Dina gamla skor behöver inte hamna i papperskorgen! Kontrollera hur du använder dem


Det finns 17 par skor i en statistisk garderob av en polsk kvinna, och mer än hälften av polackerna köper 3 par nya skor om året. Oavsett om du är mer eller mindre konservativ i den här frågan så slits dina skor med tiden eller så gillar du det helt enkelt inte längre. Som tur är behöver sådana skor inte hamna i papperskorgen. Vi föreslår vad man ska göra med dem för att ge dem ett andra liv.

Ge dina skor ett andra liv

En statistisk polsk kvinna har så många som 17 par skor i sin samling. Höga klackar för speciella tillfällen, sandaler för sommaren, sneakers för vardagsbruk, snökängor för frostiga dagar, ballerinor för kontoret... I många fall är det svårt att räkna dem på ena handens fingrar!

Vissa är så bekväma och mångsidiga att du bär dem nästan varje dag. Sådan frekvent användning gör att skorna snabbt slits ut och ber om utbyte mot nya. Å andra sidan är vissa val helt fel och skor ligger längst ner i garderoben. Ett liknande öde väntar skyhöga höga klackar, vars bärande är en verklig svårighet.

Beroende på hur slitna dina skor är finns det många sätt att ge dem ett andra liv. Vi har samlat de mest intressanta av dem i vår guide.

Agera i harmoni med naturen och fokusera på nollavfall

Allstädes närvarande konsumentism gör vår planet hård. Om du vill leva i harmoni med naturen, agera i rytm noll avfall. Vad handlar det om?

Istället för att slänga, försök att reparera eller hitta en annan ägare. Om en vara används hårt kan du ändå undvika slöseri. Allt du behöver göra är att agera på ett kreativt sätt och tillämpa det du har i en helt ny roll.

Även om detta är mer intuitivt för gamla kläder (t.ex. att använda en begagnad T-shirt som disktrasa), tycker många att skor inte är så lyckligt lottade. Inget kan vara mer fel! Det visar sig att skor som ligger längst ner i garderoben inte är så värdelösa som det kan tyckas. 

Letar du efter beprövade idéer för att återanvända dem? Du har kommit till rätt ställe! Låt oss börja!

Använd skomakarens hjälp

När problemet ligger i fel passform eller en repad häl kan du framgångsrikt använda hjälp av en specialist. Hitta en skomakarbutik i närheten och ta dina skor till en kvalificerad person som löser ditt problem på nolltid för en liten avgift. 

Det här alternativet kommer att fungera om du har att göra med skor som är för snäva, skadade klackar eller klackar eller en trasig dragkedja. En skomakare kan till och med färga dina skor eller putsa dem för att få dem att se ut som nya.  

Sätt dina skor i goda händer

Om dina skor är i gott skick, inte har några hål och sulan inte lossnar från skaftet är skorna fortfarande användbara. Istället för att slänga dem i papperskorgen kan du ge dem i goda händer och göra någon annan glad.

Efter att dina nya höga klackar fick dina fötter att blöda, lovade du dig själv att aldrig bära dem igen? Istället för att gömma dem djupt i garderoben, ge dem till din syster eller vän. De kommer säkert att njuta av en sådan gåva.

Har dina nära och kära en annan storlek? Lägg dina skor i en begagnad klädkorg eller donera dem till en välgörenhetsorganisation. Du kan också hitta en behövande person med samma fotstorlek på egen hand. För detta ändamål kommer till exempel sociala medier att visa sig användbara. Sök efter en återvinningsgrupp i ditt område, lägg upp en annons och du är klar!

Kom ihåg att rengöra dina skor noga innan du lämnar tillbaka dem. När allt kommer omkring kommer någon annan att bära dem!

Lista skor till salu

Gillar du inte ett par dyra skor eller passar de helt enkelt inte ihop med någon av kläderna i din garderob? Om skorna är i gott skick och kostar en förmögenhet kan du med framgång lägga ut dem till försäljning. 

Använd försäljningsplattformar eller auktionsportaler. På så sätt kommer du inte att förlora pengar, och dina skor kommer att få en ny ägare som kommer att älska dem vid första ögonkastet.

Använd skor i en helt annan form

Du har säkert sett många idéer på Internet för att göra något av ingenting till en låg kostnad, och samtidigt minska uppkomsten av avfall. En vas gjord av en gammal flaska, ett katthus gjord av värdelös kartong, en snygg dekoration gjord av vinkorkar... 

Tänk om du kunde använda skor i en helt annan form? Vad sägs om en trädgårdskruka av gamla galoscher? Eller en klädhängare av gamla färgglada höga klackar? Fäst ovandelen på träskivan och du är klar! Av skor som gör intryck kan du även göra ett bokstöd. 

Som du kan se är kreativitet nyckeln till framgång! Om utseendet på din slitna sko väcker uppmärksamhet kan du säkert skapa originella tillägg till ditt hem eller trädgård. Om inte, använd åtminstone några av dem. Spetsar kommer att fungera i form av en nyckelring eller en presentrosett. De slitna sulorna på barnskor kan skapa en trädgårdsgång för dina barn. 

Kom ihåg att det inte finns några gränser i gör-det-själv-projekt. Var okonventionell och kreativ. Visa initiativ och använd slitna skor för att visa världen din ursprungliga konstnärliga vision.

Behandla soptippen som en sista utväg!

För det mesta är skor gjorda av plast eller liknande material. Icke biologiskt nedbrytbar plast är en av miljöns värsta fiender!

 Behandla därför deponin som en sista utväg och använd våra tips för att ge dina oönskade skor ett andra liv. Ser du hur enkelt det är?