Vi väljer skor för en vinterexpedition till fjällen


En resa till bergen är ett utmärkt tillfälle att umgås aktivt med dina nära och kära. Det är dock värt att skaffa rätt skor för att undvika besvikelse. Låt inte smärtsamma skrubbsår, läckande överdelar och frostbitna fingrar omintetgöra dina planer på en trevlig vila. Kolla vilka skor som passar för vandring i fjällen på vintern.

Vad ska man titta efter när man väljer vinterkängor för fjällen?

En vinterpromenad i bergen har utan tvekan sin charm. Utsikten över de snötäckta topparna är hisnande, sällskap med familj eller vänner förbättrar ditt humör, och tiden utomhus ger dig energi att agera. Om du inte vill att något ska förstöra ditt humör på en fjälltur, se till att bära bekväma kläder och lämpliga skor.

Kom ihåg att felaktiga skor inte bara kan få dig att drabbas av smärtsamma liktornar eller förkylningar när fötterna är helt blöta av snö, utan kan också påverka din säkerhet avsevärt. 

Det finns så många modeller av vandringsskor på marknaden att det är en utmaning att göra rätt val. Lyckligtvis finns det flera aspekter att tänka på när du köper dem. Vi har täckt dem i den här artikeln.

Först, håll dina fötter varma

Vintervädret kan kännas särskilt i bergen. Oavsett om du planerar att bestiga topparna eller bara beundra charmen i den omgivande naturen från de mjuka kullarna, måste du förbereda dig för låga temperaturer.

Termounderkläder och en varm mössa är inte allt som är värt att köpa. Det är lika viktigt att skorna är ordentligt isolerade, så att du slipper ha flera par yllestrumpor, vilket kan orsaka skavsår.

För det andra, styva ankelleden och ge dragkraft

Det är mycket viktigt att styva ankelleden för att säkerställa din säkerhet när du klättrar på snötäckta berg. För att göra detta, knyt dina skosnören hårt och välj höga skor. Tack vare detta kommer du dessutom att ge skydd mot snöinträngning inuti skon.

Bra vandringskängor för vintern bör också ge dig grepp och grepp. Snö och isiga områden kräver en ordentligt monterad sula för att hålla dig säker.

För det tredje, gör den vattentät

Se också till att dina skor är vattentäta. När du har att göra med snö kan du bli blöt om fötterna på nolltid, vilket inte bara leder till en förkylning, utan också kan ha en betydande inverkan på din säkerhet.

För att undvika detta, välj snökängor med vattentätande membran. Om det är ovanligt för dig att vandra i bergen behöver du inte investera i vattentäta skor. En skospray med vattentäta egenskaper kommer att vara en mycket billigare lösning, tack vare vilken du kommer att skapa en hållbar skyddsbarriär, och den smältande snön kommer att stanna på ytan av ovandelen utan att suga in i materialet.

För det fjärde, justera storleken

Det är värt att lämna lite utrymme för tårna, men precis tillräckligt så att din häl inte rör sig när du går. När du provar vinterkängor är det en bra idé att bära strumpor som du tänker ha på dig under vandring.

Undrar du vad du ska göra när ingen storlek passar perfekt? Du bör under inga omständigheter försöka tvinga ner fötterna i för små skor. Att bära för snäva skor kan begränsa blodflödet, vilket leder till att fötterna fryser. Tänk dessutom på att dina fötter tenderar att svälla när du går. Av denna anledning, välj en något större storlek och eliminera det extra utrymmet inuti skon med tjocka strumpor eller speciella inlägg.

Ta reda på svaren på vanliga frågor

För att göra det ännu enklare för dig att göra ditt val har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om snöskor.

Kommer skor gjorda av naturliga eller syntetiska material att vara bättre för vintervandring?

Skor gjorda av naturmaterial är tyngre än syntetiska. Om du vill ha maximal komfort och vill undvika trötthet, välj skor gjorda av syntetiska material. Se dock till att de uppfyller alla krav som vi har beskrivit i den här guiden.

Hur långa ska vinterskorna vara?

De bekvämaste vinterkängorna ska vara ovanför ankeln. På så sätt kommer de inte bara att hålla dig säker och förhindra vristvrickningar, utan även förhindra att snö kommer in i skon.

Kan jag ha vanliga vandringskängor på en vintervandring i fjällen?

Om dina vandringskängor är vattentäta och har tillräcklig isolering finns det inga större kontraindikationer för detta. Annars kan de absorbera vatten och orsaka obehag, och i extrema fall till och med orsaka köldskador på fötterna.

Hur undviker man blåsor när man vandrar i fjällen på vintern?

Innan du ger dig ut på en bergsvandring, se till att dina skor är väl åtskilda. Bär dem runt om i huset när du gör dina dagliga aktiviteter, eller använd de beprövade metoderna för att sträcka för tighta skor som vi diskuterade i Denna artikel.