6 huskurer för vin- och biloljefläckar på skor


Finns det fläckar på dina favoritskor som inte kommer att försvinna för några skatter? När du spillt rött vin på dina mockaklackar eller dina favoritskor blev smutsiga med svårborttagbar bilolja, behöver du inte skiljas från dem alls. Vi vet de mest effektiva huskurerna som hjälper dig att bli av med envisa fläckar från dina skor på nolltid. Redo?

Envisa fläckar på skor? Det är inget problem för oss!

Rött vin som spillts på dina dyra beige mockaklackar under en romantisk middag? Eller kanske du på väg till ett viktigt affärsmöte bestämde dig för att kolla oljenivån i bilen, som läckte rakt in i ett par nya sammetsskor som du betalade en förmögenhet för? 

Oavsett varför dina favoritskor har envisa fläckar kommer vi inte att döma dig. Dessutom kommer vi att berätta för dig de mest effektiva huskurerna som hjälper dig att bli av med dem på nolltid. Låt oss börja!

#1 Strö vinfläcken med salt

Ljusbeiga höga klackar gjorda av mocka var så perfekta för din dejtoutfit, men när servitören kom med rött vin till bordet, träffade en droppe av denna drink av misstag ovandelen och förstörde ditt humör? Se upp! Ingenting är omöjligt för oss!

När du har att göra med en rödvinsfläck är det viktigt att agera snabbt. Torka omedelbart av fläcken med en pappershandduk och tryck den försiktigt mot ovandelen. Under inga omständigheter ska du skrubba det färgade materialet så att spriten inte kommer in i skons djupare lager. Annars blir det ett mirakel att bli av med den envisa fläcken.

Täck sedan fläcken ordentligt med salt så att den täcker den helt. Låt produkten dra in i rödvinsfläcken och torka bort eventuella rester med en torr pappershandduk. Ser du hur enkelt det är?

#2 Använd bakpulver på rödvinsfläcken

Om rödvinsfläcken inte har försvunnit från ovandelen av dina ljusa mockaskor, kommer bakpulver att rädda dig. Använd den och lite vatten för att skapa en pasta som du applicerar på fläcken. 

Täck det färgade området generöst med den förberedda pastan och låt den torka helt. Använd en mockaborste för att torka bort eventuell kvarvarande bakpulver och du är klar.

#3 Använd blekmedel för att ta bort rödvinsfläckar

Rödvinsfläck på vita tygsneakers? Inget förlorat! För att bli av med det kan du använda tygblekmedel. Var dock försiktig och späd den med vatten så att gul missfärgning inte uppstår.

Applicera utspätt blekmedel på fläckar som har spillts med rött vin, vänta cirka 10 minuter och häll varmt vatten från vattenkokaren över fläcken. Låt sedan skorna torka helt i ett välventilerat rum.

För att påskynda processen kan du lägga gamla, ofärgade tidningar i dina skor. Om du byter dem regelbundet kommer dina vita favoritsneakers att torka ännu snabbare.

#4 Ta bort biloljefläcken med diskmedel

Nu när du vet hur du får bort rödvinsfläckar är det dags att ta itu med biloljerester. Lyckligtvis är denna uppgift lika enkel så länge du agerar snabbt och följer beprövade metoder. 

Ett utmärkt verktyg för att bekämpa en färsk biloljefläck är en produkt som finns i varje kök, d.v.s. diskmedel. Det är ett starkt avfettningsmedel som kommer att fungera perfekt om du har en oljefläck som är svår att få bort på ovansidan av dina skor.

Blötlägg en ren svamp eller trasa med vatten, tillsätt sedan några droppar vätska och gnugga försiktigt fläcken tills skum börjar synas på materialet. Torka sedan av skorna och du är klar.

#5 Använd ett bananskal för att bli av med oljefläcken

Ett beprövat sätt att få bort biloljefläckar på mörka läderskor är ett bananskal. Gnid överdelen med dess insida tills den feta fläcken försvinner från ytan på skorna. Torka sedan rena skorna och njut av den perfekta effekten.

#6 Majsstärkelse eller babytalk på en gammal biloljefläck

Biloljefläck har funnits med dig länge? Applicera majsstärkelse. Blanda det med vatten för att få en tjock pasta som du sedan gnuggar över den envisa fläcken.

Vänta 24 timmar och bli av med produktrester med en torr trasa eller en borste avsedd för det specifika materialet dina skor är gjorda av. Baby talk fungerar på liknande sätt.

Säg adjö till envisa fläckar en gång för alla!

När det verkar som om vissa fläckar kommer att stanna hos dig för alltid, kör bort de mörka tankarna och använd våra beprövade huskurer för att säga adjö till dem en gång för alla. Även de tuffaste fläckarna från rött vin eller bilolja kommer inte att förstöra ditt humör när du använder de effektiva metoderna som vi har diskuterat i den här artikeln. Håller tummarna!