Upprullade ankelben: slag eller spackel?


Höst-vintersäsongen är i full gång och du undrar fortfarande om benet ska stoppas in i dina stövlar, rullas ihop eller kanske sträckas över ovandelen? Vi vet vad vi ska göra för att alltid se moderiktiga och snygga ut. Lär dig några beprövade regler och njut av det gudomliga slutresultatet.

När rullar du upp byxbenen?

Det är faktiskt omöjligt att veta när man ska rulla upp byxbenen. Det finns inga hårda och snabba regler inom mode och det är värt att lita på din intuition varje gång. Men om du vill se mer avslappnad ut och visa upp dina stövlar, överväg att rulla upp benet.

Om du däremot bryr dig om ett elegant, sofistikerat slutresultat, rulla inte upp benen. Undvik också att skapa muddar på byxor med vida ben, som utsvängda jeans eller jeans boot cut.

Stoppa alltid in snäva skinny jeans i dina skor

Kombinationen av tighta jeans och stövlar är minst problematisk. Påsittande byxor med avsmalnande ben måste stoppas in i skon varje gång. På så sätt kommer du enkelt att uppmärksamma dina stövlar och få dig att se mer nonchalant ut. 

Använd denna regel för både smala byxor och leggings. Försök under inga omständigheter att sträcka ut byxbenen över dina skor för att undvika att se karikerad ut.

Raka ben för en nonchalant look

Byxor med raka ben kan stoppas in i skon samt dras över ovandelen. En fashionabel lösning, tack vare vilken du får ett nonchalant slutresultat, är upprullningen av byxbenen.

Manschetten kommer att vara perfekt för fashionabla, löst sittande jeans pojkvän eller rakt ben. På så sätt kommer du att märka dina skor på nolltid. 

Uppmärksamhet! Om du är en av de kortaste personerna, undvik undanstoppade ben när du inte kan visa din fotled. Med andra ord kommer muddarna att se bra ut med ballerinor eller espadrillor, men när det gäller stövlar kan de optiskt förkorta figuren.

Moderiktig stil utan ansträngning

Att rulla upp dina byxor kommer att hålla dig snygg. Muddarna är också extremt funktionella om du vill korta byxbenen utan att besöka en skräddare.

I grund och botten finns det flera sätt att få en trendig look utan ansträngning med ett roll up-ben. Vi diskuterade dem senare i guiden. 

Dubbel manschett

Det mest universella sättet att stoppa upp dina favoritfotbyxor är att skapa ett veck. Vik upp fållen på byxorna två gånger och se till att du har gjort det jämnt på båda sidor.

Denna stil är perfekt för smala ankelboots som slutar vid ankeln. Överst kan du bära en lös tröja, skjorta och varm väst eller din favorittröja.

Enkelvikt

En enkel fåll är också ett bra sätt att skapa en avslappnad look. Se till att varje ben är jämnt, ta på dig dina favoritstövlar och gå! 

En enda, framträdande manschett fungerar för tunga stövlar med snörning eller knäppning.  

Innan du rullar upp byxorna, se till att byxbenen är rätt långa. Ingen av metoderna som presenteras kommer att se bra ut om du använder byxor som är för långa eller för korta för detta ändamål.

Vilka stövlar ska du stoppa in benen i?

Undrar du vilka stövletter som kommer att se bäst ut med de upprullade benen? Möt våra favoriter.

Ankelboots i mocka med asymmetrisk ovandel de kommer att se lysande ut med upprullade ben. Casual stil, ett bälte med en imitation av en tryckknapp och en rund tå är det perfekta valet för vardagsbruk.

De är också bra för manschetter beige lågklackade stövlar med djurtema. Det klassiska snittet och den neutrala nyansen gör det enkelt att matcha dem med de flesta höstens stiliseringar.

Inte bara för regn och lera

Upprullade byxben är en trend som fick betydelse på 1890-talet. Den dåvarande kungen av Storbritannien - Edward VII - startade detta mode genom att knuffa benen under regniga dagar. På så sätt förhindrade det att byxorna blev leriga vid dåligt väder, vilket skyddade tyget från ogynnsamma väderförhållanden.

På 1920- och 1930-talen blev byxor med upprullade ben synonymt med elegans. Cowboys som tillbringar långa timmar i sadeln älskar denna lösning för dess verkliga funktionalitet. I manschetten förvarade de till exempel ett paket cigaretter, som de lätt kunde nå utan att kliva av hästen.

På 60-talet dök tightare snitt av jeans upp och upprullningen av benen började överges. 30 år senare fanns det en modetrend i stil årgång, och manschetterna var återigen den senaste hypen.

På 2000-talet övergavs denna trend, för att bibehålla en jämn linje av hela figuren.

För närvarande är denna stil mycket populär bland människor som är medvetna om de senaste trenderna. Du kan hitta bilder på byxor med upprullade ben i nästan alla modemagasin. Denna trend är också älskad av kändisar och kändisar runt om i världen. 

Undvik denna lösning för eleganta stiliseringar för formella tillfällen. I andra fall får du gärna använda den och skapa ett gudomligt slutresultat.