Vem är på väg, det är... skidåkning, eller så väljer vi de bästa pjäxorna


Att köpa pjäxor är en stor investering. Om du vill att de en gång köpta skorna ska följa med dig i backen i flera år och ge dig maximal komfort och roligt, var noga med att vara uppmärksam på några viktiga aspekter. Tack vare detta kommer du att kunna tillbringa tid aktivt omgiven av pittoreska vintervyer. Intresserad?

Obegränsad kul i backen

Älskar du att åka skidor på pittoreska snötäckta backar? Oavsett din erfarenhet och ditt självförtroende, se till att utrusta dig med rätt utrustning. Skidor, skyddsglasögon, hjälm och rätt outfit är inte allt som alla åkare behöver. Rätta ridskor är lika viktigt.

Undrar du vad du ska leta efter när du köper pjäxor? Eller letar du efter tips som hjälper dig att enkelt hitta den perfekta storleken på pjäxor? Du är på rätt plats! När vi tänker på dig har vi samlat de mest nödvändiga fakta om skidskor för att ge dig maximalt roligt i backen utan gränser. Låt oss börja!

Varför är det värt att investera i pjäxor?

Det är inte utan anledning som vissa vintersportentusiaster säger att pjäxor är den viktigaste utrustningen för varje skidåkare. Även om skidorna har direktkontakt med den snötäckta marken när du åker i backen, är det pjäxorna som kopplar din kropp till dem, vilket påverkar åkkomforten, effektiviteten och smidigheten.

Om du är en nybörjare har du förmodligen inga egna pjäxor och du hyr dem på en särskild plats. Det begränsade utbudet i hyran, i kombination med bristen på lämplig kunskap, kan resultera i fotsmärtor, obehag och till och med ökad risk för skador. För att förhindra detta är det värt att investera i dina egna pjäxor. 

En annan faktor som talar för att ha egna pjäxor är att man inte behöver slösa tid i långa köer till fullsatta hyrbutiker med skidutrustning. Föreställ dig bekvämligheten när du efter ankomsten till bergen omedelbart kan gå till backen!

Hur väljer man storlek på pjäxor?

Grunden för bekväm utförsåkning är korrekt monterade pjäxor. Sådana skor ska enligt vissa vara tighta för att fylla sin funktion. Lyckligtvis är det en myt!

Rätt utvalda pjäxor bör inte under några omständigheter orsaka obehag. För lite utrymme kvar för fingrarna gör att du känner press, och smärtsamma sträckningar kommer att uppstå på dina fötter. Å andra sidan är det inte värt att lämna för mycket slack i skon. I det här fallet kommer dina fötter att glida och du kommer att tappa kontrollen över skidorna. 

Dessutom kan för stora pjäxor få dig att vilja dra åt dem mer. Som ett resultat minskar detta blodcirkulationen, vilket orsakar smärtsamma kramper och irriterande frysning av fötterna.

Undvik att rusa när du köper pjäxor, och när du väljer storlek, var särskilt uppmärksam på:

- fotlängd

- fotbredd

- höja höjden

- vadbredd 

Om du har ett par favoritstrumpor, se till att ta dem med dig för montering. Detta kommer att säkerställa att du får bästa möjliga passform.

Vad mer bör du tänka på när du köper pjäxor?

Utöver storleken på pjäxorna finns det även flera andra faktorer att ta hänsyn till. En av dem är flex, eller styvhet i skon. Med andra ord, flex är mängden tryck som krävs för att böja och flytta skon. Generellt gäller att ju högre flex, desto styvare sko.

Kom ihåg att dina skor ska vara tillräckligt stabila för att ge dig tillräckligt med kontroll och absorbera stötar, men ändå tillräckligt flexibla för att inte hindra din balans.

Nybörjare mår bäst i pjäxor med lägre flex (40 - 70). I sin tur väljer de mer erfarna styvare pjäxor (60 - 90). För de mest avancerade skidåkarna kommer pjäxor med högsta flex (över 90) att fungera. 

Viktigt, när det gäller pjäxor, är kön avgörande. När allt kommer omkring skiljer sig kvinnors och mäns fötter i form och anatomi. Den kvinnliga foten är vanligtvis smalare, och benen är kortare och fylligare. Av denna anledning har damskidpjäxor en mindre styv flex och en nedre mudd. För män är flexen styvare och manschetten märkbart längre. 

Det är värt att komma ihåg att det inte finns någon enskild, top-down standard som definierar flexibiliteten hos en pjäxa. Denna faktor kan variera beroende på tillverkaren, materialet som används för att tillverka skon och till och med antalet spännen. För att passa dina pjäxor så exakt som möjligt, se till att ta dig tid att prova flera modeller.

För bättre komfort och prestanda

Om du letar efter maximal åkkomfort och förbättrad prestanda, välj en pjäxa som är helt rätt för dig vad gäller storlek och flexibilitet. Matcha skorna efter dina kunskaper och preferenser.

Var också uppmärksam på din vikt och längd. Långare, tyngre skidåkare kommer att utöva mer tryck på sina pjäxor än kortare, lättare åkare med samma förmåga. Av denna anledning är det nödvändigt att köpa lite styvare pjäxor för att säkerställa perfekt stabilitet.

Vi hoppas att våra tips har hjälpt dig att välja det perfekta paret pjäxor. Nu går vi!