Vi tipsar om hur du tar hand om svarta skor så att de alltid ser ut som nya


Många tror att svarta skor inte visar smuts. Inget kan vara mer fel! Svarta skor blir smutsiga som alla andra, och om de inte är väl underhållna kan de se fula ut och förstöra även den mest noggrant monterade outfiten. Vi tipsar om hur du tar hand om svarta skor så att de alltid ser ut som nya.

Praktisk färg

Svart är en väldigt praktisk färg. Den passar nästan alla stilar och är relativt lättskött. Av denna anledning väljer många att köpa svarta skor. 

Vissa menar dock att sådana skor inte visar smuts. Inget kan vara mer fel! Svarta skor, som alla andra, kan bli smutsiga under påverkan av användning eller till och med felaktig förvaring. Damm, sand och lera samlas på den. 

Oavsett färg kan eventuella orenade och ovårdade skor försämras snabbare. Om du inte vill investera i ett nytt par, se till att läsa tipsen vi har förberett åt dig. På så sätt kommer dina svarta skor alltid att se ut som nya!

Hur tar man hand om svarta mockaskor?

Svarta mockaskor kan vara ett riktigt besvär. Speciellt när du glömmer att impregnera dem före första användningen. Lyckligtvis är ingenting förlorat!

Det är möjligt att ta bort smuts från mocka. Skaffa en speciell mjukborste som hjälper dig att ta bort smuts. Du kan framgångsrikt använda en klädrulle eller tejp för att bli av med resterande djurhår. Borsta sedan skorna för att ge dem ett perfekt utseende.

Kom ihåg att impregnera dina mockaskor regelbundet. På så sätt förhindrar du effektivt envisa fläckar och ful missfärgning.

För att ta bort spår av vägsalt behöver du ... varm mjölk. Allt du behöver göra är att doppa en mjuk svamp i en vätska och krama bort dess överskott och sedan gnugga den över platsen där ränderna uppträdde. Upprepa denna åtgärd tills du är nöjd och njuter av att dina skor ser ut som nya.

Hur tar man hand om svarta läderskor?

Svarta läderskor är mycket lättare att underhålla än mocka. Vanligtvis räcker det med en fuktig trasa för att torka bort smuts och skräp.

Bakpulver är också användbart för envisa fettfläckar. Gnid in den i ovandelen av skon med en våt borste med ett fint borst, och torka sedan av det med en fuktig trasa.

Glöm inte att olja dina läderskor med jämna mellanrum. På detta sätt kommer du inte bara att ge näring till materialet, utan också förhindra att sprickor bildas. 

Lika viktigt är den regelbundna poleringen av skor. Skaffa ett speciellt skokräm och gnugga det försiktigt på dina skor. För detta kan du använda en gammal handduk eller en begagnad strumpa. När du väl fördelar produkten på ovandelen, borsta den kraftigt. Dessutom kan du putsa dina skor med en torr trasa.

Hur tar man hand om svarta sneakers?

Innan du börjar rengöra dina sneakers, se till att ta bort dina snören. Skaka först bort envis damm och smuts. Du kan använda en styv borste för att få bort leran. 

Blanda sedan varmt vatten och lite diskmedel i en skål för att bilda skum. Doppa en borste i den och skrubba försiktigt alla skor utan att lägga dem i vattnet. En fuktig trasa hjälper dig att bli av med skummet.

Skor som rengörs på detta sätt får under inga omständigheter torka ut i direkt värme. Undvik solljus, radiatorer och torktumlare. Ha tålamod och låt dem torka av sig själva. För att undvika att tappa form, stoppa in hoprullade tidningar eller hoprullade strumpor inuti skon.

Glöm inte detaljerna!

Sulan och skosnören förbises ofta vid rengöring av skor. Gör inte det misstaget! Även de mest noggrant tvättade svarta sneakers kommer inte att se bra ut när dessa detaljer lämnas smutsiga. 

Använd en svamp och diskmedel för att rengöra det svarta gummit. Du kan tvätta dina snören med en svart tvätt eller rengöra dem för hand i en lösning av tvål och varmt vatten. Torka dem platt på en skuggig plats.

Hur sparar man blekta svarta skor?

Svart material har egenskapen att förlora sin färg under påverkan av vatten och ljus. Undrar du om dina blekta svarta skor fortfarande går att spara, eller är det dags att skriva av dem? 

Lyckligtvis är det möjligt att återställa svarta skor, vars övre har förlorat sin ursprungliga färg! För läderskor kommer svart skokräm väl till pass. Klä dina skor noga, och du är klar!

Saken är lite mer komplicerad när du har att göra med mocka- eller tygskor. Kom ihåg att ingenting är omöjligt, och det enda du behöver är ett specialiserat färgämne för att återställa den ursprungliga nyansen.

Kom ihåg att noggrant rengöra dina skor innan du fortsätter. Bli av med smuts och damm från dina skor och låt dem torka. Att säkra gummisulan kommer också att vara till hjälp. Du kan använda tjock tejp för detta.

Använd en mjuk borste eller lite bomull för att applicera färgen på skons yta. När produkten är helt torr kan du applicera ytterligare ett lager för önskat resultat. När processen är klar, använd en skyddande spray. På så sätt fixar du färgen och förhindrar att den rinner ner när den kommer i kontakt med vatten.

Bättre att förebygga än att bota

Även om det är möjligt att återställa den svarta färgen, är det säkrare att följa principen om "förebyggande är bättre än att bota".  

Kom ihåg att regelbunden impregnering och noggrann rengöring av skor är nyckeln till framgång om du vill njuta av svarta skors fina skick i många år.