Sprucken skosula. Går det att fixa?


En sprucken sula ser inte bara ful ut, utan kan också göra det svårt att gå och uppmuntra vatten att komma in i skon. Ännu värre, det gör att du är mer benägen att falla och har en negativ effekt på dina leder. Om du också har detta problem har vi goda nyheter! Du behöver inte skiljas från dina favoritskor. Sprucken skosula går att reparera. Hitta svaren på de vanligaste frågorna och kolla hur du reparerar din sula hemma.

Varför sticker sulan ut från resten av skon?

Varje sko består av många olika element, varav några slits naturligt med tiden. Det gäller i synnerhet sulan som är starkt utsatt för kontakt med marken, varför spår av användning uppstår på den relativt snabbt.

Det är värt att komma ihåg att olika faktorer kan vara ansvariga för en spricka i sulan på en sko. Skor har trots allt en begränsad livslängd, vilket bland annat påverkas av sätt för deras användning och lagring. Det gäller till och med högkvalitativa skor, där sulorna kan slitas ut mycket snabbare än ovandelen. 

Bortsett från att bära ett par speciella skor mycket ofta under en lång tidsperiod och det slitage det orsakar, kan orsaken till problemet vara... att använda skorna sällan och förvara dem i en kartong i källaren eller garaget.

På sådana platser ökas luftfuktigheten, vilket avsevärt påskyndar skors åldrandeprocess. Som ett resultat förlorar enskilda delar av skodonet, såsom ovandelen och sulan, sin elasticitet och blir spröda.

Vad avgör sulans livslängd?

I grund och botten beror livslängden på en sula på flera faktorer. Dessa är särskilt:

  • tillryggalagda kilometer
  • vikten av användaren av ett givet par skor
  • defekter i användarens hållning
  • gång
  • typ av terräng att gå på
  • plats och metod för förvaring av skor
  • frekvensen av att bära ett givet par skor

Hur kan jag förhindra att sulan spricker?

Ett av de mest effektiva sätten att förhindra sprickor i sulan på dina skor är ... att använda dem regelbundet. De skapades trots allt för detta ändamål! Kom ihåg att ingenting varar för evigt och om du inte använder dina skor kommer du helt att slösa bort pengarna du spenderar på dem. 

Genom att förvara ett par skor i en kartong under lång tid hjälper du till att torka limmet och påskynda skons åldring. Allt på grund av upptaget av fukt, vilket gör att sulan spricker och lossnar från resten av skon. Bieffekten är också bildandet av missfärgning på ovandelen.

Kan man gå med skor med sprucken sula?

Många undrar om att gå med spruckna sulor – förutom att se ful ut – har några negativa konsekvenser.

Först och främst ger utslitna sulor mindre grepp mot marken. Slitbanan blir slät och detta ökar avsevärt sannolikheten för att halka på ojämna eller fuktiga ytor.

För det andra påverkar sådana sulor intensivt dina fötter och leder. På grund av den minskade dämpningen överförs alla stötar och stötar till vrister, knän och även höfter. Som ett resultat kan du börja uppleva obehag och smärta i lederna.

För det tredje kan ojämnt slitage på sulan påverka hur du tar dina kliv. På sikt kan detta orsaka deformationer i detta område. De kortsiktiga effekterna av detta tillstånd inkluderar känsla av obehag under promenader.

Hur reparerar man en sprucken sula hemma?

Nu när du vet konsekvenserna av att gå i skor med sprucken sula vill du definitivt undvika dem. För att förhindra att detta händer räcker det med att reparera skon. Vi tipsar om hur man gör det hemma.

Först och främst behöver du rätt skolim. Genom att välja en högkvalitativ produkt kan du vara säker på att du får det bästa resultatet, och skorna går inte isär igen i ett lätt duggregn. Helst bör du välja ett vattentätt lim. 

Om du har att göra med en avtagbar sula är det en bra idé att ta bort sulan helt först. Nästa steg är att bli av med det gamla limmet. För detta kan du använda aceton eller nagellackborttagare som kommer att lösa upp limmet.

Se till att ytan är fri från damm, fett och andra föroreningar. Använd sedan fint sandpapper (150 - 180) för bättre grepp. Gnugga toppen av sulan och botten av skon tills grova ytor erhålls.

Använd sedan en borste eller öronstift och applicera en liten mängd höghållfast lim på en yta, till exempel skosulan, och tryck ner den ordentligt och se till att jämna ut alla kanter. 

För maximal förtroende för att anslutningen kommer att vara permanent kan du linda skon med målartejp och lämna den över natten. Du kan också använda ett gummiband för detta ändamål.

Är du rädd att din favoritsko ska tappa sin ursprungliga form? För att förhindra att detta händer, stoppa insidan av den med rullade tidningar eller strumpor. Vänta minst 24 timmar innan du sätter på dig skon igen. Om du märker överflödigt lim på ovansidan av din sko, ta bort det med en bomullstuss fuktad med lite aceton eller nagellackborttagningsmedel.

Om detta är för mycket för dig är det värt att ge skorna till en specialist. En erfaren skomakare tar bort gamla sömmar eller limrester, fäster en ny sula och ger dina skor ett nytt liv.