Hur man rengör mockaskor - huskurer


Mocka är ett extremt effektivt material, tack vare vilket det ger stil till varje styling. Det klassas som ett grovt läder, och dess karakteristiska egenskap är långa borst som, efter att ha kört ett finger över det, syns mörkare ränder. Trots att mockaskor ser riktigt vackra ut är materialet ganska problematiskt när man tar hand om det. Hur rengör man skor i mocka? Lär dig mer om billiga och effektiva huskurer för att hålla mocka i gott skick.

Mocka tolererar inte riklig kontakt med vatten, och på grund av närvaron av långa borst är det också omöjligt att polera det (som i fallet med kornläder). I skoaffärer finns preparat och specialiserade produkter för professionell vård av skor av mocka, men det är också förenat med högre kostnader.

Så det är värt att lära känna några enkla, hemgjorda metoder tack vare vilka du effektivt kommer att bli av med oönskad smuts från dina favoritmockaskor, utan att spendera en stor summa pengar!

Hur man rengör mockaskor med hemmetod?

1. S.tandborste

Perfekt för att ta bort resterna av torkad lera som fastnat på skons yta. Helst bör borsten vara gjord av mjuka och ömtåliga borst för att inte skada materialet under rengöring. Innan du rengör, låt skon torka helt och borsta sedan försiktigt av smutsen. Kom ihåg att följa borstens riktning.

2. Suddgummi

Den kan framgångsrikt ersätta en professionell mockaresår som finns i skoaffärer. Det är viktigt att den är vit till färgen. Med hjälp av ett radergummi kan du enkelt bli av med mindre smuts som syns på mocka. Det räcker med att försiktigt gnugga fläcken och sedan bli av med resterna av det gnidade suddgummit. Och det är klart!

3. Brödskorpan

Du kan lätt bli av med liten, påtorkad smuts med en brödskorpa. Att försiktigt gnugga den inre (mjuka) sidan av lädret hjälper till att bli av med smuts, men det kommer definitivt inte att skada materialet i skodonet. Efter proceduren är det bara att skaka av brödsmulorna.

4. Babyservetter

Denna metod kommer att fungera för feta fläckar på dina favoritmockaskor. Torka försiktigt torra skor med en fuktig väv och låt dem torka igen. Gnugga sedan mockan med en mjuk trasa eller en mjuk borste.

5. Bakpulver

Det fungerar bra inte bara vid rengöring av mockaskor från utsidan, utan även inuti.
En matsked bakpulver blandat med ett glas mjölk applicerad på skons yta tar effektivt bort fläckar och smuts. Det räcker att jämnt fördela den resulterande mosen över mocka, låt den torka och sedan bli av med resterna av blandningen med en borste.
Bakpulver är också ett bra sätt att bli av med obehagliga lukter i dina skor. Häll en liten mängd puder inuti skon. Lämna de förberedda skorna över natten och ta sedan bort läskrester. Den dåliga lukten kommer att försvinna och skorna blir fräscha och redo att användas.

Några tips om skötsel av mockaskor

För att ovanstående hemmetoder för rengöring av mockaskor ska fungera, bör all smuts hanteras så snart som möjligt. Utför skovård regelbundet och noggrant, och i regniga och vinterperioder är det bäst att göra det efter varje hemkomst. På så sätt undviker du att smuts tränger in i borsten.

I vården av mocka är det lika viktigt att torka våta skor ordentligt. Det bör ske på luftiga men skuggade platser, borta från direkt solljus eller intensiva värmekällor som kan orsaka deformation av skorna.

Att förvara skor inför nästa säsong är en nyckelfaktor så att de kan behålla sin naturliga form och färg. Innan du lägger in dina skor i skåpet, se till att de är rena och torra. Det är bäst att stoppa in dem med tidningspapper, och sedan lämna dem på ett mörkt och luftigt ställe så att de kan "andas" fritt.

Är det säkert att tvätta mockaskor i tvättmaskinen?

Att tvätta i tvättmaskin är definitivt det enklaste sättet att snabbt och effektivt rengöra skor hemma, men det avråds starkt när det gäller mocka. Detta material tål inte kontakt med vatten, både vid tvätt i tvättmaskin och vid handtvätt. Överdriven fukt kan orsaka irreversibel missfärgning och deformation av mocka.