Förbered dina fötter för sommarskor


Säsongen för flipflops, flipflops och sandaler är i full gång. Om du vill njuta av sommarens charm utan att skämmas för dina fötter är den här guiden för dig! Kolla vad du kan göra för att bära sommarskor utan att skämmas och ge dina fötter den vård de förtjänar.

Ta hand om dina fötter

Visste du att huden på fötterna är cirka 10 gånger tjockare än huden på resten av vår kropp? Detta beror både på det tryck som utövas på dem av kroppens tyngd och på den ständiga gnidningen mot skorna. Av denna anledning kräver huden på fötterna mycket mer intensivvård.

Oavsett om du är kvinna eller man är välskötta fötter avgörande. Speciellt på sommaren, när vi så ofta utsätter dem för dagsljus. Varma dagar är förknippade med behovet av att ge upp tjocka strumpor och täckta skor.

Oavsett om du ska på semester till ett exklusivt hotell eller om du har planer på standardshopping i en lokal butik så kommer du förmodligen att ha sällskap av sommarskor. Kolla vad du kan göra för att bära dem fritt.

Regelbunden vård är nyckeln till framgång

Kom ihåg att dina fötter blir torrare och torrare när de åldras, vilket kräver ännu mer skötsel. För att slippa paniksöka efter ett sista-minuten-möte med en fotterapeut innan en semesterresa, är det värt att införa regelbunden fotvård i din dagliga rutin. Ta reda på hur du gör det i tre enkla steg. 

Steg 1. Blötlägg dina fötter och exfoliera

Minst en gång i veckan, gör ett varmt bad med några droppar tea tree-olja som ett effektivt botemedel mot spruckna hälar. På detta sätt kommer du dessutom att förhindra överdriven svettning av fötterna och utvecklingen av mykos.

Blötlägg dina fötter i flera minuter och exfoliera sedan. För detta ändamål kan du använda hemkaffeskrubb. Allt du behöver göra är att blanda socker med olivolja eller någon annan olja och massera in det i huden på dina fötter och skölj sedan noggrant. 

Tack vare detta kommer du att förbereda dina fötter för ytterligare vård och göra det lättare för dem att absorbera näringsämnena i den fuktgivande krämen. 

Steg 2. Bli av med döda hudceller

Efter att du har blötlagt dina fötter och utfört peeling är det den perfekta tiden att exfoliera den hårlösa epidermis. För detta behöver du ett speciellt fint rivjärn. Gör mjuka cirkulära rörelser för att bli av med döda hudceller.

Uppmärksamhet! Undvik att använda pimpstenar! Det är en livsmiljö för bakterier som dessutom kan utgöra en risk för hudirritation. 

Steg 3. Ta hand om intensiv återfuktning

Efter badet, torka fötterna noggrant och applicera en speciell kräm med aktiva näringsämnen på dem. Välj krämer med urea, mandelextrakt, sheasmör, grönt te eller eteriska oljor för att återfukta dina fötter.

Du kan bära bomullsstrumpor över natten för att förstärka den fuktgivande effekten. Genom att använda denna metod regelbundet kommer du att vara säker på att dina fötter kommer att betala tillbaka dig med ett fantastiskt utseende.

Ta hand om dina naglar

När dina fötter är släta och du har blivit av med fula förhårdnader, var uppmärksam på dina naglar. Klipp dem försiktigt, undvik att runda kanterna på nageln. Detta är ett vanligt misstag som bidrar till smärtan som orsakas av inåtväxande tånaglar.

Om dina tånaglar är mycket hårda, blötlägg dina fötter ordentligt innan du klipper dem. Det är alltid värt att komma ihåg att förhindra deformation och spikbrott. 

Gör nagelklippning mycket noggrant. Var försiktig så att du inte skär dig eller förkortar dina naglar för mycket. På så sätt förhindrar du smärta när du går. 

Många fotterapeuter rekommenderar att du byter ut saxen eller klipparen mot en nagelfil. Välj en glasmodell som du enkelt kan hålla ren. Det finns ingen anledning att blöta fötterna innan du filar naglarna. 

Det är också värt att bli av med nagelbanden. Klipp dock inte ut dem, för att inte skada nagelbädden, utan applicera ett speciellt medel som hjälper dig att mjuka upp dem. Efter att tiden som anges i instruktionerna har förflutit, ta bort dem från nagelplattan med en nagelbandsmejsel av metall.  

Efter att du kortat naglarna kan du applicera balsam eller nagellack i din favoritfärg. Sommaren är tiden då vi leker mer ivrigt med mode och sträcker oss efter icke-uppenbara nyanser av nagellack.

Besök en fotterapeut

Under inga omständigheter ska du själv bli av med liktornar och liktornar. Om du har sådana besvär på fötterna, boka tid hos en erfaren fotterapeut så snart som möjligt, som hjälper dig att hantera detta problem på ett professionellt och säkert sätt.

Välj skor av hög kvalitet

Om du vill vara säker på att dina fötter inte drabbas av blåsor och förhårdnader är det värt att investera i skor av bra kvalitet. Välj skor gjorda av naturliga, flexibla material som anpassar sig till din fots form utan att orsaka obehag när du går.

Att köpa skor i rätt storlek är lika viktigt. Vi vet hur lockande designerskor är halvrabatterade, även om de är lite tajta. Kom ihåg att inget pris är värt smärtan av blåsor, så lämna dem till andra fyndjägare.

Vi tror att våra råd hjälper dig att få vackra fötter och bära sommarskor med stolthet.