer att gilla modellerna svarta platta stövlar med Y225 spännen eller Marquiz Varma svarta pälsväskor. För män rekommenderar vi det dock Chelsea stövlar, t.ex. Brun fotbollsskor i läder eller Stövletter i läder på dragkedjan Nikopol 702.

Hur undviker man mögel på skor?

 • Du bör rengöra dina skor efter varje användning, helst med en pensel och rent vatten.
 • Du bör också tvätta den inre delen av skon och tvätta innersulorna.
 • Våta skor ska torkas långsamt, helst vid rumstemperatur, i ett ventilerat rum eller utomhus. För detta ändamål får skor inte torkas på en radiator eller med en hårtork, eftersom detta kan orsaka sprickbildning eller deformation av skorna.
 • Lämpliga produkter måste användas för skovård. Kornläder kräver smörjning. Mocka och nubuck kan inte behandlas med polermedel och krämer för läder. När skor är gjorda av vattentäta material krävs lämplig impregnering och vaxning av skorna.
 • Metallelement i skor, såsom fästelement och öglor för skosnören, bör smörjas för att förhindra rost.
 • Det rekommenderas att undvika att tvätta skor i tvättmaskinen.

Hur ska jag förvara skor så att de inte ruttnar?

Korrekt skoförvaring är inte utan betydelse för att förhindra mögel på skor. Håll alltid rena och torra skor i skåpen. Det bästa sättet att hålla dina skor i form är att använda skonträd eller andra fyllmedel som kartong eller tidningar. För att skydda skorna från damm, deformation och samtidigt inte störa interiören erbjuder tillverkarna olika förvaringsmetoder. Beroende på det tillgängliga utrymmet kan skor förvaras i skoskåp, arrangörer och garderober. Det finns olika alternativ på marknaden för förvaring av skor inomhus: på hyllor, skenor, stegar, ställningar. Dessutom kan du säkra dina skor och samtidigt hålla ordning genom att använda en av lösningarna nedan:

 • Trälådor - de är en idealisk plats för förvaring av skor, de ger en relativt lång hållbarhet jämfört med kartonger. De erbjuder tillräckligt med utrymme, skyddar mot ljus och säkerställer tillräcklig luftcirkulation. De rekommenderas av tillverkarna av högkvalitativa skor.
 • Skokartonger - billig, lättillgänglig form, i butiker kan vi hitta kartonger, plast- och tyglådor.
 • Fickor - vi sparar utrymme, men ger inte tillräcklig separation från andra skor i garderoben. Det finns till och med doftpåsar på marknaden.
 • Hängare - en bra lösning för stövlar och höga stövlar, genom att fästa överdelen med clips. Det är bäst att säkra den med till exempel en kartong under klämman, så att den inte lämnar avtryck på läderskor.
 • Arrangörer för dörren eller väggen i garderoben - en billig lösning. Tygorganisatorer med fickor gör att du kan hålla din garderob städad.

Om du följer ovanstående råd, sköter om och förvarar dina skor, kommer mögel sannolikt inte att attackera dem. Men om det inträffar bör våra tips om hur man tar bort mögel från skor vara till hjälp. Annars är det dags att göra ett nytt köp - en modell kommer säkert att hålla ögonen på KeeShoes!