Slappna av i fötterna efter en dag i skorna. Ta reda på de sätt som kommer att ge dig lättnad


Hela dagen på fötterna kan vara tröttsam, oavsett om du har roligt eller på jobbet. Musklerna i dina ben och fötter arbetar konstant, vilket gör att du känner obehag och till och med smärta efter en hård dag. Lyckligtvis vet vi några effektiva sätt att hjälpa dig.

Trötthet efter en dag på fötterna

Trötthet efter en dag på fötterna är ett vanligt problem som drabbar de flesta. Det kan orsakas av felaktig fotstruktur, skador, fetma och till och med dåligt passande skor. 

Förutom orsaker som är lätta att eliminera kan det ständiga arbetet med musklerna i ben och fötter bidra till utvecklingen av fotsmärta. Det är tack vare henne som du kan hålla din kropp stabil i balans. 

Tvärtemot vad det ser ut behöver du inte gå hela dagen för att känna obehag. Att stå still är ännu mer ansträngning än att röra sig. Blodcirkulationen blockeras då, vilket kan orsaka svullnad och till och med smärta.

Lyckligtvis vet vi några effektiva sätt att hjälpa dig. Låt oss börja!

Behaglig massage och stretching

Inget lugnar trötta fötter som en skön massage. Det blir ännu trevligare om någon gör det åt dig. Men om detta inte är möjligt kan du framgångsrikt göra det själv. Massage förbättrar blodcirkulationen, minskar spänningar, stimulerar musklerna att arbeta och lindrar gnagande smärta.

Använd massageolja eller vanlig olivolja och gnugga den på dina fötter. Massera dem sedan över de smärtsamma punkterna, med fokus på området runt tårna, fotvalv och häl. Du kan också använda en speciell massageapparat med infällningar.

För ytterligare lättnad, blötlägg dina fötter i specialsalt i förväg. Sådan åtgärd kommer inte bara att mjuka upp grov hud, utan också minska inflammation och smärta.

Stretching kan vara kulmen på massagen. Fötter avslappnade med en massage är den mest mottagliga för sådana behandlingar. Luta dig tillbaka och sträck dina fotleder och tåleder med händerna. Om du inte kan nå det kan du använda motståndsband avsedda för träning, gamla strumpbyxor eller ett bälte från din dräkt.

Fruset vatten eller en tennisboll

Ett bra sätt att avlasta dig efter en lång dag i skor är... en flaska fruset vatten. Det är alltid värt att ha i frysen även om man inte ska på fest på klubben och inte ska ha kul förrän i gryningen.

För att lindra obehaglig fotsmärta, sitt bekvämt på en stol eller soffa, sätt på din favoritserie och ställ en flaska fruset vatten på golvet. Kör fötterna över den, rulla den fram och tillbaka tills den är lättad. 

Tack vare det kylda vattnet kommer smärtan att minska avsevärt. Allt på grund av kylan, som effektivt kan minska inflammation i musklerna. Värmeterapi är också till hjälp. Allt du behöver är en dusch med behagligt varmt vatten riktat mot fotsulorna. 

Istället för en flaska fruset vatten kan du även använda en tennisboll. Rulla den i cirklar på marken när du står eller sitter. Det tar bara 10 minuter för dina fötter att må bättre! Ser du hur lätt det är?

Sensorisk promenad

Sensoriska stigar älskas av de yngsta. De uppskattas också av sina föräldrar, som är medvetna om deras välgörande inflytande på barnets hållning. Inget hindrar dock en vuxen från att ta en sensorisk promenad!

Ett tiotal minuters barfotavandring på gräs, grus, småsten eller sand räcker. Även om det kan verka obehagligt till en början, vet du inte ens när du känner dig lättad.

Se till att dina skor sitter ordentligt

Om ingen av de beskrivna metoderna ger dig lättnad, kan problemet bero på dåligt passande skor. De kanske inte gnuggar dina hälar eller får blåsor. Ändå kan de visa sig vara för smala. När det gäller klackar, var uppmärksam på stödet av fotvalvet. 

Det blir bättre om du blir av med dåligt formade och slitna skor. Effekterna av att bära dessa skor kan vara riktigt smärtsamma. Liktornar, missbildningar av fötterna och till och med ryggproblem är bara några av konsekvenserna av att bära skor som sitter fel. 

Bra skor är något som passar dig både i längd och bredd, och som även ger lite extra utrymme för svullna fötter. Skor som är för styva och för lätta kan ge otillräckligt stöd, så vi rekommenderar att du inte använder sådana modeller.

Insatser för skor

En vanlig orsak till fotsmärtor är också felaktig hållning, vilket belastar dem ytterligare. För att korrekt fördela belastningen på foten är det värt att använda korrekt profilerade innersulor för skor.

Gelinsatser kommer också att ge dig lättnad. Du kan kyla dem innan du går ut för att hjälpa obekanta fötter att överleva långa klackar.

Besök doktorn

Den sista utvägen kan vara ett besök hos en professionell läkare. Det finns många medicinska tillstånd som kan bidra till outhärdlig smärta i fötterna. Dessa inkluderar till exempel diabetes, hjärtsvikt och reumatoid artrit.

En erfaren specialist kommer säkert att identifiera problemet och hitta en effektiv lösning omedelbart, och friska fötter kommer att betala tillbaka dig snabbt, vilket säkerställer ditt välbefinnande.