Vilka skor är bra för att trumma? Få svar på de vanligaste frågorna


Börjar du ditt äventyr med att trumma och undrar vilka skor som kommer att vara det bästa valet? Eller kanske du bara har spelat i strumpor hittills, men du planerar att ge konserter och behöver skor som inte sviker dig? Oavsett om du är nybörjare eller avancerad trummis, kommer det rätta paret skor definitivt att komma väl till pass.

Barfota eller i skor?

Trummisar är splittrade – medan vissa föredrar att spela barfota, kan andra inte tänka sig att spela utan skor på fötterna. Vart och ett av dessa alternativ har sina fördelar och nackdelar.

Genom att trumma barfota får du en bättre känsla för pedalerna och kan därför kontrollera dem mer effektivt. Dessutom tröttnar du mycket långsammare, eftersom du inte åtföljs av ytterligare vikt i form av skor. Men om du inte är tillräckligt försiktig kan dina fötter skadas, och friktionen mellan dem och pedalerna kan orsaka smärtsamma blåsor.

För att förhindra detta väljer många trummisar att spela i skor. Dessutom, att bära skor medan du spelar på trummor ger dig bättre slagkraft och förbättrar din komfort, förutsatt att du väljer rätt skor.

Undrar du vad som är värt att uppmärksamma för att känna dig så bekväm som möjligt? Du har kommit till rätt ställe! I vår guide har vi samlat alla de viktigaste aspekterna av trumskor, tack vare vilka du kommer att göra rätt val. Låt oss börja!

Vad ska man titta efter när man väljer trumskor?

Det finns flera faktorer att tänka på om du inte vill att skor ska begränsa dig under träning, repetitioner eller uppträdanden. 

Se först till att dina trumskor är tillräckligt lätta. På så sätt kommer inte ens ett ansträngande, långt träningspass att vara en tung börda för dina fötter, och du kommer att kunna spela exakt till sista biten.

För det andra, välj skor som är gjorda av lätta och andningsbara material. Tack vare detta kommer dina fötter inte att svettas intensivt, och du kommer inte att känna något obehag.

För det tredje, leta efter skor som kommer i kontakt med pedalen på samma sätt som bara fötter skulle göra. Eventuella klackar och höjder är inte välkomna. Välj en platt sula som bäst passar denna aktivitet.

Vilken sula ska trumskor ha?

Skor för att spela trummor ska i första hand kännetecknas av en flexibel sula. För att testa detta kan du prova att böja skon på mitten samtidigt som du håller den i handen. Tack vare detta kommer du att kunna utföra olika rörelser utan att behöva lägga mycket ansträngning på dem. 

Greppet på dina skor påverkar kraften i dina pedalslag. Det är värt att komma ihåg att denna aspekt till stor del beror på sulan, särskilt slitbanan och dess specificitet. Var dock noga med att inte överdriva det. Överdriven dragkraft kan göra det svårt för din fot att röra sig över pedalytan.

Vill du trampa snabbt i pedalen, ta på dig en relativt hal sula. Om du föredrar långsammare, men starkare slag, välj skor med en greppsula som ger extra dämpning för dina fötter, muskler och leder, och som samtidigt är mer motståndskraftiga mot nötning.

Vilket material ska trummisskor vara gjorda av?

Även om det verkar som att materialet bara är ett obetydligt tillägg, när det gäller trumspel kan inget vara mer fel! Föreställ dig att du var tvungen att tillbringa hela repetitionen i en vältränad skjorta som begränsar ditt rörelseomfång. Inget snyggt, inte ens när det gäller skor! 

Varje styvt, oflexibelt material kommer definitivt att vara ett dåligt val för trummisar. Välj istället tunna, lätta material som enkelt anpassar sig till din fots särdrag. Skotextilmaterial, tunt naturläder eller mocka kommer att vara perfekt.

Måste trumskor vara bekväma?

Vissa blivande trummisar undrar om trumskor behöver vara bekväma. Verkligen! När allt kommer omkring kan bristen på komfort distrahera musikern och göra trumspelet mycket svårare.

Kom ihåg att skons bekvämlighet beror på många faktorer. Vikt och andningsförmåga är mycket viktigt, men det är också den perfekta passformen. Under inga omständigheter bör du bestämma dig för att bära skor som är för tajta i hopp om att de ska gå sönder. Se också upp för för stora modeller, från vilka hälen kan sticka ut under spelets gång.

Välj skor vars närvaro på dina fötter kommer att vara praktiskt taget omärklig.

Vilka skor ska man välja för att trumma?

Nu när du vet vilka faktorer du ska tänka på när du köper trumskor, undrar du förmodligen vilka modeller som fungerar bäst. 

Satsa på klassiska sneakers eller stövlar slip-on. Skor designade för att spela basket eller tennis, som kännetecknas av hög flexibilitet, låg vikt och en platt sula med bra grepp, blir också en hit.

Som du kan se är valet av skor för en trummis inte särskilt komplicerat. Vi är övertygade om att med våra tips och tricks kommer denna uppgift att vara en barnlek för dig. Lycka till!