7 aspekter att tänka på när du väljer dina löparskor


Oavsett om du springer för att fördriva tiden och koppla av, tar det som en form av viktminskning eller förbereder dig för ett maraton, är rätt skor viktiga. Det är de som säkerställer rätt kroppshållning, förebygger skador och gör ansträngningen mer behaglig. Vi ger dig råd om vad du ska titta efter när du väljer dina löparskor.

# 1 Få rätt storlek

Att välja rätt skostorlek verkar vara en självklar fråga. Men många löpare glömmer bort denna aspekt och väljer överdimensionerade sportskor, eftersom de är rädda för att deras fötter kommer att svälla på grund av deras aktivitet.

För att hålla dina löparskor så bekväma som möjligt, kompromissa inte med storleken. De flesta tillverkare av sportskor använder halva storlekar.

Det är bäst om du provar dina löparskor på kvällen, när fötterna är trötta efter en hård dag. Se till att fingrarna kan röra sig fritt.

Kom ihåg att väl valda sportskor inte behöver "lappa in". Välj en storlek som passar perfekt redan från början.

# 2 Tänk på vilken yta du planerar att springa på

Springer du bara på löpbandet? Eller kanske aktiviteten i skogen är den trevligaste för dig? Välj skor med lämplig sula dedikerad till specifika ytor. 

Lätta och flexibla skor kommer att prestera bättre på jämna, men hårda ytor - trottoarer, stigar och löpband. De absorberar stötar perfekt och minimerar risken för eventuell skada avsevärt.

För att springa över en hinderfri terräng, välj skor med djup slitbana med klackar på sulan som ger dig utmärkt grepp på ojämnt underlag. Deras ytterligare fördel är det perfekta fotledsstödet, vilket är extremt viktigt när du springer på ett ojämnt underlag. 

Kom ihåg att det kan vara obehagligt att bära dessa skor för löpband eller trottoaraktiviteter. När du planerar att springa både på väg och skog, välj hybridlöparskor som klarar båda förhållandena.

# 3 Var uppmärksam på dämpning

Tjockleken på materialet under mellansulan och hårdheten på skummet som används, det vill säga dämpning, beror också på var du planerar att springa. Båda dessa aspekter är ansvariga för att absorbera stötar.

Tänk på hur långt du planerar att resa. Om du förbereder dig för ett maraton, välj skor med mer dämpning. Å andra sidan kommer skor med en mer flexibel sula att fungera på kortare avstånd. 

Var också särskilt uppmärksam på den sk skosula drop. Överstigande 10 mm kommer att ge dina fötter bra stötdämpning. Nackdelen med denna lösning är den större hälansträngningen. 

Å andra sidan, ju lägre droppe, desto fler träffar tar mellanfoten. Detta kan göra att akillessenan arbetar hårdare. 

Om du precis har börjat ditt äventyr med denna sport, välj traditionella skor med ett fall på cirka 8 mm.

# 4 Ta en titt på dina gamla skor

När du ska välja nya löparskor är det värt att titta närmare på ett gammalt par som används ofta. Detta ger dig en fantastisk bild av hur din fot fungerar.

Om sulan visar tecken på slitage på insidan, behöver du ett par lätta strukturerade, stabiliserande sneakers. Annars kan du bli skadad. 

När du märker tecken på slitage på utsidan av skon, välj smidiga löparskor med hög dämpningsgrad. Tack vare detta kommer du att förhindra skador.

# 5 Var uppmärksam på konstruktionen av skon

Varje del av skon har sitt eget syfte. Även de minsta missmatchningarna kan få dig att känna dig obekväm när du springer. Kom ihåg att ju lättare skons struktur är, desto mindre trötthet kommer du att känna efter att löpningen är över.

Ovandelen på en sportsko är vanligtvis gjord av tyg eller modernt mesh. Välj ett stretchigt material som ger dina fötter det stöd de behöver.

Lika viktigt är det att hälen inte glider i skon, och att dess bakdel inte irriterar anklarna eller senor på något sätt.

Var också mycket uppmärksam på snören. Se till att de inte är gjorda av hala material och inte kommer att lossna under aktivitet. Tack vare detta kommer du att förhindra eventuella resor.

# 6 Glöm inte sulan

När du väljer dina löparskor, glöm inte att noggrant analysera sulan. Flikarna som finns i den kommer att öka din vidhäftning mot marken, vilket ger dig stabilitet. 

Flexibelt material förbättrar elasticiteten och säkerställer att löpningen blir ett riktigt nöje. För styva sulor kan göra det svårt att böja foten och orsaka överbelastning, vilket avsevärt påverkar användarkomforten.

# 7 Gå för komfort

Vissa lösningar kommer att fungera för vissa människor, medan de för andra kommer att vara dömda att misslyckas. Kom ihåg att välja skor efter dina önskemål. Prova olika modeller och se vilka du trivs bäst i. 

Titta inte bara på det. Först och främst ska sportskor vara funktionella och ge dig komfort när du springer. Hur de ser ut är en sekundär aspekt.