Sydda eller limmade skor? Ta reda på fördelarna och nackdelarna med båda lösningarna


Många undrar om man ska välja sydda eller limmade skor. Båda dessa lösningar har sina fördelar och nackdelar. Även om pris-prestanda-förhållandet är den största skillnaden finns det andra aspekter att tänka på när du väljer mellan sydda och limmade skor. Vi har täckt dem i den här artikeln.

Två sidor av myntet

I motsats till utseende, hur mycket tid ett givet par skor kommer att hålla för dig beror inte bara på kvaliteten på materialet som används i dess produktion. Lika viktigt är konstruktionsmetoden som används, det vill säga hur sulan fästs på skons ovansida.

I princip finns sydda och limmade skor i butik. Den största skillnaden mellan dem är förhållandet mellan pris och kvalitet. Vi har täckt de huvudsakliga fördelarna och nackdelarna med båda för att hjälpa dig göra det bästa valet.

Är det värt att köpa limmade skor?

Limmade skor är en av de billigaste och vanligaste metoderna för skokonstruktion. Sulan monterad på detta sätt fungerar bäst med gummistövlar. Denna lösning finns också ofta när det gäller klassiska sneakers eller sneakers. Så gott som alla skor finns i limmad version.

Även om denna produktionsmetod är billig, vilket avsevärt påverkar det slutliga priset på produkten, är det värt att överväga alla nackdelar. Låt oss börja!

För det första är limmade skor mycket mindre hållbara än sydda modeller. Allt tack vare den relativt dåliga anslutningen av sulan och ovandelen på skorna.

För det andra tolererar skor där sulan är limmad på ovandelen inte ogynnsamma väderförhållanden. Regn, snö och lera påverkar avsevärt deras livslängd och kan göra att sulan lossnar från resten av skon på ett fult sätt. Det ser inte bara dåligt ut, det låter även vatten sippra in.

För det tredje kanske det inte är effektivt att reparera sådana skor, och du måste investera i ett annat par. I det långa loppet kan du komma på att du förlorar på detta. 

Det är också värt att uppmärksamma den ekologiska synvinkeln. Vissa lim kan avge ämnen som är skadliga för miljön. Dessutom är det inte ekologiskt att slänga skor och köpa nya par. Om du bryr dig om naturen omkring dig, bättre att ge upp denna lösning till förmån för sydda skor.

Inte så läskig en djävul...?

Limmade skor har dock sina anhängare. En av dem är den populära basketspelaren Michael Jordan, som valde limmade skor istället för sydda spelskor. Allt tack vare den flexibla designen som inte kräver tid för att anpassa sig till foten. 

En annan fördel med limmade skor är lättillgänglighet. Nästan i varje butik kan du enkelt hitta ett estetiskt par limmade skor, både för vardagsbruk och för mer formella tillfällen.

Är det värt att investera i sydda skor?

I motsats till limmade skor är sydda skor mycket mer hållbara, tack vare vilka de kommer att tjäna dig i många år. Även om deras pris är märkbart högre är det en riktig investering!

Dessutom ser sydda skor mer solida ut än limmade. Tack vare detta kompletterar de sofistikerade stiliseringar perfekt och skapar ett prestigefyllt slutresultat. Billiga limmade skor kommer aldrig att ge dig en sådan fenomenal finish.

De sydda skorna är också väderbeständiga. Oavsett om du springer efter en buss en regnig dag eller tar en promenad i en snörik stad, har du verkligen inget att frukta. Sömnaden kommer inte att börja falla isär och vatten kommer inte att sippra in i skon.  

Så snart sömmen är skadad är det möjligt att framgångsrikt reparera skorna. Allt du behöver göra är att ta ditt favoritpar till en skomakare som reparerar det för en liten avgift.

Dekorsömmar på tejpade stövlar

Vissa skotillverkare väljer att lägga till dekorativa sömmar på limmade skor. Om du bara bryr dig om estetik kan den här lösningen visa sig vara ett tjurfäktning. 

De är perfekta för snygga kvinnor lackerade, isolerade väskor med röda sömmar. Användningen av högkvalitativa syntetiska material gör att skorna ser oklanderliga ut. Deras otvivelaktiga fördel är också ett relativt lågt pris. 

Limmade skor med dekorativa sömmar är vanligtvis billigare än de med påsydd sula. Kom dock ihåg att när de börjar falla sönder kommer all besvärjelse att brytas och deras charm försvinner.

Om du bara ska bära dessa skor då och då, har du förmodligen inget att oroa dig för. Detta kan dock visa sig vara problematiskt i dagligt bruk.

Vilka skor att välja - sydda eller limmade?

Tyvärr finns det inget klart svar på frågan om vilka skor man ska välja. Allt beror på användarens personliga preferenser. 

Om hög flexibilitet och lågt pris är viktigare för dig, välj limmade skor. Var dock medveten om att när de börjar falla sönder kommer du att tvingas köpa nya, vilket - efter en tid - kan visa sig vara mindre lönsamt än att investera i sydda skor.

Dessa är i sin tur mycket mer hållbara, tack vare vilka de kommer att tjäna dig i många år. Dessutom är deras reparation relativt billig och praktiskt taget problemfri. Hantverket gör också att skorna ser bättre ut, och hela stylingen vinner "det där". Valet är ditt!