Hur förvarar man skor för att njuta av deras perfekta utseende i många år?


Var och en av oss har minst ett par par skor - bekväma sneakers för vardagsvandring, eleganta skor för större evenemang, luftiga tofflor för sommaren och varma stövlar för vintern. Att förvara dem kan orsaka mycket oro. Om du vill att dina skor ska se bra ut i många år, följ några beprövade tips.

Välvårdade skor är en investering i åratal

Oavsett om din kollektion innehåller extravaganta höga klackar från en välkänd designer, skinntofflor från ett välkänt märke eller klassiska sneakers från en mindre populär tillverkare, kan dina skor tjäna dig i många år. 

Allt du behöver göra är att ta hand om dem ordentligt. Nyckeln till framgång är inte bara korrekt och regelbunden skovård, utan också att lagra den på ett sådant sätt att den inte förlorar sin ursprungliga form och inte försämras. Hitta svaren på de vanligaste frågorna och njut av det perfekta utseendet på dina skor för alltid.

Behöver jag en separat garderob för att förvara mina skor?

Många tror att det är viktigt att ha en separat garderob för att förvara skor. Detta är absolut inte sant! Allt du behöver göra är att hitta lite utrymme, och att förvara skor mellan säsongerna kommer inte att vara ett problem.

Först och främst, stapla inte dina skor ovanpå varandra i hallen. Denna lösning kan inte bara leda till svårigheter att hitta rätt par, utan också bidra till bildandet av fula repor och blåmärken. Läs vidare för att ta reda på de mest effektiva sätten att förvara dina skor.

Ska skor förvaras i sina originalkartonger?

Om du har mycket utrymme och bryr dig om dina favoritskors välbefinnande, är det en bra idé att förvara dem i sina originalkartonger. Tack vare detta kommer skorna inte att skadas, och du kommer inte ha några problem att hitta det önskade paret. Dessutom är det ett helt gratis sätt som hjälper dig att organisera det ordentligt.

Om du inte har behållit originalförpackningen, håll huvudet uppe! En beprövad lösning är att köpa genomskinliga lådor för förvaring av skor. Tack vare detta kommer skorna inte att damma eller slå runt. Du kan också förvara din samling av skor i klassiska kartong- eller plastkartonger. Allt du behöver göra är att beskriva dem med en markör, så hittar du på nolltid de du letar efter. Kom dock ihåg att förse dina skor med tillräcklig luftcirkulation.

Planerar du att förvara skor i källaren? Du bör under inga omständigheter välja kartongförpackningar för detta ändamål! Sådana lådor, även om de skyddar mot damm, ger inte tillräckligt skydd mot fukt, vilket är karakteristiskt för dessa rum. Dessutom kan gnagare lätt förstöra dem för att komma till läderskorna. En bättre lösning vore att investera i plastlådor med små hål.  

Hur förvarar man skor så att de inte försämras?

Har du ingen separat garderob och har inte tillräckligt med utrymme för att förvara skor i lådor? Ingenting är förlorat! Du kan investera i ett speciellt skoställ. Vissa av dem är utrustade med extra säten, tack vare vilka du enkelt kan ta på dig ditt favoritpar.

Välj en smal modell som lätt passar in i en trång hall. Vi rekommenderar ett stängt skåp i flera nivåer där skorna inte dammar.

Hängande, vertikala skoarrangörer är också en bra lösning. De som hängs i garderoben eller på dörren tar liten plats, och deras otvivelaktiga fördel är också det överkomliga priset.

Hur sorterar jag mina skor?

Efter att ha valt en plats för förvaring av skor är det värt att lägga tid på att segregera dem. Först och främst, dela upp skorna i de som du bär varje dag och de som du bara använder för större evenemang. Säsongssegregation kommer att vara lika bra.

Se till att du lättare har tillgång till de par som du bär oftare. På så sätt behöver du inte slösa tid på att hitta ett specifikt par.

Behöver jag rengöra mina skor innan jag förvarar mina skor?

Innan du lägger dina säsongsskor längst ner i garderoben, glöm inte att rengöra dina skor ordentligt. Behandla dem sedan med specialiserade vårdprodukter som är dedikerade till varje typ av material. 

Annars kan bakterier och smuts som är osynliga för blotta ögat dyka upp på skorna, vilket till och med kan leda till mögelbildning.

Kom också ihåg att låta dina skor torka en stund innan du lägger dem i kartongen. Genererad svett och fukt ska kunna avdunsta ordentligt.

Ej rengjorda skor, även om de sätts tillbaka i lådor mest noggrant, är inte en garanti för att hålla dem i gott skick. Av denna anledning ska du alltid torka av dem innan du förvarar dem och låt dem torka.

Hur förvarar man stövlar så att de inte tappar formen?

För att dina favoritkängor inte ska tappa formen behöver du inte investera i speciella skoträd. Du behöver bara fylla utrymmet inuti skon med gamla, ihoprullade tidningar. Du kan till och med använda begagnade vattenflaskor.

Håll dina skor i bra skick i många år framöver

Som du kan se har korrekt skoförvaring många fördelar. Du kommer inte bara att hålla dem i bra skick i många år, utan också göra det lättare att hitta det par du vill bära.

Vi tror att tack vare våra tips kommer förvaring av skor inte att vara en utmaning för dig, och du kommer alltid att kunna njuta av det oklanderliga skicket på dina favoritskor.