11 överraskande fakta om höga klackar


Livet utan höga klackar skulle vara så mycket dystrare. Trots de ibland skyhöga höjderna bär många kvinnor dem med nöje och kan inte tänka sig att lämna huset utan att bära dem. Inte konstigt! Dessa skor framhäver otroligt feminina former och lägger till "det där" till vilken outfit som helst. I den här artikeln tittade vi på de mest spännande fakta om stift. Kolla vilken som kommer att överraska dig mest!

#1 Till en början var höga klackar endast reserverade för ... män

Du kanske har svårt att tro, men på 900-talet bars högklackade skor bara av män. De designades ursprungligen för persiska beridna krigare. Höga klackar hindrade fötterna från att glida ur stigbyglarna när man red på häst och bidrog till att bibehålla stabiliteten under slagsmål. 

Med tiden tog europeiska aristokrater upp denna trend och började behandla den som en återspegling av social status. Han bar sina klackar med stolthet. Kung Ludvig XIV. Detta mode var mycket populärt bland män fram till 1600-talet.

#2 Avfallsskydd

Intressant nog, hundra år senare var stiften inte längre reserverade bara för eliten. De var också älskade av arbetarklassen, som bar dessa skor för att ... skydda sig mot föroreningar och avfall som fanns överallt på vägarna. Tack vare detta krävde inte kläder efter en promenad genom stadens gator någon omfattande uppfriskande. 

På 1500-talet togs beslut om att reglera höjden på klackarna för att tydligt kunna skilja mellan olika klasser. Allmogen på den tiden kunde bära skor med en höjd av max 1,2 cm, medan adeln och aristokratin hade råd med 6,3 cm klackar.

#3 Den första kvinnan i höga klackar

Den första kvinnan som offentligt dök upp i höga klackar var Catherine de Medici - Frankrikes drottning. Hon satte på dem 1955 för sitt bröllop med Henri de Valois - hertigen av Orléans. På så sätt ville hon dölja sin korta längd. Den franska drottningen populariserade utan tvekan denna trend bland kvinnor, och hon bar villigt spikar dagligen, vilket - enligt hennes mening - symboliserade hennes auktoritet och feminina styrka.

#4 Hältjocklek och kön

Med tiden har höga klackar blivit populära bland kvinnor. För att kunna skilja modeller avsedda för kvinnor från män infördes en uppdelning på grund av hälens tjocklek. Tunna klackar blev ett attribut för det vackra könet, och tjockare klackar tilldelades män.

#5 Frestelse från djävulen

När upplysningstiden började i Europa började högklackade skor uppfattas som ett slags kvinnors infall. Män sökte då använda rationella lösningar. Därför började de bära enkla kläder och gav helt upp klackar. I sin tur reflekterade kvinnor som bar dessa skor - på grund av uppkomsten av nya samfund och religiösa övertygelser - den frestelse som kom från djävulen.

#6 Dags för en paus

År 1800 började världen – och med det det nuvarande modet – bli mer och mer konservativ. Istället för höga klackar valde kvinnor lågklackade läderskor som liknade herrskor. Efter den franska revolutionen försvann höga stövlar nästan från gatorna. Det tog ytterligare flera decennier för klackar att återvända till salongerna.

#7 Suckar efter affischer

Under andra världskriget suckar soldater efter affischer som föreställer modemodeller i stil pinuppasom alltid bar iögonfallande höga klackar. Detta inspirerade unga amerikanska kvinnor som började bära dem inte bara för större evenemang. En riktig utmaning för många av dem var att lära sig dansa på höga klackar!

#8 Den första stiften

Nålen som vi känner den idag uppfanns inte förrän 1950. Fram till dess var klackar gjorda av trä. För närvarande används en mängd olika material för deras produktion. Intressant nog, på italienska ordet pin (stilett) betyder kniv eller dolk.

#9 Feministisk revolt

1968, under Miss America-tävlingen i Atlantic City, var det en massiv feministisk protest. För att avsluta begränsningen av friheten började kvinnor kasta hårrullar, bh:ar och även ... högklackade skor.

#10 Optisk illusion

Lyckligtvis har kvinnor inte helt gett upp att bära högklackade skor, och de älskar den optiska illusionen som skapas av dessa skor ännu mer. När allt kommer omkring, i sådana skor, rätas ryggen nästan automatiskt, och bröstet skjuts försiktigt framåt. Allt detta - tillsammans med tillägget av några eller till och med flera centimeters höjd - gör att hela siluetten verkar smalare och smalare.

#11 Guinness Pin Records

21,95. Så här många sekunder tog det för Jill Stamison att springa 150 meter i höga klackar. Amerikanen gjorde det 2008 under sändningen av frukostprogrammet "Live! med Regis och Kelly." 

Enligt Guinness Book mäter den högsta högklackade skon nästan ... 4 meter. Den skapades i april 2019 av tunisiska skomakare för att lyfta fram deras hantverk och kompetens och fira skoindustrins popularitet i staden Safakis.