Få dina favoritskor att se ut som nya


Det finns säkert ett par skor i din garderob som du inte kan skiljas från. De har tjänat dig i flera år och att bli av med dem skulle förmodligen krossa ditt hjärta. Jag antar att det är bättre att inte riskera det! Lyckligtvis finns det effektiva sätt att återställa slitna skor så att du kan få dina favoritskor att se ut som nya igen.

Bättre att förebygga än att bota

Ett par skor som ser bra ut och är bekväma är en riktig njutning. Vi är inte förvånade över att det även efter många år är svårt att säga adjö till dem, även om de börjar se hemska ut. Om de är relativt nya är det värt att tillämpa den välkända principen "förebyggande är bättre än att bota". Profylax, även när det gäller skor, är en mycket bättre lösning än återupplivning. Denna vana förlänger definitivt skornas livslängd.

Det är värt att underhålla skor med speciella medel. Kom ihåg att noggrant rengöra dina skor från smuts och damm innan du använder dem. Impregnering och regelbunden skovård är nyckeln till framgång som kan säkerställa deras livslängd. En korrekt utvald skyddsspray skyddar effektivt skorna mot de skadliga effekterna av yttre faktorer. För skötsel av läderskor kan du använda babyolja eller naturlig olja, t ex mandelolja. Applicera den på en bomullsrondell och gnugga in den ordentligt i dina skor. Otrolig glans garanteras!

Hur rengör man skor effektivt?

Om det är för sent att förhindra skada, bryt inte ihop. Du behöver inte skiljas från dina favoritskor alls. Ibland räcker det med att bara rengöra dem med en mjuk borste doppad i vatten. På så sätt kan du enkelt bli av med damm, lera, sand och andra föroreningar. En sliten tandborste kommer att vara ett effektivt verktyg, tack vare vilket du kommer att nå även de mest otillgängliga hörnen.

Om du kämpar med envisa fläckar, förbered en beredning av vatten och vinäger i ett 1: 1-förhållande, gnugga det sedan på smutsiga ställen och låt det stå i flera minuter. En kombination av vinäger och bakpulver i lika proportioner kommer att fungera för smuts på vita skor. Använd vatten för att bli av med resterna av pastan och njut av ögat med en snygg sko. En alternativ lösning är att använda… tandkräm. Gnid in det på fuktiga skor och torka sedan av skorna. Satsa på en vit pasta. En färgad kan orsaka missfärgning. 

När du har att göra med skor gjorda av mocka, måste du vara mer försiktig. Skaffa en ren mikrofiberduk, vatten och ett skonsamt babyschampo. Blanda komponenterna i lösningen i förhållandet 1:1 och rengör dina skor noggrant. Om det behövs, upprepa detta steg tills skräpet är borta. Du kan också ta bort spår på mockaskor med ... ett suddgummi. Glöm inte att borsta dina skor med en speciell borste designad för mocka. Gnid endast i en riktning för att undvika ful effekt. På så sätt kommer du att återställa dess naturliga struktur och materialet kommer att se mycket bättre ut.

Kom ihåg att nytvättade skor under inga omständigheter får komma i kontakt med solen. Direkt solljus kan orsaka ful missfärgning.

Hur polerar jag mina skor ordentligt?

Om dina läderskor redan är rena kan du putsa dem. Det är värt att göra det varje gång innan du bär det. På så sätt kommer du alltid att se snygg och snygg ut.

Applicera pastan på skorna med en speciell borste eller en bomullsduk. Gnid in det jämnt i dina skor i cirkulära rörelser. Efter att du har polerat dina skor med en speciell pasta, glöm inte att torka av dem med en silkesduk. Detta är det perfekta sättet att ge dem en fenomenal glans!

Hur återställer man skadade klackar?

I de flesta fall börjar de första synliga tecknen på slitage dyka upp på hälarna. När du har att göra med skor av plast kan du enkelt maskera fula repor med en vattentät markör i matchande färg.

En alternativ lösning är att göra ett DIY-projekt. Du behöver varmt lim och eventuella dekorationer. Fäst estetiska gnistrar på de tjocka stolparna, och du kan strö de tunna stiften med glitter efter att ha applicerat limmet. På så sätt kommer du att blåsa nytt liv i dina favoritskor.

Ta hand om detaljerna

Dina skor ser fantastiska ut igen. Bara en mycket viktig sak återstod - en obehaglig lukt. Desinficera sulor för att bli av med bakterier och ta bort lukt. Bakpulver kommer att fungera för speciella uppgifter. Lägg den i din sko och låt den sitta i några timmar, gärna över natten. Skaka skorna ordentligt på morgonen och du är klar. Vi rekommenderar även att byta ut insatserna mot nya. De bästa är gjorda av läder som förhindrar att fötterna svettas. Glöm inte heller att byta ut snören och klackarna.

Kom ihåg att valet av rätt metod för att återställa skadade skor beror på materialet som skorna är gjorda av. För att dina favoritskor ska hålla längre behöver du bara lite ansträngning och rätt verktyg. Att följa våra tips hjälper dig verkligen att återställa glansen på slitna skor och få dem att se ut som nya igen.