Försumma inte dina fötter under vintersäsongen! Beprövade metoder och tips


Det är lätt att glömma fötterna när varma strumpor och tjocka stövlar täcker dem. Men om du försummar dem under vintersäsongen kommer du inte ens att inse när du börjar ångra dig. Du kommer säkert inte att skratta när sommaren plötsligt kommer och du kommer att skämmas för att ta på dig sandaler eller flipflops för att ta vara på det vackra vädret.

Vinterhot mot dina fötter

Vintern är utan tvekan en mycket krävande tid för dina fötter. Lyckligtvis blir det inte så svårt med våra tips!

För det första, på grund av den allestädes närvarande snön och den dolda isen, ökar risken för fotskador. För att förhindra detta, välj skor med halkfria sulor som gör att du kan hålla balansen på isiga ytor.

För det andra, om dina stövlar blir blöta i snön, se till att torka dem helt innan du använder dem igen. För detta ändamål, använd gamla tidningar rullade till bollar, som du kommer att placera inuti skon. Detta kommer att bli av med fukt som kan leda till bakteriella och svampinfektioner, samt orsaka en obehaglig lukt. 

För det tredje, ta hand om din hud. Obehaglig frost gör radiatorerna i nästan varje hus glödheta, vilket gör att luften blir torr och smärtsamma sprickor uppstår på dina fötter.

Ett annat vinterhot som dina fötter måste möta är extremt låga temperaturer. För mycket exponering för dem kan göra att dina fötter frostbitas förvånansvärt snabbt. Detta är mycket farligt, speciellt om du lider av diabetes! 

Var också försiktig när du bär vattentäta skor. Förutom det faktum att ett speciellt membran kommer att stoppa snö och vatten från att komma in i dina skor, kommer det effektivt att stoppa svettavdunstningsprocessen. Härifrån finns det ett enkelt sätt till obehaglig lukt, blåsor och mykos!

Hur tar man hand om sina fötter på vintern?

Undrar du hur du tar hand om dina fötter på vintern? Vi har förberett en handfull beprövade tips som hjälper dig att få bästa resultat.

Ta en paus från nagellack

På sommaren och våren, försöker du få dina tånaglar att matcha färgen på dina skor? Vintern är den perfekta tiden att ta en paus från nagellack. Det kan visa sig att nagelplattan är skadad under det ständigt påfyllda hybridlagret. 

Kom dock ihåg att ett uppehåll från att måla dina naglar inte innebär ett uppehåll från att ta hand om dem. Förkorta dem regelbundet för att behålla ett estetiskt utseende, undvika deras inväxt och till och med mykos. 

För att stärka dina naglar och återställa deras tidigare glans, använd tea tree oil regelbundet. Om du vill återfå det fantastiska utseendet och det oklanderliga skicket på dina fötter till sommaren är det nu ett bra tillfälle att boka tid hos en fotterapeut.

Håll dina fötter torra

Isolerade skor och tjocka strumpor ger inte bara dina fötter värmekomfort, utan kan också bidra till överdriven svettning. Fukt i skon kan göra dig kallare snabbare, och dina fötter blir mer mottagliga för olika typer av infektioner. 

För att förhindra detta, använd ett speciellt fotpulver regelbundet. Kom också ihåg att torka områdena mellan tårna efter varje bad. Tack vare detta kommer du att undvika bildandet av smärtsamma sprickor på dessa platser. Se till att dina fötter är helt torra innan du tar på dig strumpor.

Ta hand om ordentlig hydrering

Torr luft kan göra din hud mer mottaglig för uttorkning, sprickbildning och till och med infektion. Vid denna speciella tidpunkt behöver den helt enkelt speciell hydrering för att fungera korrekt. 

Investera i en fuktkräm av god kvalitet för att göra din hud elastisk och näring. Istället för grädde kan du använda olivolja i köket, som kommer att fylla på förlorad fukt. Återfukta dina fötter minst en gång om dagen. Det är bäst att göra det direkt efter badet för att tillåta bättre absorption av aktiva ingredienser. Glöm inte heller att dricka mycket vatten.

Exfoliera din hud regelbundet

Peeling är ett bra sätt att slappna av och exfoliera gammal hud. Du kan också använda en fotfil för detta ändamål. Kom dock ihåg att flytta den i en riktning och rengör och desinficera den noggrant efter varje användning.

Byt skor på jobbet

Övervinner du stora snödrivor på väg till jobbet? Isolerade, vattentäta skor gör att du kan nå din destination utan att skada din hälsa. Men 8 timmar tillbringade i dem på ett uppvärmt kontor kan få beklagliga konsekvenser. 

Dina fötter kommer att svettas intensivt och att stanna i dem kommer att bli obekvämt. För att undvika detta, se till att du har ett extra par lätta och bekväma skor på din arbetsplats. De kommer också att vara en riktig gudagåva när dina skor blir helt blöta på väg till jobbet.

Kom ihåg att välvårdade fötter är glada fötter.

Behandla inte vintern som ett ögonblick då du äntligen kan gömma dina fötter för hela världen. Att du bär tjocka strumpor och varma stövlar befriar dig inte från skyldigheten att ta hand om dem. 

Tvärtom! Extremt kalla temperaturer kan göra dina fötter ännu mer krävande. Kom ihåg att välvårdade fötter är glada fötter, och ansträngningen du lägger ner på det kommer säkert att löna sig!