Vi väljer fotbollsskor. Hitta svaren på vanliga frågor


Oavsett om du behandlar fotboll som en hobby eller spelar den professionellt så inser du säkert hur viktigt det är att ha rätt utrustning. En tålig fotboll och en bekväm outfit är dock inte allt. Rätt utvalda fotbollsskor är lika viktiga. Vi tipsar om vad du ska titta efter när du väljer dem.

Är det en bra idé att spela fotboll med löparskor?

Många nybörjarfotbollsentusiaster avstår från att köpa skor som är dedikerade till fotboll, och tror att vanliga löparskor kommer att räcka. Även om det går att spela fotboll i sådana skor är det definitivt inte en rekommenderad lösning. 

Allt tack vare en helt annan design av båda modellerna, som är designade för helt olika aktiviteter. Även om du faktiskt springer när du spelar fotboll, är stilen på din fots rörelse inte densamma som vid klassisk jogging. Rörelseriktningen ändras ofta snabbt och skor som inte är anpassade till den kan bidra till att skador uppstår i fotled och knäleder.  

Dessutom förhindrar fotbollspluggar, tack vare en specialdesignad sula, att glida och ger bättre vidhäftning mot ytan, vilket ökar spelets effektivitet.

Vad ska man titta efter när man väljer fotbollsskor?

Nu när du vet att det är en dålig idé att spela fotboll med löparskor finns det flera aspekter att tänka på innan du köper rätt skor. Det finns många olika modeller på marknaden, och fel val kan få fruktansvärda konsekvenser för din framtida framgång på planen.

Fotbollsskor ska definitivt vara relativt lätta. Lätta skor ger bättre smidighet och gör det lättare att uppnå snabbare rörelsetakt. Allt detta minskar faktiskt spelarens trötthet avsevärt.

När du väljer fotbollsskor bör du också tänka på planen, materialet på ovandelen, bärarens komfort, fotbollspositionen och till och med spelstilen. Läs vidare för detaljer.

Spelar ytan någon roll när man väljer fotbollsskor?

Många tror att en modell av skor kommer att vara perfekt för olika typer av ytor. Inget kan vara mer fel! Pluggar som inte är anpassade till underlaget kan resultera i ett spektakulärt fall och en smärtsam skada. För att förhindra att detta händer, tänk på vilken yta du ska spela på när du köper skor. 

Om matcher sker på naturgräs, välj FG- eller SG-modellen. Den första kommer att fungera bra på hårda ytor, som torra ytor, medan den andra fungerar bra på våta, lätt leriga gräs. När du planerar att spela på konstgjorda fält, välj AG-modellen.

Kom ihåg att fel val av modell kan vara beklagligt när din fot fastnar i gräsmattan på grund av olämpliga pluggar, och du drabbas av ett obehagligt fall.

Vilket material av fotbollsskor ska du välja?

I grund och botten finns fotbollsskor i två versioner - läder och syntet. Valet av övre material beror på flera aspekter som vi har diskuterat nedan.

När man observerar professionella spelare kan man märka fördelen med syntetiska skor, men läderskor är definitivt mer hållbara och ger – enligt vissa – en högre komfort. Allt tack vare den fenomenala anpassningen av huden till foten. Å andra sidan är den största nackdelen med läderöverdelar deras tendens att suga upp vatten. Om spelet spelas i våta eller fuktiga förhållanden kan skorna bli tyngre och göra det svårt att springa snabbt. 

För det mesta är syntetiska material utan tvekan lättare och kan därför överföras mycket snabbare. Dessutom kännetecknas syntetiska skor av ett lägre pris, även om priset i fallet med innovativa modeller kan överstiga lädermotsvarigheter. Till skillnad från dem kan syntetiska fotbollsskor inte heller anpassa sig till formen på foten, vilket kan göra dem mindre bekväma.

Hur justerar du storleken på dina fotbollsskor?

Under alla val, köp inte ett par fotbollsskor bara för att din favoritspelare har samma. Komfort är viktigt, och vi känner alla olika.

Fotbollsskor måste erbjuda tillräckligt med utrymme i tåområdet och samtidigt passa ordentligt mot foten, vilket förhindrar halkning. Kom dock ihåg att för tighta skor kan orsaka smärtsamma blåsor, vilket avsevärt kommer att påverka effektiviteten i ditt spel.

Spelar fotbollsposition och spelstil någon roll när man väljer fotbollsskor?

Förutom det lämpliga urvalet av storleken på skor, material på överdelen och matchning av dem till ytan, är det värt att ägna särskild uppmärksamhet åt ... fotbollspositionen. Skotillverkare överträffar varandra i innovativa lösningar och designar skor som matchar spelets stil.

För angripare kommer lätta par skor att vara perfekta, vilket gör att du kan göra en plötslig förändring av riktning och acceleration utan problem. I sin tur bör försvarare välja hållbara modeller som ger bättre fotskydd och full kontroll, tack vare vilka bollpassningen kommer att genomföras på ett rent, oklanderligt sätt. För målvakter rekommenderar vi skor med utmärkt vidhäftning mot marken och extra foder ovanför.

Hur ökar man livslängden på fotbollsskor?

Vi är säkra på att du med våra råd kommer att göra rätt val. Kom dock ihåg att inte ens de bäst utvalda fotbollsskorna kommer att kunna tjäna dig under lång tid om du inte tar hand om dem ordentligt. För att öka livslängden på dina skor är det viktigt att rengöra, torka och desinficera dina fotbollsskor regelbundet.