Hur sträcker man ut skon? Lär dig om beprövade hemmetoder


För tighta skor i tårna är en riktig mardröm. De är inte bara fruktansvärt obekväma, de kan också leda till hallux, blåsor och liktornar. För att övervinna detta problem behöver du inte använda tjänsterna från en professionell skomakare. Du kan lika gärna göra det själv hemma. Vi ger dig råd om hur du stretchar dina skor snabbt och effektivt.

Hur sträcker man skor med en torktumlare?

Har du bråttom och bara det här paret skor passar din outfit och det är bara att ta på dig den? Ingenting är förlorat! Allt du behöver är... en torktumlare!

Att använda en torktumlare är en av de mest populära metoderna som ger lysande resultat. Fungerar bäst med läder- och mockaskor.

Ställ in en måttlig temperaturnivå och håll dina skor varma på platser där du känner obehag när du tar på dig dem. Det blir ännu mer effektivt om du sätter dem på fötterna i tjocka yllestrumpor. Då kommer skorna att bli mer plastiga och perfekt anpassa sig till dina fötters struktur, och du kommer att känna dig som om de var gjorda på mått.

Varning! Nyckeln till framgång är rätt avstånd. Du vill absolut inte att dina skor ska skadas av värme. Det är säkrast att hålla torktumlaren ca 20 cm från skon. Glöm inte att hålla den igång. På så sätt undviker du att bränna materialet.

Tänk också på att inte hålla dina skor varma för länge. Efter varje minuts operation är det värt att vänta på att de svalnar. Annars kan limmet försämras och läderskorna kan förlora sin färg. Efter att ha använt denna metod är det tillrådligt att ge näring åt skorna med en speciell vårdförberedelse. Hög temperatur kan torka ut huden.

Hur man stretchar stövlar i frysen?

En lite mindre populär, men lika effektiv lösning är att placera för tighta skor i frysen. Denna metod kommer att fungera för höga klackar, sneakers, sportskor och skor gjorda av annat material än läder. Du behöver en zip-bag och vatten.

Fyll bara påsen med vatten 1/3 av dess höjd och se till att den är ordentligt stängd. Sätt henne sedan i en tight sko. Om dina tår är mest obekväma är det här påsen ska vara. Lägg de förberedda skorna i frysen och låt stå där över natten. Vattnet kommer att förvandlas till is, och kommer därför att öka i volym och därigenom sträcka för tighta skor i tårna.

Efter att ha tagit ut skorna ur frysen, låt dem - tillsammans med påsen fylld med is - stå i rumstemperatur i cirka 15-30 minuter. Efter denna tid kan du enkelt ta bort blixtlåsväskan från skon.

Hur säljer man ut nya skor?

Om du har tillräckligt med tid kan du prova att sälja nya skor. Bär dem bara i huset så många dagar som du känner dig bekväm med att bära dem. Det är värt att hjälpa till med en stretching spray. Allt du behöver göra är att spraya det på trånga ställen innan du tar på dig skorna. Vi rekommenderar även att bära ett par tjocka strumpor, vilket förstärker effekten ytterligare.

Om du funderar på att byta ut eller lämna tillbaka dina skor, se till att du bara går på mattor eller andra mjuka ytor när du sträcker dina skor på detta sätt. På så sätt kommer skorna inte att visa några synliga tecken på användning, vilket kan göra det omöjligt att returnera eller byta ut dem.

Varning! Denna metod kan orsaka blåsor. Låt därför dina fötter vila efter en hård dags arbete innan du fortsätter med aktiviteten. Var särskilt uppmärksam på detta under varma dagar, då fötterna svullnar naturligt.

Tidningar, strumpor, alkohol, potatis, d.v.s. ovanliga sätt att göra skor som är för små

Du kan använda gamla tidningar för att stretcha för tighta skor. Rulla dem till slarviga bollar och stoppa dina skor med dem. Vänta några timmar, gärna hela natten, och njut av en lite större skostorlek. Du kan framgångsrikt ersätta tidningar med hoprullade strumpor.

Om du vill bryta sönder dina skor kan du använda alkohol också. Späd den 1: 1 med vatten och placera den beredda lösningen i en sprayflaska. Spraya det på insidan av för tighta skor och sätt dem på fötterna. Efter 20 minuter kommer du definitivt att känna att dina skor har blivit lite lösare. 

Ett alternativt sätt att stretcha stövlarna är med en skalad potatis. Torka den torr med en pappershandduk och låt den ligga i din sko över natten. På så sätt får du extra utrymme i fingrarna.

Hur vidgar man skor med skoträd?

Om du efter att ha testat alla metoder fortfarande inte har uppnått önskat resultat är det värt att investera i professionella skoträd av trä eller plast. Dessutom behöver du en speciell hudmjukgörande produkt som hjälper dig att förlänga den. Tack vare detta kommer materialet att lossna och skorna kommer att kunna sträcka sig utan större svårighet. 

Allt du behöver göra är att placera skoträden i ett för tätt par skor och anpassa dem till skorna med hjälp av justerskruvarna tills du känner motstånd. Upprepa denna process var 8-12:e timme tills du får det resultat du vill ha.

Den största nackdelen med denna lösning är den relativt långa varaktigheten. Hela processen kan kräva några till flera dagars tålamod. Tyvärr finns det inga genvägar i det här fallet. För våldsam och överdrivet stark sträckning av skon med skon kan resultera i skoskador.

Vi hoppas att de presenterade metoderna har hjälpt dig att hantera problemet med för snäva skor.