Allt du behöver veta om att polera läderskor


Har du precis köpt nya läderstövlar som passar perfekt till din vinterjacka? Har du äntligen sparat på dessa eleganta läderskor, som kommer att passa perfekt till din brors bröllop? Det faktum att ditt nya köp var relativt dyrt och såg fenomenalt ut direkt från lådan betyder inte att det alltid kommer att imponera med ett fantastiskt utseende. Faktum är att allt ligger i dina händer! Om du tar väl hand om dina läderskor kommer de säkert att tjäna dig i många år. Nyckeln till framgång är ... klistra.

Hur tar man hand om läderskor?

Läder av god kvalitet är ett slitstarkt material som tack vare sin fenomenala hållbarhet kan tjäna dig i många år ... på ett villkor - att du tar hand om det ordentligt.

Skötsel av läderskor är i första hand att impregnera skorna, vilket bör göras innan du tar på dem för första gången. Lika viktigt är att polera och polera skor för att hålla dem snygga. 

I vår guide har vi samlat svar på de vanligaste frågorna i detta avseende. Låt oss börja!

Varför är det värt att polera läderskor?

Undrar du varför du ska putsa dina läderskor? Det är lätt!

Först och främst hjälper polering av läderskor dig att hålla deras utseende i perfekt skick, och du kommer att se snygg och estetisk ut oavsett omständigheterna. Skokräm kommer att framhäva lädrets naturliga skönhet och få dina skor att glänsa fantastiskt.

För det andra är skor som poleras regelbundet mycket lättare att underhålla. Detta är ett bra sätt att spara mycket tid på att rengöra dem. Allt tack vare den naturliga skyddsbarriären som skapas av pastan på ovansidan av skon. Som ett resultat är dina skor inte lika utsatta för fukt, smuts och andra föroreningar som om de skulle vara obehandlade. 

För det tredje, tack vare polering, kan du skydda dina skor från fläckar, skador och repor. Dessutom kommer polering av skorna att få fram färgen och få dem att glänsa samtidigt som det förhindrar blekning orsakad av tidens gång. 

Vad mer, om dina läderskor har några repor eller skavsår, kommer ett skokräm av god kvalitet att hjälpa dig att hantera dem. Kom dock ihåg att tiden är din allierade i det här fallet, och ju tidigare du kommer igång, desto mer sannolikt är det att du tar bort denna mindre skada.

Dessutom är polering av dina skor ett bra sätt att koppla av. Många tror att denna process är mycket lugnande och terapeutisk.

Hur ofta putsar jag mina skor?

Nu när du vet varför du bör putsa dina skor undrar du säkert hur ofta du bör göra detta för bästa resultat. I grund och botten beror frekvensen på hur ofta du har på dig ett par skor. När du bär dem dagligen, gnugga dem minst en eller två gånger i månaden. För skor som används mer sällan bör slipning göras minst en eller två gånger om året. 

Var inte heller rädd för att lita på din intuition. Så fort du ser att dina skor börjar blekna och tappar sin naturliga glans, fyll på med skokräm och blås liv i dem igen.

Glöm dock inte att regelbunden polering inte fritar dig från att rengöra dina läderskor. Det är bäst att torka av överdelen och sulan med en fuktig trasa varje dag eller flera gånger i veckan för att bli av med smuts.

Hur polerar man läderskor?

För att polera dina läderskor behöver du:

  • hudbalsam som mjukar upp och impregnerar huden
  • läder skokräm - kräm för en delikat glans och perfekt återfuktning eller vax för maximal glans och maximalt skydd
  • en mjuk tagelborste eller en mikrofiberduk (du kan byta ut den mot en gammal t-shirt) som hjälper dig att ge dina läderskor glans
  • en ren trasa för att torka bort eventuella rester av skokräm

Hur polerar man läderskor?

Att forma läderskor är inte en så svår uppgift som det från början kan tyckas. Vi förklarar steg för steg hur man går igenom denna process för att få bästa resultat.

Steg 1. Förbered dina skor

Först och främst är det värt att förbereda dina skor ordentligt. Tack vare detta kommer du inte bara att göra din uppgift lättare, utan också fördela produkten jämnt. Bli av med snören för att få bättre tillgång till hela ovandelen. 

Om du vill behålla den ursprungliga formen på skon, skjut in träskoträd eller byt ut dem mot hoprullade tidningar eller strumpor. 

Steg 2. Bli av med skräp

Innan du fortsätter måste du bli av med alla föroreningar från hudens yta. Tack vare detta kommer ovandelen att vara ordentligt förberedd för drift, vilket kommer att förhindra bildandet av fula fläckar och missfärgning.

För att göra detta, använd en fuktig trasa eller borste som gör att du effektivt kan ta bort damm och smuts. Hoppa inte över några delar där skräp kan samlas. Om du har använt en fuktig trasa, se till att låta dina skor torka helt. 

Steg 3. Ta hand om näring

Nästa steg är att ge dina skor näring med en dedikerad produkt. Detta kommer att hålla skorna i perfekt skick och skydda dem mot sprickor. 

Applicera ett jämnt lager balsam över hela skon med en mikrofiberduk. Vänta ca 5 minuter och torka av överflödig produkt. Vänta sedan tills dina skor är helt torra och balsamet har absorberats i ytan.

Steg 4. Klä dina skor

Det är dags att klistra äntligen! Välj ett skokräm i läder av hög kvalitet och applicera en liten mängd på ovandelen. Använd en ren mikrofiberduk för detta. Sedan, i cirkulära rörelser, gnugga jämnt ytan på skon bit för bit, och se till att produkten når alla skrymslen och vrår.

Steg 5. Putsa dina skor

När du är klar med poleringen, polera dina läderskor. Flytta den tidigare förberedda torra mikrofiberduken eller tagelborsten i en riktning för att ta bort pastarester och få skorna att glänsa. Byt riktning efter ett tag.

Vänta tills dina skor har torkat helt. Placera dem i ett välventilerat rum. Under denna tid, utsätt inte skorna för direkt solljus eller andra värmekällor, såsom en värmare. Redo! Dina skor är perfekt polerade och du kan njuta av ett perfekt utseende.