Hur sparar man blöta skor?


Klev du i en pöl? spillt en drink? Tvättade du dina skor i tvättmaskinen? Oavsett varför dina skor blev blöta, vill du absolut inte skiljas från dem. Letar du efter tips för att spara dina genomdränkta mockastövlar? Eller kanske du vill veta hur man torkar läderskor snabbt? vi föreslår!

Genomdränkta skor är inte världens undergång!

En enorm pöl på vägen som du absolut inte märkte? En bricka full med drinkar som plötsligt föll från servitörens händer rakt ner på dina skor? En lång promenad i för tjocka strumpor och skor som inte passar det soliga vädret?

Oavsett varför dina skor blev blöta behöver du inte skiljas från dem. Allt du behöver göra är att följa några enkla tips, ha tålamod och snart kommer du att kunna njuta av dina favoritskor igen. Vi avslöjar de mest effektiva knepen tack vare vilka du kommer att spara dina genomdränkta skor. Att jobba!

Hur sparar man blöta skor?

Oavsett om dina våta skor är mocka, läder eller tyg, finns det några regler att följa när du torkar för att hålla dem snygga.

Ta först av dig skorna så snart som möjligt. På så sätt kommer du inte bara att förhindra förkylningar, utan också göra att dina skor inte längre utsätts för fukt. Om du oväntat har hamnat i kraftigt regn, är det en bra idé att sätta påsar på skorna. På så sätt förhindrar du skador innan du kommer hem.

För det andra, stoppa insidan av skon. För detta ändamål kan du använda gamla tidningar rullade till bollar, en pappershandduk eller bomullsstrumpor eller handskar. Tack vare detta kommer du att vara säker på att dina skor inte kommer att förlora sin ursprungliga form efter torkning, och deras överdelar kommer inte att ha fula böjningar eller till och med sprickor.

För det tredje, undvik direkta värmekällor. De kan göra att lederna mellan ovandelen och sulan går isär och bidrar till att skons form deformeras. Istället för att försörja dig med en hårtork är det bättre att ha tålamod och använda de beprövade metoderna som vi har diskuterat i den här artikeln.

Hur torkar man skor?

För att förbereda dina skor för torkning, ta bort snören och innersulorna. Detta kommer att påskynda hela processen avsevärt. Innan du börjar torka dina skor bör du rengöra dem noggrant från all smuts.

Du kommer också att behöva gamla tidningar för att stoppa insidan av skorna för att förhindra deformation. Men se upp för platser med färgglada tryck som kan lämna märken på ömtåliga skor. Om dina skor är kraftigt genomblöta kommer tidningar förmodligen behöva bytas flera gånger.

Istället för tidningar kan du använda ... okokt ris, som kommer att absorbera fukt och absorbera obehagliga lukter.

Placera de förberedda skorna på en torr plats, borta från direkt solljus. Se till att platsen du väljer är väl ventilerad.

De vanligaste misstagen

För att hjälpa dig att spara dina våta skor har vi samlat några av de vanligaste misstagen människor gör. Detta bör definitivt undvikas! 

Torka skor i torktumlare detta är vanligtvis en mycket dålig idé. Skor kan få blåmärken och gå sönder, och värme kan orsaka förändringar i överdelens form. Om du bryr dig om en perfekt passform, riskera inte det! Men om du vill ta reda på det själv och tillverkaren ser till att din torktumlare erbjuder detta alternativ, välj en kort cykel och fyll torktrumman med handdukar som minskar stöten av skor.

Det är lika ogynnsamt torka skor med hårtork. På så sätt kan limmet lösas upp och skorna deformeras. Om du ändå bestämmer dig för att göra detta, se till att luftflödet är svalt och håll torktumlaren på säkert avstånd för att inte orsaka brand! 

Under inga omständigheter använd inte ugn eller mikrovågsugn. På Internet kan du hitta riktigt konstiga idéer för att torka våta skor. Värme kan skada dina skor, och bakterier som samlats på deras sulor och överdelar kan lätt ta sig till platsen där du lagar mat. Rysare!

Stövlar i blöta mocka. Vad kommer härnäst?

Det är ingen hemlighet att mockaskor kräver särskild vård. Regelbunden rengöring och impregnering är fortfarande inte tillräckligt när ett enormt skyfall oväntat fångar dig utanför. Är dina mockastövlar genomblöta? Koppla av! Vi vet hur man fixar det. 

Åk hem så snart som möjligt och ta av dem. Fyll insidan av skorna med tidningar rullade till bollar, vilket kommer att förhindra bildandet av fula blåmärken och veck på ovandelen, och samtidigt påskynda torkningsprocessen. Borsta dem sedan försiktigt i en riktning för att återställa det genomdränkta materialets snygga utseende och bli av med orenheter. Uppmärksamhet! Håll dina skor borta från direkta värmekällor.

När stövlarna är helt torra, försegla dem igen med en mockaförseglare. Redo! Du kan ge dig ut på vägen!

Lär av dina misstag

Människan lär sig bäst av misstag. När du planerar en promenad, se till att kolla väderprognosen. Om det förutspås regn, byt ut mockastövlar mot gummistövlar. Impregnera dina skor regelbundet, vilket minskar risken för skador när det plötsligt regnar. 

Försök dessutom att förhindra överdriven svettning. Se till att inläggen inuti skon är gjorda av naturliga material som andas. Använd också speciella fotantiperspiranter för att hålla dem torra.