Du är gravid? Kolla hur du tar hand om dina fötter!


Under denna speciella period av graviditeten behöver dina fötter särskild vård. När allt kommer omkring kan den söta bördan som bärs under hjärtat orsaka bittra krämpor, som tjatande smärta och svullna fötter. Lyckligtvis lär du dig från den här artikeln inte bara hur du hanterar det, utan också vilka modeller av skor du ska välja dagligen och till sjukhuset för att njuta av maximal komfort.

Söt börda, bittra krämpor

Graviditet är utan tvekan en av de mest extraordinära perioderna i varje kvinnas liv. Den ljuva bördan att bära en ny familjemedlem under sitt hjärta kan ofta resultera i lite bittra åkommor. Ömma, svullna fötter, inåtväxande naglar och irriterande svullnad är bara några av dem.

Som tur är vet vi hur man tar hand om dina fötter under graviditeten för att undvika dessa problem och vi delar gärna med oss ​​av denna kunskap. Dessutom kommer vi att diskutera modeller av skor som kommer att fungera både till vardags och för sjukhuset. Allt detta för att ge den blivande mamman den tröst hon förtjänar. Låt oss börja!

Varför gör fötterna ont under graviditeten?

Är du gravid och har ont i fot eller fotled? Koppla av! I de flesta fall är detta helt normalt och beror på din naturliga viktökning. Som ett resultat förskjuts din tyngdpunkt, så att dina fötter, knän och hela ben upplever extra belastning.

De utsöndrade hormonerna som förbereder din kropp för en av de viktigaste händelserna i ditt liv – förlossningen är också viktiga. Det är de som gör att ligamenten i höfter och fötter lossnar, vilket gör att man känner olika besvär. 

De vanligaste problemen är svullnad och smärta i fötterna och inåtväxande tånaglar. Kolla hur du ska hantera dem för att känna dig bekväm.

Ont, svullna fötter

Ömma och svullna fötter och anklar är kännetecknet för nästan varje kvinna i ett välsignat tillstånd. Ödem är särskilt besvärligt under graviditetens sista trimester och förvärras i slutet av dagen, särskilt under varma dagar. Allt handlar om vattenretention i kroppen. Som ett resultat blir dina fötter och anklar synligt svullna.

För att minska detta problem, drick mycket vatten och undvik långvarig stående. Försök också att gå regelbundet, och lyft upp benen när du vilar. Glöm inte att göra övningar som förbättrar blodcirkulationen och minskar svullnad. Du kan röra fötterna i cirklar i varje riktning eller stå på tårna tills du känner lättnad.

Bekväma skor med ökad bredd är perfekta för ömma och svullna fötter under graviditeten. Undvik åtsittande remmar och fästen. Välj istället bekväma slip-on espadrillor av mjukt tyg som lätt anpassar sig efter dina fötters form. Skor som fästs med praktisk kardborre fungerar också bra.

Inåtväxande naglar

Om du kämpar med svullna fötter under graviditeten kan dina skor sätta mer press på dina tånaglar, vilket leder till inåtväxande naglar. Om du känner att dina tånaglar är ömma behöver du med största sannolikhet byta ut dina skor mot en större storlek. 

Att anpassa skorna efter längden är dock inte allt som är värt att göra för att hantera inåtväxande tånaglar. Var uppmärksam på bredden på skorna och formen på tårna. Istället för smala spikar, välj breda, rundade former som ger dig lättnad.

Håll dina fötter i bra form under graviditeten

Undrar du vad mer du kan göra för att hålla dina fötter i bra form under graviditeten? Först och främst, begränsa barfotagång och välj skor med extra stöd för fotvalvet och de som inte blockerar korrekt blodcirkulation. 

Ditt favoritpar från före denna period kan visa sig vara obekväma. Tills din graviditet är klar, säg adjö till alla typer av tighta stövlar eller högklackade sandaler med spektakulära remmar runt vristen och investera i bekväma skor gjorda av stretchiga, andningsbara material med stötdämpande inlägg. Ta också av dig med höga klackar och flipflops som kan få dig att tappa balansen. 

Här är några modeller som varje gravid kvinna bör vara uppmärksam på:

- slip-on espadrillor med stretchigt gummi

- stövlar med ett elastiskt inlägg

- New Balance grå sportskor

- rosa tofflor på korksula

Mammaskor

Undrar du vilka skor som kommer att fungera för sjukhuset när din bebis äntligen bestämmer sig för att komma till världen? Satsa på skor med öppen klack, som du enkelt kan ta av och på utan att behöva böja dig ner. 

Det är värt att ta två par skor med dig till förlossningsrummet - bekväma tofflor, där även svullna fötter inte kommer att vara ett problem, och gummitofflor, där du kommer att kunna ta en dusch utan att oroa dig för att få en svampinfektion .

Kolla in dessa stilar om du letar efter de perfekta mammaskorna:

- grå slip-on tofflor med pomponger

- grå tofflor med rosett

- gummi, vita tofflor på plattformen

- svarta och vita Big Star-tofflor