Vi väljer de perfekta vandringsskorna. Hitta svaren på vanliga frågor


Att gå i ojämn terräng kan vara en riktig utmaning. Fel par skor kan få dig att känna dig obekväm eller till och med smärtsam för varje steg. Branta stigar fulla av hinder i form av stenar och kottar kräver helt enkelt rätt utvalda skor. Vi ger råd om vilka aspekter som är värda att uppmärksamma när du köper vandringsskor.

Är det värt att investera i vandringsskor?

Planerar du en resa till fjällen och undrar om det är värt att investera i vandringsskor? Om du tänker beundra de svepande bergspanoramaerna endast från ditt hotellfönster, överväg allvarligt detta köp eftersom det kan vara slöseri med pengar. Men om du vill ta en promenad i ojämn terräng är det definitivt värt att köpa. 

För att klara långa sträckor i ojämn terräng behöver du korrekt passande skor. Inga andra skor kommer att ge dig så bra vidhäftning till marken och gångkomfort som vandringsskor designade för detta ändamål. 

Dessutom skyddar alpina skor dina fötter från eventuella skador. Allt tack vare den höga och rätt konstruerade ovandelen, som ger utmärkt stöd till anklarna. Dessutom förhindrar det att vatten, lera eller snö kommer in i skon, så att dina fötter håller sig torra och du slipper bli förkyld.

Hur väljer man storleken på alpina stövlar?

När du köper vandringsskor, var särskilt uppmärksam på rätt storlek. Det beror främst på honom om din resa i bergen kommer att sluta med en känsla av lycka och tillfredsställelse, eller en obehaglig grimas i ansiktet orsakad av smärta i fötterna.

Om du vill undvika blåsor och blåsor, välj rätt skor. Kom ihåg att bergsklättring är ansträngande träning och kan få dina fötter att svälla. I en situation där du tvekar mellan de mindre och större storlekarna, välj den större.

När du provar vandringskängor, glöm inte att ta på dig strumpor som du planerar att resa i bergslederna. På vintern kommer du förmodligen att välja tjocka ullstrumpor, som kan kräva lite mer plats i skon att ha på sig.

Om du är säker på att du framgångsrikt har valt storleken på dina alpina stövlar är det värt att testa dem innan du ger dig av. Gå runt i huset med dem medan du utför dina dagliga aktiviteter. På så sätt kommer du att identifiera eventuella problem med monteringen av dina skor och se till att de inte orsakar några olägenheter när du går i fjällen.

Måste vandringsskor vara läder?

Skinnöverdelen på vandringsskor är en extremt viktig aspekt. Detta material är vattentätt, hållbart och andas. Den kännetecknas av hög motståndskraft mot eventuella skador och utmärkt flexibilitet och anpassning till formen på dina fötter.

Kom också ihåg att tjockt läder, samtidigt som det ger maximal nivå av vattentäthet, inte är lika lätt som syntetiska skor. Dessutom kan det vara lite mer tidskrävande att bryta upp dina vandringsskor i läder.

I motsats till utseendet är läder inte det enda rätta valet. Många tillverkare av vandringsskor har introducerat innovativa produktionsmetoder som ger samma funktionalitet som läderöverdraget.

Var inte rädd för syntetiska material, så länge de grundläggande funktionerna som krävs för alpina stövlar bibehålls.

Vad ska sulan på vandringsskor vara?

Sulan på vandringsskor ska vara tillräckligt vidhäftande och flexibel. Dessutom måste den ge dig utmärkt dämpning.

Alla typer av utsprång, spår och urtag är välkomna. Det är de som kommer att ge dig bra vidhäftning till marken. Kom ihåg att ju större djup de är, desto bättre blir den vidhäftande effekten.

Bergsexpeditioner kräver att man korsar olika typer av terräng. Av denna anledning bör dina skor kunna anpassa sig till dem för att säkerställa högsta komfort. För att göra detta möjligt bör sulan på vandringsskor vara mjuk och flexibel.

Vilka vandringsskor att välja - vattentäta eller vattentäta?

Om du tror att vattentät och vattentät är samma sak, låt oss leda dig ur fel och skingra dina tvivel.

Vandringsskor ska vara gjorda av vattentätt material. Även om du råkar kliva ner i en pöl så blir dina fötter inte blöta snabbt och du slipper hälsoproblem. 

Kom ihåg att en sko gjord av vattentätt material är ogenomtränglig för vatten på något sätt. Därför blir utbytet av fukt helt omöjligt. Som ett resultat kan svetten inte torka ordentligt och fötterna kan inte andas. Om du väljer vattentäta skor, var beredd på liktornar och blåsor. Dessutom kan långvarig användning av sådana skor orsaka tillväxt av bakterier och svampar.

Väl valda skor är en av de viktigaste utrustningarna för varje turist. Rätt monterade vandringsskor kommer att se till att inga förhållanden kan förstöra dina planer. Lyckligtvis är deras rätta köp inte en särskilt komplicerad uppgift. Vi är övertygade om att du tack vare våra tips kommer att hitta ett par som passar dina behov, där du kommer att ha en trevlig tid på bergsleden.