Vad ska man göra för att förhindra att skorna blir blöta? Det är lätt!


Hösten är en exceptionellt regnig period. Även om wellingtonstövlar på den tiden verkar vara det mest förnuftiga alternativet, passar de inte alltid varje outfit. För att undvika att bli förkyld av blöta skor kan du bära dina favoritskor så länge du följer några tips. Kolla hur du skyddar dina skor från fukt och håller fötterna torra oavsett väderförhållanden.

Varför blir mina skor blöta?

Klev du i en pöl? Spillade du din drink när du sprang? Skor kan bli blöta av många anledningar. Den viktigaste är att utsätta dem för extrem fukt. När vatten sipprar genom materialet på ovandelen eller sulan absorberar din sko det, vilket gör dina fötter våta. 

Som ett resultat kan dina favoritskor skadas och du kan lätt bli förkyld. Förkylningar är dock inte allt du behöver vara förberedd på genom att bära genomdränkta skor. Att gnugga våta fötter mot våta skor kan bidra till smärtsamma blåsor och till och med sprickor i huden på fötterna. 

För personer med diabetes är detta farligt och kan ta månader att läka och till och med sluta med en obehaglig infektion. Våta skor orsakar också svampinfektioner som kan sprida sig till området runt naglarna. 

För att förhindra att detta händer, följ våra tips för att hålla dina fötter torra. Vi har täckt dem i den här artikeln.

Kolla väderprognosen

Om du vandrar och av misstag kliver in i en pöl som visar sig vara djupare än du först trodde, kan dina skor bli fuktiga och till och med blöta. Det enklaste sättet att undvika detta scenario är att kontrollera den aktuella väderprognosen och anpassa dina skor efter det.

Om dina skor inte är gjorda av vattentätt material kan regn och snö göra att fukt sipprar in i stöveln och dina strumpor blir genomblöta. Försök därför att alltid anpassa dem till det rådande vädret.

Välj rätt skor för fysisk aktivitet

Lika problematiskt är att utföra intensiv aktivitet i olämpliga skor. I den här situationen genererar hela din kropp en ökad mängd värme, vilket kan få dina fötter att svettas och göra dina skor genomblöta.

För att förhindra att detta händer, välj andningsbara skor gjorda av dedikerade material för fysisk aktivitet. Dessutom kan du använda en spray eller talk för att eliminera problemet med överdriven fotsvettning.

På hösten, inte bara gummistövlar

Regnstövlar och regn är den perfekta duon. Dessa skor är så vattentäta som möjligt, men att bära dem är inte helt fördelaktigt för dina fötter. Brist på ordentlig ventilation kan orsaka intensiv svettning av fötterna, vilket inte bara orsakar en obehaglig lukt, utan även på sikt kan orsaka mykos i fötter och naglar. 

Lyckligtvis finns det flera sätt att undvika att behöva bära gummistövlar med din kostym och hålla dina skor torra. Allt du behöver göra är att fylla på med speciella anti-vätningsprodukter eller använda den hemgjorda metoden som beskrivs nedan.

Skoimpregnering och spray

Det finns speciella impregneringar och sprayer tillgängliga i butik för att hålla dina skor från att bli blöta. Deras pris är inte särskilt högt, och de kan effektivt förhindra problemet med blötläggning av skor.

Kom ihåg att se till innan du applicerar produkten att den är dedikerad till materialet skoöverdelen är gjord av. Glöm inte heller att ta en stund att rengöra dina skor innan du applicerar impregneringen eller sprayen. På så sätt kan du vara säker på att produkten ger önskat resultat och att dina fötter förblir torra.

Huskurer för våta skor

På Internet kan du hitta flera hembudgeterade sätt att hålla dina tygskor från att bli blöta. Allt du behöver är... ett ljus och en hårtork. 

Gnugga materialet på ovandelen ordentligt med ljuset och torka skon en kort stund med den varma luften. På så sätt kommer vaxet att komma in i alla skrymslen och vrår och skapa ett skyddande lager mot fukt.

Blöta skor? Det är inte ett problem!

Dina favoritskor är helt genomblöta och du tror att de bara kan slängas? Koppla av! Vi har ett sätt. Ha tålamod och ge dem tid att torka helt. För att påskynda denna process, dra ut innersulan från utsidan av skon och låt den torka separat.

Undvik att torka dina skor med en hårtork eller utsätta dem för direkt solljus. På så sätt kan skorna börja falla isär och tappa sin ursprungliga färg. Om du fortfarande bryr dig om tiden, skjut in bollen av tidningar som rullas in i dina skor. Papperet kommer att absorbera vatten och dina skor torkar mycket snabbare.

Vad ska jag göra när mina skor blir blöta?

Om du inte kan ta av dig dina genomdränkta skor, gå till närmaste kiosk och köp en tidning. Linda dina fötter med det och sätt tillbaka dem i dina skor. Du kan använda ett gummiband för att hålla den på plats. Tidningen kommer att suga upp fukten, och du når lätt närmaste busshållplats och åker hem. Om du har en lång väg att gå, se till att byta tidning då och då.

Ett annat sätt är att använda plastpåsar. Så fort du ser att det kommer ett skyfall och du inte kan skydda dig från regnet, linda påsen runt foten och stoppa in den i din sko. Även om det inte är idealiskt på grund av störningen av luftcirkulationen, är det mycket bättre än att låta fötterna bli helt blöta.

Ser du hur lätt det är? Vi är säkra på att du kommer att klara av våra råd även under extrema förhållanden och du kommer aldrig att bli förvånad.