Vilka skor är lämpliga för sport?


Utövar du någon sport? Oavsett om det är basket, fotboll eller skateboard så vet du hur viktigt det är att ha rätt skor. Välsittande sportskor kommer inte bara att förbättra din komfort och prestanda, utan kan framför allt förebygga smärtsamma skador. Kolla vad du ska titta efter när du köper dem.

I en frisk kropp, ett friskt sinne

Att spela sport har många fördelar. Det förbättrar uthålligheten i dina muskler och flexibiliteten i dina leder, vilket gör att din kropp kan göra mer. Sport hjälper också till att hålla vikten i schack, och minskar samtidigt risken för många sjukdomar och allvarliga åkommor. Dessutom stärker det immunförsvaret, ökar sömnkvaliteten och ger dig mer energi att leva. 

Om du idrottar vet du verkligen vikten av ordentliga förberedelser. Du har en bekväm outfit som inte begränsar omfånget av dina rörelser, och du förbereder din kropp ordentligt för ansträngningen genom att utföra den nödvändiga uppvärmningen. Detta är dock inte allt du kan göra för att öka din komfort och förebygga skador. Rätt utvalda skor är lika viktiga.

Välj det du behöver

Oavsett om din träning innebär att springa, sparka en boll eller utföra spännande skateboardtricks, är en anständig sportsko måste ha varje idrottare. 

För att investera i dem behöver du inte syssla med sport professionellt. Allt du behöver göra är att utöva sporten minst två eller tre gånger i veckan.

Det finns olika typer av sportskor på marknaden för varje typ av träning. Aeroba skor utmärker sig genom sin lätthet och tillräckliga stötdämpning, och löparskorna kännetecknas av stötdämpning och speciell profilering för att förhindra felaktig kroppshållning.

Kom ihåg att inte alla sporter är skapade lika. Dessutom är det värt att överväga om du tränar inomhus eller utomhus. Asfalt skiljer sig väsentligt från mjuk undervegetation, som kräver montering av skor med helt andra egenskaper.

Löparskor

När du väljer dina löparskor, välj en lätt och flexibel modell som ger dina fötter det stöd de behöver. Beroende på detaljerna för ytan som du tänker springa på, välj sulor med mer eller mindre vidhäftning mot marken. 

För trail running, satsa på skor med speciella inlägg i sulan. Om du planerar att träna på ett hårt underlag, till exempel asfalt, bestäm dig för skor med slät sula.

Basketskor

När det gäller basketskor, var uppmärksam på en relativt platt, men tillräckligt bred sula för att hjälpa dig att upprätthålla maximal balans. Specialdesignat mönster på sulan Skodon kommer att få dig att få ännu bättre grepp mot marken och undvika att halka på planen.

Fotbollsskor

Beroende på om du planerar att spela på natur- eller konstgräs eller inomhus, välj en sula med rätt grepp. I det första fallet kommer de att vara perfekta traditionella korkarmedan i andra - klassiska glorior. Var också uppmärksam på förstärkningarna i området av fingrarna som kommer att skydda dem under bollpass.

Volleybollskor

Visuellt volleybollskor De kan vara bedrägligt lika basketskor, men konstruktionsmässigt skiljer de sig radikalt från dem. Gummisulan ska utformas för att ge dig utmärkt manövrerbarhet och perfekt vidhäftning mot marken, och samtidigt förhindra eventuell halkning.

Simskor

Om du letar efter simskor, välj en modell som snabbt dränerar vatten och säkerställer effektiv luftcirkulation. De kommer att visa sig vara en utmärkt lösning neopren stövlarsom kommer att skydda dig från att halka och samtidigt perfekt matcha formen på din fot.

Vad ska man titta efter när man köper sportskor?

Oavsett vilken sport du utövar är det värt att följa några enkla tips som gör dig säker på att dina sportskor kommer att vara rätt anpassade.

Först, undvik att prova dina skor på morgonen. Då är dina fötter mest utvilade, och därför minst svullna. Kom ihåg att varje träningspass är ett riktigt intryck för dina fötter. För bästa passform, välj att prova dem på eftermiddagen eller kvällen.

För det andra, se till att du matchar storleken på lämpligt sätt. Under inga omständigheter ska du välja för små eller för stora skor. Om du känner att din fot halkar eller att fötterna inte har tillräckligt med utrymme, välj en annan storlek. Den bästa lösningen är om du lämnar ett utrymme på cirka en halv centimeter mellan stortån och skons ände. 

För det tredje, se till att skon inte är för flexibel eller för styv. Annars kanske det inte ger tillräckligt stöd för dina fötter. Försök bara att böja den på mitten. Om din sko är stensäker på nolltid, fortsätt leta efter det perfekta paret.

Som du kan se är det inte särskilt komplicerat att välja rätt sportskor, och det kan skydda dig från många skador och avsevärt förbättra din prestation. Vi är säkra på att med våra tips kommer denna uppgift att vara en barnlek för dig.