Hur beställer man skor online för att undvika besvikelse?


Onlineshopping är en gudagåva för människor som har ont om tid, inte gillar shopping eller bara vill ha fler valmöjligheter. Även om det vanligtvis inte är något särskilt svårt med det, kan att köpa skor online orsaka flera problem. Vi ger råd om vad man ska vara uppmärksam på och vilka misstag man bör undvika när man köper skor online.

Djävulen är inte så läskig...

Skor är en av de produkter där näthandeln tenderar att vara lite komplicerad. Många uppskattar att få prova skor personligen och se till att det är bekvämt. 

Men onlineshopping är en verklig tidsbesparing för upptagna människor och nerver, för dem som hatar långa köer och oförskämda butiksbiträden. Dessutom kan du också spara pengar på detta sätt. Om ett par skor har stulit ditt hjärta i en fysisk butik, men priset avskräcker dig från att köpa, var noga med att skriva ner modellnamnet och söka efter det online. Chansen är stor att du, med lite ansträngning, hittar samma skor till ett lägre pris.

Lyckligtvis är det inte så komplicerat att handla skor online som det kan verka. Allt du behöver göra är att hålla dig till några regler och följa våra tips, så slipper du säkert besvikelser.

Mät din fot noggrant

Tror du att du känner till din skostorlek perfekt? Inget kan vara mer fel! Storlekarna kan variera beroende på tillverkare, och även om du ständigt köper från samma - kan måtten på din fot ändras, t ex på grund av graviditet eller viktminskning.

Om du vill minimera risken för att köpa fel storlek skor, se till att mäta din fot. Detta är den viktigaste aspekten som förmodligen kommer att hjälpa dig att undvika att behöva returnera varorna.

Hur kontrollerar du enkelt och exakt storleken på dina skor utan att prova dem?

När du mäter dina fötter, var särskilt uppmärksam på deras längd. För mått behöver du ett papper, en linjal och något att skriva på.

Lägg ett papper på golvet och skissera försiktigt fotens form. Använd en linjal för att markera parallella linjer längs tårna och hälarna. Börja från linjen vid spetsen av din längsta tå, sluta med spetsen på hälen, mät längden på din fot och lägg sedan till en halv cm för att behålla det nödvändiga utrymmet och hålla dig bekväm när du går.

Glöm inte att upprepa dessa steg för den andra foten. Om måtten skiljer sig, basera ditt val på den större av måtten.

Se sedan till att längden på innersulan du mäter motsvarar den givna storleken. I många butiker finns denna information i en separat storlekstabell eller direkt bredvid skostorleken.

Bekanta dig med detaljerna för en given modell

Om du redan vet vilken storlek du ska välja, se till att specificiteten hos ett givet par skor passar dina behov. Tänk på aspekter som:

  • sulmaterial
  • innersula material
  • yttermaterial
  • häl- eller plattformshöjd
  • lås

Leta efter åsikter från andra kunder och jämför priser på olika portaler

Om du vill att din online shoppingupplevelse ska vara tillfredsställande, läs andra kunders åsikter. Tack vare detta kommer du att få reda på hur deras erfarenheter av en viss säljare talade om, samt - vilken kvalitet ett visst par skor verkligen är.

Kom ihåg att ett par skor kan säljas till olika priser i flera butiker. Om du vill vara säker på att du köper den till lägsta möjliga, ta dig tid att söka efter samma produkt på olika portaler. Du kommer säkert att bli chockad över hur mycket priserna varierar från butik till butik.

Men om priset verkar misstänkt lågt för dig, var försiktig. Kontrollera om säljaren är pålitlig genom att hänvisa till andras åsikter. Kom ihåg att det inte råder någon brist på bedragare – särskilt på Internet.

Bekanta dig med policyn för returer och reklamationer

Trots att du noggrant mätt din fot och valt rätt storlek finns det alltid möjligheten att du vill returnera de beställda skorna. Av denna anledning är det värt att bekanta sig med returpolicyn för en given butik innan du slutför köpet. Kontrollera vem som står för kostnaden för att returnera paketet och hur du får tillbaka pengarna. Se också till hur reklamationsförfarandet för skor ser ut.

Kom ihåg att kontrollera att skorna är bekväma och uppfyller alla dina krav efter att du fått paketet med det nya köpet. Utan att riva av etiketterna, prova dem hemma och se till att allt passar dig. Om du märker att dina skor skaver kan du gå runt i huset några dagar för att sträcka på dem lite. När denna process misslyckas kan du enkelt skicka tillbaka skorna inom den tid som säljaren ställt in. Var dock försiktig så att skorna inte visar några synliga tecken på användning. I detta fall kan returen avvisas.

Njut av dina nya anpassade skor

Efter att ha mätt din fot exakt och valt rätt längd på innersulan, se till att underdelen på paret skor uppfyller dina krav och butiken är pålitlig, kan du framgångsrikt slutföra köpet. 

Detta kan verka som en något tidskrävande process för ditt första köp, men det kommer att gå snabbare och snabbare varje gång du köper det. Om du vill spara tid är ett bra sätt att köpa skor av samma märke som du har använt i flera år.