Tvätta skor i tvättmaskinen - hur man tvättar skor för att inte skada dem


Dina skor har tappat sin fräschör och blivit täckta av fula fläckar som är svåra att ta bort? Undrar du om det är en bra idé att tvätta dina skor i tvättmaskinen? Det beror på. Både på typen av skor och materialet som de är gjorda av. Vilka skor kan tvättas i tvättmaskinen och vilka behöver tvättas för hand?

Vilka skor kan man tvätta i tvättmaskinen?

Även om tanken på att tvätta dina skor i en tvättmaskin kan verka befängd till en början, är det värt att påpeka att vissa typer av skor kommer att klara detta test oskadda. Dessutom tillåter tillverkarna denna möjlighet genom att placera relevant information på taggen. För att vara säker på att tvätta dina skor i tvättmaskinen inte skadar ditt favoritpar, glöm därför inte att läsa rekommendationerna från företaget som sydde skorna.

På det hela maskintvätt fungerar bra med tygskor som sneakers eller sneakers. Förutsättningen är att skorna är sydda. Du kan också stöta på åsikten att denna metod också kan användas med sportskor, men i det här fallet bör du vara extra försiktig.

Du kommer säkert att vara intresserad av det faktum att vissa populära tillverkare av sportskor bestämt förbjuder sina skor i tvättmaskinen. Om du tar risken är det stor sannolikhet att när skorna skadas under tvätt så kommer tillverkaren inte att acceptera reklamationen.

Dessutom, kategoriskt vi avråder från att tvätta i tvättmaskinen, till exempel skor som: espadrillor, modeller gjorda av korn och mocka, samt höga klackar, tunga stövlar och alla modeller är limmade. En för lång och intensiv kontakt med vatten skulle säkert bidra till att de förstörs, vilket i fallet med modeller av naturläder skulle få ekonomiska konsekvenser. Å andra sidan, när det gäller espadriller är det element som inte klarar tvätt i en automatisk tvättmaskin den karakteristiska halmsulan.

Tvätta skor i tvättmaskin steg för steg

Du vet redan vilken typ av skor du kan tvätta i tvättmaskinen och vilka som absolut inte ska finnas i tvättmaskinen. Men innan du glatt kastar dina favoritskor i tvättmaskinens trumma, kolla in våra tips om hur du säkert tvättar dina skor utan att skada dem.

  • Rengör skorna från grov smuts som lera och sand, som kan skada tvättmaskinens trumma, slangar eller filter.

  • Ta bort snören, eftersom den täta väven förhindrar att skräpet klipps exakt. Det är bäst att tvätta dem för hand eller i en liten påse. Om möjligt rekommenderar vi att du också tar bort inlägget. 

  • Kasta inte dina skor direkt i trumman! Använd en canvasväska avsedd för att tvätta skor. Ett alternativ blir till exempel ett örngott, eller 2-3 handdukar som ska absorbera skors stöt mot trumman. 

  • Använd en liten mängd milt tvättmedel för att tvätta dina skor. Det rekommenderas att inte använda sköljmedel helt. 

  • Hur många grader tvättas skorna? Vattentemperaturen bör inte överstiga 40ºC. 

  • Välj kortast möjliga tvättcykel, utan centrifugering. I moderna modeller av tvättmaskiner hittar du säkert ett program designat för att tvätta skor.

Efter tvätt, torka skorna noggrant. Kom ihåg att inte sätta dina skor i direkt solljus eller i en liten avstånd från en värmare eller spis, vars funktion kan deformeras eller missfärgas Skodon. För att behålla det önskadey form skor, fyll dem med tidningar medan du torkar dem.

För att sammanfatta, att tvätta skor i tvättmaskinen är säkert endast för vissa modeller av skor. Läs alltid instruktionerna på eller på skoförpackningen innan du fattar ditt slutgiltiga beslut tagga inuti skon. Automatisk tvätt modeller läder, såväl som mycket förorenade sådana, kan leda till skador på skorna eller tvättmaskinen. Välj handtvätt när det är möjligt, använder sig av produkter som finns tillgängliga i skoaffärer eller genom att använda huskurer som bakpulver eller ett milt rengöringsmedel.

Om dina skor inte behöver tvättas räcker det med en försiktig förfriskning med en mjuk trasa eller svamp. I sin tur kan den obehagliga lukten, som är den vanligaste orsaken till att tvätta skor, effektivt reduceras med ett speciellt desinfektionsmedel. På vår blogg hittar du en artikel om metoder för att ta bort obehagliga lukter från skor och rengöra den vita sulan. Vi uppmuntrar dig att läsa tipsen som säkert kommer att visa sig användbara i vardags skovård.